2023. október 29.

Karamellkrémes körtetorta sóskaramell-szósszal:

 

 


 
Újabban rákaptam a karamellszószra, pedig hosszú évekig ki nem állhattam, főleg a sós változatát. Pontosan tudom, melyik az a sütim, aminek köszönhetően hatalmas változás állt be, és már három éve büszkélkedhetek azzal önmagam előtt, hogy végre szeretem a karamellszószt. :D Bevallom, aztán sokáig mégsem főztem, de legalább már tudtam, hogy a nagy nap óta – finnyáskodás nélkül – bármikor terítékre kerülhetne. Szerencsére nemrégiben megint eljött nálam a karamellkészítés ideje, és ennek nyomán két ilyen süti is felkerülhetett a blogra. Ennek a mostaninak az alapötletét mástól kölcsönöztem (a lent jelzett linkre kattintva láthatjátok), de persze nem is én lennék, ha nem esett volna át egy kis átalakításon. :D Nem „nyúltam bele” olyan nagyon, és a mennyiségek csökkentésén kívül csak annyi történt, hogy a tésztába sütőport, ill. a krémbe egy kis tejszínt is tettem, hogy habosabb állagú legyen. A karamellszószt viszont teljesen másként készítettem, mert a sajátom nagyon bevált, és jobbnak is éreztem annál a másiknál. A sósság intenzitásának beállítása mindenkire rá van bízva, ki hogy szereti, készítse annak megfelelően. ;) Én nem vittem túlzásba, mert ahhoz még papírkutya vagyok, és a Kutyafült sem akartam sokkolni. :D
Bár ez egy meglehetősen vajas, kuglófszerű, és a körtétől enyhén szaftos tészta, állagában mégis könnyed lett a végeredmény, köszönhetően a sütőpornak, illetve a krém kapcsán annak a kis tejszínnek, amit önhatalmúlag beletettem. A Kutyinyeknek is ízlett, szóval ha ő mint fő kritikus jónak ítélte, akkor helye van itt, a Sünisen. ;)

 


Hozzávalók 2 db, 16 cm átmérőjű sütőformához:

a tésztához:
15 dkg vaj
10 dkg porcukor
2 cs. Bourbon vaníliás cukor
2 tojás
7 dkg finomliszt
7 dkg őrölt mandula
1 tk. sütőpor
1 körte (közepes méretű, nálam Bosc kobak)

a karamellszószhoz:
10 dkg kristálycukor
2 ½ ek. víz
60 ml tejszín
2,5 dkg vaj
egy csipet só

a krémhez:
25 dkg mascarpone
10 dkg karamellszósz
0,5 dl habtejszín

a díszítéshez:
1 nem túl nagy körtéből készített szirom
a többi karamellszósz
egy csipet só
2 ek. pirított mandulaforgács

elkészítés:
  1. A tésztához a vajat a porcukorral kihabosítjuk, majd egymás után belekeverjük a tojásokat és az őrölt mandulával, sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát kettévesszük, és a sütőpapírral bélelt, oldalán enyhén kivajazott tortaformákba simítjuk.
  3. A meghámozott körtét felkockázzuk, a tésztákra szórjuk, és mindkét tortaformát előmelegített sütőbe toljuk. Ha megsültek, tortarácsra tesszük, 10 percet pihentetjük, majd lekapcsoljuk róluk a karimát, és a tésztalapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A díszítéshez a megmosott körtét kb. 2 mm vékony szeletekre vágjuk, és kivesszük belőle a magokat. A szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, ráfektetünk egy másik sütőpapírt, és egy tepsivel lesúlyozzuk. 160°C-os sütőben kb. 15 percig sütjük, majd a tepsit és a papírt is levéve róla, további 20-30 percet szárítjuk (a szeletek vastagságától függően). Tortarácsra szedjük, és így hagyjuk kihűlni, megszáradni.
  5. A karamellhez a cukrot a vízzel lábasba tesszük, kis lángon megkaramellizáljuk, majd felöntjük a vajjal összemelegített tejszínnel. Egy percig kis lángon, kevergetve forraljuk, majd elzárjuk alatta a lángot. Teljesen kihűtjük.
  6. A krémhez a mascarponét összekeverjük a karamellszósz nagy részével, hozzáadjuk a tejszínt, és robotgéppel magas fokozaton felhabosítjuk. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit megdermedjen.
  7. A krém felével betöltjük a tésztalapokat, a másik adagot pedig hanyagul a torta tetejére halmozzuk. Rácsorgatjuk az újra felmelegített, pici sóval bolondított többi karamellt, majd a torta tetejét (esetleg az oldalát is) körteszirmokkal, valamint pirított mandulaforgáccsal díszítjük.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

Tipp:

Ha nem azonnal fogyasztjuk, akkor ne csorgassuk még rá a karamellszószt, hanem tegyük hűtőbe a tortát, és tálalás előtt negyedórával vegyük ki. Közvetlenül kínálás előtt locsoljuk meg a szóssszal, és díszítsük fel a körteszirmokkal, mandulaforgáccsal.

Megjegyzés:
A körteszirom szerintem inkább csak díszítésre való. :D

 


 


Ötlet: innen