2024. május 28.

Rozsos tönkölybuci aszalt paradicsommal

 

 


 
Ennek a receptnek az eredetije éppen 10 éve készült és került fel a blogra. Bevallom, sosem tetszettek a róla készült képek, sőt maguk a bucik sem, mert elég sápatagok lettek. Szerintem túlkeltek, az lehetett a baj. Úgyhogy most újrasütöttem és naná, hogy újra is fotóztam! :D
A bucit egyébként anno az akkor életemben először vásárolt asztalt paradicsom kipróbálására sütöttem. Olyan péksütiben szerettem volna viszontlátni, amit utazáshoz is magával vihet az ember.
Igaz, akkoriban sima szárított paradicsomot használtam, és került bele kukoricapehely is, de szerintem az olajban eltett aszalt paradicsom sokkal finomabb. Kukoricapelyhem nem lévén itthon, azt most kispóroltam belőle. A lisztek és a folyadékok arányán is változtattam egy kicsit.
Így születtek meg újra ezek a muffin formájú, könnyű tésztájú bucikák. Ha vízszintesen karikákra vágjuk, az éppen három szeletet ad ki (bár én most csak hosszában félbevágtam), és egy karikára pont egy szelet házi szalámi fér rá. :D

 


Hozzávalók 12 darabhoz:

35 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
2 dkg kukoricapehely (elhagyható)
8 dkg (olajban eltett) aszalt paradicsom
15 dkg görög joghurt
2 ek. olívaolaj (az aszalt paradicsomról)
1 csapott ek. cukor
1 csapott ek. só
kb. 2 dl víz
2,5 dkg friss élesztő
olívaolaj és liszt a sütéshez
szezámmag a tetejére

elkészítés:
  1. A cukrot a lisztekhez keverjük. Kiveszünk belőle 2 evőkanálnyit, és az élesztővel együtt tálba tesszük. Csomómentesre keverjük 1 dl vízzel, kevés lisztet szórunk rá, és hagyjuk felfutni.
  2. Az aszalt paradicsomot szűrőkanálba szedjük, hogy az olaj nagy része lecsöpögjön róla, majd apró darabokra vágjuk, és 2 evőkanál olajjal együtt a joghurthoz keverjük.
  3. A sót (és a kukoricapelyhet) a többi liszthez vegyítjük, hozzáadjuk a joghurtos keveréket, a felfutott élesztőt, a többi vizet, és robotgéppel megdagasztjuk. Ha szükséges, dagasztás közben adhatunk még hozzá kevés tönkölylisztet (én még 2 dkg-ot dagasztottam hozzá).
  4. A tésztát liszttel hintett felületen átgyúrjuk, majd kiolajozott tálba tesszük, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  5. A megkelt tésztából 12 gombócot gömbölygetünk, majd – ha nem elég olajosak – a tetejüket megkenjük olívaolajjal, és megmártjuk egy tálkányi szezámmagban. Kiolajozott muffintepsi mélyedéseibe ültetjük. Konyharuhával letakarva, kb. 20 percet hagyjuk kelni.
  6. Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a még forró bucikat kerek végű kés segítségével elválasztjuk a forma oldalától, és óvatosan kiemeljük a muffintepsi mélyedéseiből. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc