2024. január 27.

Marcipános-narancsos és marcipános-áfonyás csiga

 

 


 
Meglehetősen ritkán sütök édes kelt tésztát, de az ünnepek alatt azért szépen pótoltam a hiátust. :D Mégis kimaradt bő egy csomag marcipánmassza, az édes keltek utáni vágy viszont a karácsonyi időszak elmúltával sem csillapodott. :D Persze, készíthettem volna fánkot is – hiszen vízkereszt után a farsang van soron –, de nem volt kedvem az olajban sült kelt tésztához, a sütőben sült fánk pedig számomra nem fánk, sokkal inkább édes zsemle. ;) Egy korábbi receptemet szerettem volna újrafotózni, de végül úgy döntöttem, hogy gazdagabb töltelékkel, és egyúttal más formában sütöm meg ugyanazt a tésztát. Így aztán a marcipános, kelt perecek készítési módját alapul véve megszülettek ezek a csuda finom csiguszkák. Ezek olyan kis huncutok, hogy nem elég belőlük egy vagy kettő, simán lecsúszik négy is. ;) Nekünk egyébként az áfonyás egy hangyabokányival jobban ízlett, talán ezért is feledkeztem meg róla, hogy a narancsos belsejét is lefotózzam. :D

 


Hozzávalók 15-15 darabhoz:

a tésztához:
35 dkg finomliszt
3 dkg cukor
1 tk. őrölt gyömbér
1 mk. só
7 dkg vaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej

a töltelékhez:
25 dkg marcipánmassza
2 dkg instant kakaópor
1 púpozott tk. (5 g) holland kakaópor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg puha vaj
5 dkg kandírozott narancshéj
5 dkg aszalt vörös áfonya

a tetejére:
1 tojásfehérje
5 ek. frissen facsart narancslé
7 dkg cukor

elkészítés:
  1. A tésztához az élesztőt tálba morzsoljuk, és csomómentesre keverjük 2 evőkanál liszttel, 1 dkg cukorral, valamint a meglangyosított tej felével. Egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. A többi lisztet elvegyítjük a gyömbérrel, a sóval, a többi cukorral, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tej másik felét, és robotgéppel összeállítjuk a tésztát. Három részletben beledagasztjuk a puha vajat.
  3. A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kézzel kissé átgyúrjuk, majd kivajazott tálba tesszük, és letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket: a kandírozott narancshéjat és az aszalt áfonyát felaprítjuk.
  5. A szobahőmérsékletű marcipánt összegyúrjuk a többi hozzávalóval, két egyenlő részre osztjuk, és mindkét darabot téglatest alakúra formázzuk.
  6. A marcipántömböket két ív sütőpapír között egymás után 30x17 cm-es téglalapokra nyújtjuk. A marcipánlapokat (a sütőpapírívek között hagyva) tálcára fektetjük, és hűtőbe tesszük.
  7. A megkelt tésztát kétfelé vesszük, meggömbölygetjük, lisztezett munkalapra tesszük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  8. Egy tésztagombócot a liszttel hintett munkalapon 35x30 cm-es téglalapra nyújtunk, miközben óvatosan meg-megemelve feszültségmentesítjük a tésztát. Az aprított kandírozott narancshéjat rászórjuk a tészta teljes felületére, és a tenyerünkkel kissé lenyomkodjuk.
  9. Az egyik marcipánlapról levesszük a tetején lévő sütőpapírt, és a csupasz felét a narancsos tésztára borítjuk úgy, hogy a marcipánlap 30 cm-es széle a tésztalap 30 cm-es széléhez illeszkedjen. Az ilyen módon felülre került másik sütőpapírt lehúzzuk a marcipánról.
  10. A marcipán nélküli tésztarészt óvatosan ráhajtjuk a marcipános felére, (a tésztát elforgathatjuk 90°-kal – ahogy a fotón is látható –, de ez nem fontos; én csak a jól fotózhatóság érdekében tettem), majd 2 cm széles sávokra vágjuk.
  11. A tésztasávokat felgöngyöljük, és a tésztavéget kissé aláhajtjuk. Az így kapott csigákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tenyerünkkel mindegyiket kissé lenyomjuk. Így járunk el a másik tésztával is, de azt áfonyával szórjuk meg. A péksüteményeket letakarjuk, és meleg helyen kb. fél óra alatt megkelesztjük.
  12. Elkészítjük a mázat: az átszűrt narancslét a cukorral kis tejkiöntőbe tesszük, és kevergetve, néhány perc alatt sziruppá forraljuk. Félretesszük.
  13. A csigák tetejét lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben egymás után világos színűre sütjük. Még forrón lekenjük a narancsos sziruppal, és tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni. (Az újramelegített maradék sziruppal ismét megkenhetjük a kihűlt csigákat.)
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15 perc

Megjegyzés/tipp:

A marcipánlapot szép egyenletesre és sarkosra tudjuk nyújtani, ha közben néha levesszük róla a felül lévő sütőpapírt, és az alatta lévőt – ami körben túlnyúlik a marcipánon – két oldalról ill. alulról és fölülről ráhajtjuk a marcipánra. De csak arról az oldalról hajtsuk rá a papírt, ahol a marcipán széle nem egyenletes. A hajtásokat aztán a marcipánon szépen el lehet dolgozni.
Aki nem akar bajlódni a marcipán kinyújtásával, az a többi hozzávalóval összegyúrt marcipánmasszát hűtse le, majd reszelje rá a tésztára.
Egyéb aszalt vagy kandírozott gyümölccsel is elkészíthetjük.

 

 
 


az elkészítés főbb lépései