2024. június 11.

Kapros-csirkés minipite

 

 


 
Jó rég sütöttem sós pitét, pláne hússal! Most viszont gyors egymásutánban kétszer is, bár nem így terveztem. Történt ui., hogy a külső vinyómon szereplő receptek között elkezdtem rendet tenni, és megakadt a szemem egy 8 évvel ezelőtti zöldséges minipitémen. Máris tudtam, mi lesz a másnapi ebéd. Pontosabban az a recept csak ihletadó volt, a kis pitécskéket ui. ezúttal húsos töltelékkel terveztem megsütni. Pont jól jött hozzá a megmaradt kapor és a még felhasználatlan dobozka cottage cheese. A pite jól sikerült, a róla készült fotók viszont nem, köszönhetően a fényképezőgép és a laptop közé dugandó átjátszókábel hibája okozta idegbajnak, amit persze megspórolhattam volna, ha a topimon be lenne állítva a Wi-Fis képátküldési lehetőség. Szóval a zsinórhiba meghiúsította az elkészült fényképek fotózás közbeni csekkolását (értsd: menet közben muszáj látnom, hogy kell-e még tovább szórakoznom a kattogtatással, vagy van már elegendő mennyiségű éles kép a kajáról), amitől olyan ideges lettem, hogy szó szerint minden fotó gáz lett. :D Az előző sor végére biggyesztett emoji-helyettesítő mondjuk pont nem az akkori lelkiállapotomat írja le.
Egyébként egy bibis kábeltől még nem kéne elcsesződnie a képeknek is, de a méreg, amit fotózás közben amiatt éreztem, hogy nem láthatom az elkészült képeket, megzavarta az átszellemült állapotba kerülést, így a megszokott flow-élmény híján jócskán alulteljesítettem. De nem is én lennék, ha nem akarnám kiköszörülni a csorbát, illetőleg folttalanítani a becsületemet, ezért 2 nappal később újrasütöttem, majd ismét lencsevégre kaptam a kis pitéket. Bár az aprított kaprot a fotóapparát éppúgy nem komálja, mint a porcukrot vagy a lisztet, de szerencsére végre mégis lett jó pár éles kép, és egy másik kábelnek hála, minden visszatért a régi kerékvágásba. :)

 


Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg Graham-liszt vagy teljes kiőrlésű búzaliszt
1 ek. finomítatlan nádcukor
1 mk. só
10 dkg vaj
1 nagy tojás
3-4 ek. hideg víz

a töltelékhez:
20 dkg csirkemellfilé
20 dkg cottage cheese vagy rögös túró, esetleg feta (utóbbiak esetén kevés tejföllel keverve)
10 dkg kaliforniai paprika
5 dkg vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék aprított friss kapor (kb. 1 dkg)
1 nagy tojás
őrölt fekete bors

2-3 ek. növényi olaj (nálam fűszeres pácolaj)
6 dkg mozzarella sajt a tetejére

elkészítés:
  1. A tésztához a lisztekhez vegyítjük a cukrot, a sót, és összemorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal.
  2. A közepébe ütjük a tojást, hozzáadjuk a vizet, felverjük, majd villával hozzákeverjük a morzsalékos lisztet. Kézzel sima felületű tésztává gyúrjuk.
  3. A tésztából 12 egyforma gombócot gömbölygetünk, enyhén lisztezett munkalapon 10 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk, és kibéleljük velük a muffintepsi mélyedéseit. Nejlonzacskóba húzva 30-60 percre hűtőbe tesszük.
  4. A töltelékhez a vöröshagymát és a paprikát felaprítjuk, majd felhevített olajon lefedve elkezdjük dinsztelni.
  5. A húst közben apró kockákra vágjuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük, majd rátesszük a hagymás alapra, és fedő alatt megsütjük. Amikor már kezd pirulni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, és fedő nélkül 1 perc alatt készre pirítjuk. Kihűtjük.
  6. A cottage cheese-t a tojással együtt tálba tesszük, összekeverjük. Hozzáadjuk az aprított kaprot, és beleforgatjuk a húst.
  7. A tésztakosárkákat hurkapálcikával több helyen megszurkáljuk, majd elosztjuk bennük a tölteléket.
  8. A mozzarellát nagyon apróra vágjuk, és a pitékre szórjuk. A tepsit előmelegített sütőbe toljuk, és pirosra sütjük a pitéket. Tortarácsra tesszük, és gömbölyű végű késsel óvatosan alájuk nyúlva, a pitéket kiemeljük a tepsi mélyedéseiből. Azon melegében vagy langyosra hűlve fogyasztjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 27 perc

Megjegyzés, tipp:
A tölteléket a tepsibe való adagoláskor érdemes többször átkeverni, hogy minden mélyedésbe jusson a tojásos léből is, ne csak a húsból.
Friss saláta illik hozzá. ;)