2024. november 10.

Körtés-túrókrémes tartlet citromsziruppal

 

 


Ennek a minipitének az elődjét szinte pont egy évvel ezelőtt sütöttem meg, de akkor egy kicsit nagyobb sütőformát használtam hozzá, és krémes túró helyett botmixerrel pépesített „rendes” túróból készítettem, némi tejföllel lágyítva. A díszítéshez a lehulló tésztaszélekből körte formájú sütiket szaggattam, aminek egy részével kidekoráltam a piték szélét. Imádtam! :) A sütiről készült képeket már kevésbé. A fotókat ugyan kiválogattam, kiszerkácsoltam, de akárhányszor elém kerültek, mindig úgy éreztem, jobb ezeket nem mutogatni, mert ha nekem kiég tőlük a szemem, akkor nyilván másnak is. Ugyanis akárhogy próbáltam helyrehozni az erős napsütés okozta színeltolódást és fényességet, a süti nem hatott természetesnek. Addig-addig halogattam a posztolást, hogy eltelt egy év, és ismét bejött a körteszezon. Eszembe jutott a pite. Most mini sütőformákat vettem elő, a túróból a krémes fajtát választottam, ami miatt kicsit alakítottam a korábbi recepten, sőt ezúttal kedv és lehulló tésztaszél híján nem sütöttem pluszban körte formájú kekszeket sem. A jóval kisebb méretű körtéknek köszönhetően szerintem még mutatósabb lett a végeredmény. :) A mini sütőforma miatt a tésztakosárban lévő túrókrém mennyisége most ugyan kevesebb lett, ezáltal nem annyira hangsúlyos, de szerintem így is pont elegendő – ezúttal a zamatos körte dominál. :)
És ami nekem ebben a történetben még lényeges: reggel 8-kor épp jók voltak a fények a fotózáshoz! :D

Hozzávalók 9 darabhoz:

a tésztához:
25 dkg finomliszt
12 dkg vaj
8 dkg finomítatlan nádcukor
1 tojás
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 csapott mk. sütőpor

a töltelékhez:
4 és ½ Bosc kobak körte (kis méretű, nem túlérett)
25 dkg krémes túró
9 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
½ tojás (27 g)
1 kezeletlen citrom reszelt héja
10 dkg kristálycukor
½ citrom leve
1,5 dkg vaníliaízű pudingpor vagy étkezési kukoricakeményítő
4 dl víz
kekszmorzsa

a citromsziruphoz és a díszítéshez:
25 ml frissen facsart citromlé
2 ek. cukor
2-2 ek. aprított dió és pisztácia (vagy mandulaforgács)

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral vegyített lisztet elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, és belereszeljük a citromhéjat. A közepébe ütött tojást villával felverjük, összedolgozzuk a cukros liszttel, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk.
  2. A tésztából 8 golyót gömbölygetünk, enyhén lisztezett munkalapon 11 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk és kibéleljük velük a kivehető aljú piteformákat. A túlnyúló tésztaszéleket levágjuk, és ebből elkészítjük a 9. kis tésztakört.
  3. A tésztakosarak belsejét villával megszurkáljuk, majd a pitéket deszkára sorakoztatjuk, és nejlonzacskóba húzva, 30 percre hűtőbe tesszük.
  4. A krémhez a felvert tojás felét tálba öntjük, és csomómentesre keverjük a pudingporral/keményítővel. Ebbe az elegybe beledolgozzuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a krémes túrót.
  5. A megmosott, szárazra törölt körtéket héjastól félbevágjuk, a magházukat kivesszük (ha túl nagyok, levágunk belőlük annyit, hogy ne lógjanak majd túl a sütőformán), és úgy szeljük fel 3-4 mm-es szeletekre, hogy nem vágjuk végig a csúcsukig.
  6. Egy nagyobb lábasba beletesszük a kristálycukrot, a citromlevet, óvatosan rátesszük az előkészített körtéket, és felengedjük a vízzel. Közepes lángon elkezdjük melegíteni, és amint a cukor felolvadt, onnantól számítva 2 perc alatt puhára főzzük a gyümölcsöt. Óvatosan kiemeljük a fazékból, és deszkára téve hagyjuk lefolyni róluk a főzővizet.
  7. A tésztakosarak belsejét beszórjuk kevés kekszmorzsával, mindegyikben elosztunk 1-1 jó evőkanál túrókrémet, és úgy helyezzük rá a körtéket, hogy a szeleteket kissé szétnyitjuk. A sütőt közben előmelegítjük.
  8. A pitéket alulról a 2. sütőrácsra sorakoztatjuk és megsütjük. Azon melegében kiemeljük a formákból, tortarácsra szedjük és hűlni hagyjuk.
  9. Az átszűrt citromléből és a cukorból – néha megkeverve – szirupot főzünk. A felaprított diót és a pisztáciát zsiradékmentes serpenyőben kis lángon megpirítjuk.
  10. A kihűlt piték teljes felületét lekenjük citromsziruppal, és megszórjuk pirított dióval, pisztáciával.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc

Megjegyzés, tipp:
A nagyon érett körtét természetesen nem kell előfőzni.
A még forró süteményt úgy tudjuk kiapplikálni a formából, hogy fakanál végével alányúlunk, és középen kissé felnyomjuk a kivehető alját. A tészta így megemelkedik, amit ügyeskedve át tudunk tolni a tortarácsra. Fontos, hogy a kiemelkedő tészta alja egy szintben legyen a tortaráccsal. A süti alján lévő fémlapocskát pedig vékony pengéjű késsel tudjuk eltávolítani. A linzer így gyorsabban ki tud hűlni.
Én azért veszem ki még forrón a tésztát a formából, mert jártam már úgy, hogy kihűlve beleragadt, és emiatt széttöredezett a széle. Úgyhogy azóta nem kockáztatok. ;)


 


2024. november 1.

Gyors körtés kókusztorta

(némi almával)

 

 


A diófa alatti földet már harmadik napja próbáltam megszabadítani a lúdhúrtól (tudtam, hogy jó ötlet volt elegendő mennyiségű rántott palacsintát csinálni! :D), miközben a derekamat fájlalva, és az egyre szaporábban hulló falevelek miatt anyázva, valami gyorsan elkészíthető sütiről ábrándoztam. Bár ez utóbbi vágyat igyekeztem elhessegetni, mert tudtam, hogy azt sem fogja más megsütni helyettem, de hogy én sem, az tuti fix. Aztán a magamnak tett komolytalan ígéretet jól megszegtem, és ebéd után mégis nekiduráltam magam a sütésnek, miután beláttam, hogy nem bírom ki édesség nélkül nem „aszalhatom” tovább a hűtőben gubbasztó gyümölcsöket. Így került a tésztába alma, a tetejére pedig körte. Utóbbit egyébként egy korábban kiötlött és letesztelt sütihez vettem, hogy újrasütve lefotózhassam végre, de – a gyomlálás sürgető belső kényszere és részben a kedvhiány miatt is – a szándék végül dugába dőlt.
Bár ezt a süteményt eredetileg 24 cm-es tortaformában akartam megsütni, végül a tészta mennyisége okán úgy döntöttem, hogy inkább két kisebb torta legyen belőle. Ilyen módon két legyet üthettem egy csapásra: megvolt a vasárnapi gyors süti, ugyanakkor másnapra is lett egy érintetlen példány a fotózáshoz. :)
Kóstoláskor mindketten megállapítottuk, hogy érdemes volt elkészíteni ezt a enyhén szaftos tésztájú, zamatos sütit. :)


Hozzávalók 24 cm-es vagy 2 db 16 cm-es tortaformához:

a tésztához:
3 nagy tojás
15 dkg finomítatlan nádcukor
1 tk. vaníliapaszta
1 alma (reszelve 15 dkg)
1 kezeletlen citrom héja
15 dkg finomliszt
15 dkg kókuszreszelék
1 ½ tk. (7 g) sütőpor
egy csipet só
1,5 dl kókusztejszín (pl. Delcoco)
1 dl kókuszolaj

a tetejére:
2 körte (Bosc kobak)
2 ek. kókuszreszelék
2 ek. finomítatlan nádcukor

elkészítés:

  1. A megmosott, szárazra törölt körtéket négybe vágjuk, kivesszük a magházukat, majd további 3-4 szeletre vágjuk.
  2. A tésztához a tojásokat a cukorral felhabosítjuk, nagy lyukú reszelőn belereszeljük a meghámozott almát, és reszelt citromhéjjal, vaníliapasztával, sóval ízesítjük.
  3. Hozzákeverjük előbb a sütőporral, kókuszreszelékkel vegyített lisztet, majd a kókusztejszínt és az olajat.
  4. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt, vékonyan kiolajozott tortaformába simítjuk, levél alakban vagy körkörösen (sőt, tetszés szerint) elrendezzük rajta a körteszeleteket, és megszórjuk kókuszreszelékkel, nádcukorral.
  5. Előmelegített sütőben megsütjük, majd tortarácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni. Felszeletelve, esetleg pici porcukorral hintve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Megjegyzés, tipp:
Alma nélkül is leteszteltem: úgy is teljesen jól működik. ;)