2015. május 6.

Kenyérkorong


 

 

A nemrégiben készített szendvicskenyér mintájára most szendvicszsemlét vagy művésznevén, kenyérkorongot sütöttem. Direkt egy bizonyos szendvicshez készültek. Lényegében zsemle, csak laposabb, de még így is kettévágható, és mivel kisebbek a normál zsemlénél, tökéletesen megfelelnek vendégváráshoz szendvicsalapnak, azaz partiszendvicsekhez. Nem muszáj persze félbevágni, ehetjük akár tartalmas leveshez vagy salátákhoz is, sőt akár hamburger is készülhet belőle.



Hozzávalók 15-16 darabhoz:

45 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg Graham-liszt
2 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 tk. só
kb. 3 dl tej
3 dkg friss élesztő
1 dkg cukor

elkészítés:

  1. Az élesztőt 1 dkg kenyérliszttel 1 dl langyos, cukros tejben simára keverjük, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és a megmaradt tejjel összeállítjuk a tésztát. Miután sima felületűre dagasztottuk, kiolajozott tálba tesszük, és meleg helyen, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és 8 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. A lehullott tésztaszéleket összegyúrjuk, és egy kis pihentetés után újra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk.
  4. A tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, tenyerünkkel rájuk nyomunk, hogy laposabbak legyenek, majd letakarva kelesztjük 20 percet.
  5. A tetejüket lekenjük langyos vízzel, és előmelegített sütőben készre sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.

sütési hőfok: 210°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 15-20 perc





 

A recept a Kifőztük gasztromagazin májusi számában is megjelent.


2 megjegyzés:

  1. Már a magazinból is csak úgy mosolyognak az emberre, de most végre alaposan szemügyre vehettem őket. :D Nagyon kis helyesek és igazán klassz ötlet ilyen kis kenyérkéket sütni. Szívesen meg is kóstolnám őket. :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jáj, de cuki vagy, köszi! :) ♥ Nagyon szívesen küldök belőle, hiszen ez a minyimum, kérem szépen. :D Képről egész nagynak tűnnek, pedig nem is. Hipp-hopp el tud fogyni belőlük 2-3 darab. :D

      Törlés