Egy, a neten látott videorecept ötletét alapul véve készítettem el ezt a virág alakú pizzát, ami tulajdonképpen úgy készül, mint a hajtovány, csak épp kör alakban kell elrendezni. A tészta a jól bevált pizzámé, bár ezúttal egy kis tk. liszt is került bele. A töltelék persze bármi lehet, de mivel sonkás pizzát alapvetően ritkán sütök, így most az volt soron, sőt abból is a pácolt, főtt prosciutto, mert olyat eddig még nem ettem. Olyan jól vizsgázott ez a pizzavirág, hogy 2 nap eltéréssel újra megsütöttem. Partik alkalmával vagy csak úgy, ezeket a kis háromszögecskéket annyira jó beletunkolni a mártásba! :D
Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ½ ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. cukor
1 csapott tk. só
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej + víz fele-fele arányban
a pizzamártáshoz:
1 kis doboz (7 dkg) sűrített paradicsom
2 ek. ketchup
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csapott tk. őrölt pirospaprika
1 mk. oregánó
1 csapott mk. bazsalikom
¼ mk. rozmaring
őrölt fehér bors
őrölt csili
só
cukor
2 ek. olívaolaj
1 dl víz
a töltelékhez:
10 dkg natúr Philadelphia krémsajt
5 dkg pizzamártás
15 dkg prosciutto cotto szeletelt sonka (pácolt, főzött, pl. Dulano - Lidl)
15 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöldje
elkészítés:
- A tésztához a liszt közepében kialakított mélyedésbe morzsolt élesztőhöz adjuk a cukrot, a langyos, vizes tejet, és egy kis liszttel simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Beletesszük a többi hozzávalót, és megdagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A mártáshoz a lereszelt vöröshagymát az áttört fokhagymával együtt a felhevített olívaolajon megdinszteljük, hozzákeverjük a fűszereket, a sűrített paradicsomot, a ketchupot, felöntjük a vízzel, és majdnem teljesen lefedve főzzük 10 percet. Ezután fedő nélkül, kevergetve addig főzzük még, hogy kissé elforrja a levét. Cukorral ízlés szerint édesítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és teljesen kihűtjük.
- A töltelékhez a krémsajtot elkeverjük a pizzamártással. A sajtot lereszeljük.
- A megkelt tésztát lisztezett felületen kb. 50 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, majd gondolatban középen és vízszintesen megfelezzük.
- A tésztán egyenletesen elkenjük a pizzamártásos krémsajtot úgy, hogy középen (ahol gondolatban megfeleztük) szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot.
- A mártással megkent tésztát „kitapétázzuk” a sonkaszeletekkel úgy, hogy a felezővonalat nem borítjuk be vele.
- Mindkét felét megszórjuk reszelt parmezánnal, kissé lenyomkodjuk és felgöngyöljük. A végeket eldolgozzuk és aláhajtjuk.
- A két tésztarudat a felezővonal mentén kettévágjuk, és mindkettőt háromszög alakú darabokra szeljük.
- Az alján és az oldalán is vékonyan kiolajozott kapcsos tortaforma vagy sütőtál közepére egy kis szufléformát ültetünk, és néhány mililiter meleg vizet öntünk bele.
- A tésztaháromszögeket csúcsukkal felfelé, körkörösen a tortaformába pakolgatjuk, miközben mindegyiket lekenjük egy kevés napraforgóolajjal. Az utolsó sort is lekenjük, hogy ne ragadjon hozzá a tálkához (de a tálkát is körbekenhetjük).
- Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a formában kicsit hűlni hagyjuk. Lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, és a pizzavirágot tortarácsra csúsztatjuk. Így hagyjuk langyosra hűlni, majd tortatálra tesszük.
- A közepében lévő tálkát megtöltjük a félretett pizzamártással (a fele mennyiségű mártáshoz tejfölt is keverhetünk), és a pizzát megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc
Bármikor szívesen ennék ebből is! De most ehelyett megyek fürdeni,mert enni késő van,meg nincs is pizza.
VálaszTörlés:D Köszi! Bizony, ilyen későn már nem kaphatsz belőle, de a névnapodra szánt kiflik csakis a tieid lesznek. ;)
Törlés