Kategóriák

2019. április 29.

Mini sonkás-sajtos roló








A megmaradt sonka megmentésére több lehetőség is van – a sajtos roló lehet az egyik. :) Mivel én még sosem sütöttem ilyet, de már régóta tervben volt, most láttam elérkezettnek az időt, hogy végre nekifogjak. Több receptet is átolvastam, és végül úgy döntöttem, hogy az első alkalom kapcsán nem bízom a véletlenre, ezért azt csak egy kicsit módosítottam. Amiben viszont teljesen eltér a jól megszokottól, az maga a tészta. Éppen ezért az én sajtos rolóm egészen más ízhatású, persze csak a tészta szempontjából. Egy nálam már jól bevált alaptésztát használtam hozzá: a gyors leveles tésztát, ami igazából csak a nevében hasonlít a valódi levelesre, mert ez inkább a pitetésztára emlékeztet: kellemesen omlós. Viszont az eredmény pont olyan tömény – természetesen szeretni való módon –, mint a jól ismert változat. A szezámmag pedig nálunk szinte elmaradhatatlan kellék, mert a Kutyafül imádja. :) A krém szerintem nagyon finom, pláne sonkával ízesítve. Előételnek, vendégvárónak tökéletes. :)






Hozzávalók 24 darabhoz:

kb. 60 dkg gyors leveles tészta
10 dkg főtt, füstölt sonka (nálam a húsvéti sonkából)
2,5 dl tej
2 tojássárgája
4 dkg finomliszt
5 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
15 dkg reszelt Pannónia sajt + kb. 5 dkg a díszítéshez
12 dkg vaj
őrölt fehér bors
só (amennyiben a sonka nem elég sós)
1 tojássárgája + 2-3 ek. víz a kenéshez

elkészítés:

  1. A töltelékhez a tojássárgákat lábasba tesszük, simára keverjük a liszttel, a krémsajttal és egy kevés tejjel.
  2. Felöntjük a többi tejjel, és kevergetve, kis lángon krémmé főzzük. Őrölt borssal (ha szükséges, kevés sóval) ízesítjük. Még forrón felolvasztjuk benne a reszelt sajtot, és teljesen kihűtjük.
  3. A puha vajat önmagában kihabosítjuk, és a ledarált sonkával együtt a sajtos besamelhez dolgozzuk. A krémet habzsákba töltjük, és hűtőbe tesszük.
  4. Az e szerint a recept szerint elkészített tésztát szobahőmérsékleten kiolvasztjuk, kettévágjuk, és liszttel hintett felületen 2 mm vékony (kb. 40x35 cm-es) téglalapra nyújtjuk.
  5. A hosszabbik oldalától kiindulva, kb. 3 cm széles csíkokra vágjuk, és úgy tekerjük fel a sütőformákra, hogy a tészta szélei kissé fedjék egymást.
  6. A rolókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, lekenjünk vízzel felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. 1-2 perc elteltével, még melegen lehúzzuk a formáról, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.
  7. A rolókat mindkét oldalukon betöltjük a krémmel, és a végeiket reszelt sajtba mártjuk. Tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 12 perc


Megjegyzés:

Az én rolóformáim 8,5 cm hosszúak.











2019. április 25.

Túrós-olívaolajos kalácska





Bár a húsvét már elmúlt, de kalácsot bármikor ehetünk. Hátha valakinek nem volt elég belőle az ünnepekkor – példának okáért nekem. :D És ha a kalács krémsajttal működik, akkor biztos túróval is. Vaj helyett pedig ezúttal olívaolaj került bele, hiszen a hamburgerzsemle esetében már bizonyított. Az eredmény, ez a finom, puha péksütemény, amit mi a megmaradt sonkával ettünk, jól megpakolva főtt tojással, lila hagymával és a tetejébe majonézes tormával. :)


Hozzávalók 10 darabhoz:

38 dkg finomliszt
8 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg túró
5 dkg olvasztott vaj
4 dkg cukor
1 csapott ek. só
5 ek. olívaolaj
2 tojássárgája
3 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük egy kevés langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojássárgákat a többi tejhez adjuk, majd kiveszünk belőle egy keveset a kenéshez, és azt félretesszük.
  3. Az áttört túrót kikeverjük a sóval, az olívaolajjal, a tojásos tejjel, az élesztős liszthez adjuk, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 10 egyforma gombócot formázunk, és negyedórát letakarva pihentetjük.
  5. A tésztagombócokat kettévágjuk, mindegyik darabot megsodorjuk, és párosával összecsavarjuk. A végeiket kissé aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük 20 percet.
  6. A kis kalácsokat lekenjük a félretett tojásos tejjel, és előmelegített sütő középső sínjébe tolva megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc




2019. április 20.

Méteres kalács







Egész eddigi életemben csak egyszer ettem méteres kalácsot (más néven ferdén vágós süteményt). Ez az egyetlen alkalom viszont olyan emlékezetes, hogy pontosan tudom, hol és milyen körülmények között történt. 8-9 éves lehettem akkor, és az unokatesóm másik nagymamája sütötte, akiről – azon kívül, hogy isteni kelt tésztákat tudott sütni – annyi maradt meg, hogy ferde szemmel nézett rám, amiért utáltam a zöldségeket. Az ebédre készített rántott patisszonja tőlem csak egy fintort kapott, miközben kevésbé elegáns mozdulattal eltoltam magamtól. :D Ezzel meg is alapoztam a hozzám való viszonyulását. Bezzeg a méteres kalácsának jobb sorsot szántam, és csak úgy toltam… befelé. :D Ám ez a fajta dicséret nem enyhítette meg a szívét irányomban.
De itt most nem ő, hanem a süti a lényeg, ami a konyhafiókban gubbasztó őzgerincformára való rácsodálkozás miatt sütődött meg. Azt ui. tavaly óta nem használtam, és akkor is csak egyszer – muszáj volt hát újra elővennem. Gyorsan el is dőlt, mi lesz a húsvéti süti.
Egy vagon receptet elolvastam hozzá a neten, amik szinte teljesen megegyeztek egymással, mintha legalábbis a prototípus copy paste-vel terjedt volna szét a világhálón, és még a német nyelvű oldalakon is ugyanazt a leírást találtam. Arról nem is beszélve, hogy a sütőforma méretét szinte mindenki titkolja, pedig az őzgerincformák nem egyformák, nem mindegy, hogy hány tojással számolok. Úgyhogy a nagy lelkesedést, hogy azonnal megsüssem, gyorsan felváltotta a „stop, várjál még ezzel egy kicsikét”-érzése. Pár napig pihentettem a témát, miközben vacilláltam, hogy olajos, vajas, vizes, vagy egyéb fajta legyen a piskóta. Végül az olajos mellett maradtam, csak mert olyat még sosem sütöttem. De csavarintottam rajta egyet, és víz helyett tejjel készítettem. Aztán átkonvertáltam az egészet az én sütőformámra. Így lett az én méteres süti receptem azon kevesek egyike, ami kicsit eltér a többitől. Ja, és nálam a sütőforma mérete sem X-akta. :D
Az eredmény gyönyörű, szaftos tészta lett, úgyhogy biztos, hogy nem utoljára sütöttem így a piskótát. A sikerért pedig hálát adtam a Fennvalónak, mert nem normális módon izgultam miatta. :D
A méteres kalács méltó az ünnephez – igazi húsvéti sütemény. :)






Hozzávalók 30x11x5 cm-es őzgerincformához, 2 rúdhoz:

Sárga piskótához:
3 tojás
15 dkg porcukor
75 ml napraforgóolaj
75 ml tej
20 dkg finomliszt
9 g sütőpor
vaj és liszt a sütőformához

Kakaós piskótához:
3 tojás
15 dkg porcukor
75 ml napraforgóolaj
75 ml tej
17,5 dkg finomliszt
2,5 dkg holland kakaópor
9 g sütőpor
vaj és a liszt a sütőformához

Puncskrémhez:
2 cs. (80 g) puncs ízű pudingpor
7 dl tej
20 dkg vaj
25 dkg porcukor
2-3 ek. Portorico rum (elmaradhat)

Csokoládémázhoz:
20 dkg 43%-os étcsokoládé
10 dkg 85%-os étcsokoládé
4 ek. napraforgóolaj

Csokoládéforgácshoz:
10 dkg 85%-os étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A sárga piskótához a tojássárgákat habosra kavarjuk a porcukorral, beledolgozzuk a tejet, az olajat, majd felváltva hozzáforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet és a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott, liszttel behintett őzgerincformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  2. A piskótát óvatosan kiborítjuk a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. A sütőformát elmossuk és újból kivajazzuk, belisztezzük. A kakaós piskótát is ugyanígy készítjük el, de a liszthez hozzávegyítjük a kakaóport is. (Ha a tészta sütés közben felpúposodna, és a kétféle piskóta magassága emiatt eltérne egymástól, akkor levágunk belőle annyit, hogy a váltakozva összeillesztett szeletek majd egyforma magasak legyenek.)
  3. A krémhez 1 dl tejet simára keverünk a pudingporral, valamint 10 dkg porcukorral, a forrásban lévő többi tejhez öntjük, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Folpackkal betakarva, teljesen kihűtjük.
  4. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk az alaposan átkevert pudingot, a rumot, és robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk. A krémet kétfelé vesszük.
  5. Egy-egy ív alufóliára egy-egy ív sütőpapírt fektetünk – ezen állítjuk majd össze a 2 rúdnyi süteményt.
  6. A piskótákról levágjuk a végeiket (ezt nem használjuk fel, mert szárazabbak), és a sütőforma mintázata mentén ujjnyi vastagra felszeleteljük. A sárga és a kakaós piskótaszeleteket mindkét oldalukon megkenjük a krémmel, és váltakozva összeragasztjuk. (2 rúd lesz.) A kimaradt krémmel körbekenjük a süteményeket.
  7. A sütőpapírt mindkét oldalról ráhajtjuk a rudakra, becsomagoljuk az alufóliával, és 2-3 órára hűtőbe tesszük.
  8. A csokoládéforgácshoz a csokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk, egy gáztepsi hátuljára öntjük, és téglalap alakban egyenletesen, vékonyan elkenjük. Dermedni hagyjuk, majd spatulával forgácsokat készítünk belőle. Felrázzuk, hogy kicsit széttöredezzenek.
  9. A mázhoz a kétféle étcsokoládét az olajjal vízgőz fölött felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményeket. Épp csak annyi időre hagyjuk megdermedni, hogy a bevonat még képlékeny maradjon.
  10. A sütemények tetejére szórjuk a csokiforgácsot, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálaláskor a rudakat ferdén felszeleteljük.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 2 x kb. 40 perc


Tipp:

Úgy is készíthetjük, hogy a piskótaszeleteknek csak az egyik felét kenjük meg a krémmel. Ilyen módon egy vastag krémréteg lesz a kétszínű piskóták között.










2019. április 18.

Kék áfonyás-málnás torta







Nevelőapán nemrégiben ünnepelte a névnapját – ez a torta neki készült. :) Gyula bácsinak nagyon jó dolog sütni, mert mindent szeret, amit én készítek. Ráadásul minimum háromszor megköszöni, amitől csak még jobb érzés számomra az ajándékozásnak ez a módja. :) Arról nem is beszélve, hogy minden egyes alkalommal megjegyzi, hogy szerinte cukrászdát kellene nyitnom, mert akkor végre lehetne tényleg finom süteményt kapni, és mások is megtudnák, mit jelent igazából az, hogy „finom”. :D Persze eszem ágában sincs szaporítani a helyi cukik számát, mert egyrészt idegbajt kapnék a futószalagon történő sütéstől, másrészt messze nem vagyok felkészült a témában, harmadrészt pedig én csak azt vagyok hajlandó etetni, akit szeretek. Úgyhogy a mi drága városunk Macskanyelv -féle sütik nélkül marad. :D No, de nem is ez most a lényeg, hanem a torta, ami szerencsére most is elnyerte az ünnepelt tetszését, és boldogan falatozta a szintén általam készített ebéd után. :)
Húsvétra is ajánlom. ;)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Fehér piskótához:
8 tojásfehérje
16 dkg porcukor
16 dkg finomliszt
1 tk. sütőpor

Málna- és az áfonyakrémhez:
30 dkg málna
30 dkg áfonya
4 dl kókuszkrém
6 dkg étkezési kukoricakeményítő
20 dkg porcukor
20 dkg vaj

Bevonáshoz:
15 dkg áfonyakrém
10 dkg málnakrém
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
3 dkg porcukor

Díszítéshez:
a megmaradt mascaponés áfonya- és málnakrém
5 dkg mascarpone
áfonya- és málnaszemek
mentalevélkék

elkészítés:

  1. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd a porcukrot kisebb adagokban hozzáadva, fényesre verjük. Óvatosan beleforgatjuk a sütőporral vegyített lisztet.
  2. A tésztamasszát a vajjal kikent, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Pár perc elteltével kivesszük a formából, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és tortarácson hagyjuk kihűlni. 3 lapra vágjuk.
  3. Ha mirelit gyümölcsöket használunk, előbb kiolvasztjuk.
    A málnakrémhez a málnát pürésítjük, szűrőn átpasszírozzuk, majd 2 dl kókuszkrémmel és 2 dkg porcukorral együtt lábasba tesszük.
  4. Kiveszünk belőle egy keveset, csomómentesre dolgozzuk 3 dkg keményítővel, és ezt a keveréket visszaöntjük a többihez. Kis lángon, kevergetve puding sűrűségűre főzzük. Teljesen kihűtjük. Ugyanígy készítjük el az áfonyapudingot is, de nem passzírozzuk át, és 5 dkg porcukrot adunk hozzá. (Valamennyivel több lesz, mint a málnapuding.)
  5. A puha vajat kihabosítjuk a többi porcukorral, és kétfelé vesszük. Az egyik adagot alaposan összekeverjük a málna-, a másikat az áfonyapudinggal.
  6. Az áfonyakrémből kiveszünk 15 dkg-ot, a málnakrémből 10 dkg-ot. Az előbbit kikeverjük 15 dkg mascarponéval, 1,5 dl híg tejszínnel, valamint 2 dkg porcukorral, az utóbbit pedig 5 dkg mascarponéval és 1 dkg porcukorral. Mindkét mascraponés krémet hűtőbe tesszük.
  7. Egy tortalapot tálra teszünk, rányomjuk az áfonyakrémet, befedjük egy másik piskótalappal, és elosztjuk rajta a málnakrémet. Ráfektetjük a 3. tésztalapot, és a mascarponés áfonyakrém nagy részével körbekenjük a tortát.
  8. A megmaradt mascarponés áfonyakrémet összekeverjük a mascarponés málnakrém felével, és sima csöves habzsákba kanalazzuk.
  9. A többi mascarponés málnakrémet kikeverjük 5 dkg mascarponéval, és sima csöves habzsákba töltjük.
  10. A torta tetejére gömböcskéket nyomunk a halvány rózsaszín és a sötétebb árnyalatú mascarponés krémből, áfonya- és málnaszemekkel, valamint mentalevelekkel díszítjük. Tálalásig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Megjegyzés:
Sajnos díszítés közben sikerült kibabrálnom magammal, és a torta tetejére nyomkodott gömböcskéket utólag le kellett szednem. Ennek következtében a krémek kissé összekeveredtek, és együtt szép márványosak lettek. Kitaláltam, hogy ezzel a jópofa márványos krémmel díszítek tovább, de a gömböcskék továbbra sem engedelmeskedtek. Újfent le kellett szednem őket a tortáról. A krémek még tovább vegyültek egymással, mígnem elvesztették az eredetileg gyönyörű lilás-ciklámenes, ill. rózsaszín árnyalatukat. Ráadásul a tortán nyomokban rajta maradt világosabb krém megfestette a sötétlilát, amit muszáj volt elkennem. Ettől jóval világosabb lett maga a torta is.
Muszáj volt kitalálnom valamit, hogy megmentsem a helyzetet. Így került a képbe a mascarpone. De mivel menet közben nem volt idegzetem leírni, hogy pontosan hogy kevergettem a krémeket, ezért a későbbi leírás nem biztos, hogy fedi a valóságot a gömböcskék színének elérése kapcsán. :D
A 7. pontig még tuti képben voltam, de onnantól az emlékeim is összekeveredtek, nem csak a krémek. De azért kb. stimmel a 8 és a 9. pont. :D Remélem, ez a kis malőr senkit sem tántorít el attól, hogy elkészítse ezt a tortát, hiszen a díszítés amúgy is egyéni dolog. ;)
A tortaszeletről kivételesen azért nem készült most fotó, mert mégse vághattam fel azelőtt, hogy az ünnepelt megkapta volna. Egyébként a kétféle színű krém nagyon jól mutatott benne. :) 










2019. április 15.

Segítsüti 2019 tavasz – Ribizlikrémes torta mascarponehabbal





Segítsüti „reloaded”! A mostani már a 20. alkalom, hogy a süti segíthet. :) Számomra pedig ez a 3. tavasz, hogy a részese lehetek a jó ügyért indított jótékonysági aukciónak. Nagy öröm ez, mert jó érzés támogatni a rászoruló gyerekeket. :) A Segítsüti idén ünnepli a 10. szülinapját, így ez a mostani alkalom dupla ünnep. :)
A meghívást most is köszönöm Kandikó Évának, aki 2009 óta évente kétszer is nagy odaadással szervezi, és lelkiismeretesen vezényli le a 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezett sütiárverést. :)
Mi elkészítjük a sütit, amik ezután csak arra várnak, hogy a segíteni vágyók licitáljanak rájuk. A legmagasabb összeget felajánló – a gasztrobloggerrel előre megbeszélt időpontban – megkapja a sütit, a licitekből befolyt összeg pedig teljes egészében a támogatott szervezethez kerül.

Idén tavasszal a Nyúlcipő Fejlesztő Centrum javára sülnek a sütik; a befolyó összeggel őket segítjük.
A Nyúlcipő Konduktív Közhasznú Alapítvány 2007-ben jött létre a Belina családnak és néhány barátjuknak köszönhetően. Munkájuk szükségességét semmi sem mutatja jobban, mint az, hogy az eltelt évek alatt, a nagy érdeklődésre való tekintettel, egymás után nyitották meg a fejlesztésre, terápiára alkalmas újabb és újabb telephelyeiket. Így már 4 helyszín áll a rászoruló gyermekek rendelkezésére, ahol konduktor-tanítók, gyógypedagógusok, gyógytornászok, óvodapedagógusok és logopédusok segítségével korai fejlesztést, mozgásterápiát, konduktív pedagógiát és alapozó terápiát végeznek. Ennek köszönhetően a megkésett beszéd- és mozgásfejlődésű, a hiperaktív, az autista, a figyelemzavaros, a diszlexiás és a diszgráfiás gyerekek számára is van fejlesztési lehetőség.
Az Alapítvány a nemzetközileg is elismert Pető-módszert, a konduktív pedagógiát alkalmazza. Ezen kívül Ayres terápiát, Alapozó terápiát, TSMT-t, gyógytornát, logopédiát és a kineziológia módszerét is használják. Lehetőség van játékos babatornára, illetve felnőttek részére állapotjavító és -megőrző tornát is tartanak.
A gyerekek fejlesztése mellett a szülők tanítása, segítése is fontos feladat, valamint tanácsadással is foglalkoznak.

Amennyiben az akció felkeltette az érdeklődésedet, és segíteni szeretnél, de még nem vettél részt sütiárverésben, akkor először regisztrálnod kell itt, majd a SÜTIÁRVERÉS menüpontra kattintva belevetheted magad az licitálás izgalmaiba, amiben 3 napig lehet részed, április 15-18. között. Egyszerre több sütire is licitálhatsz, ráérsz később is eldönteni, melyik édességgel szeretnél majd közelebbi kapcsolatba kerülni a süti boldog nyerteseként. :D
Ha úgy érzed, egyedül nem megy, bátran fogj össze a barátaiddal, és licitáljatok együtt. ;)

Az árverés 2019. április 15-én reggel kezdődik és 18-án 16:00 órakor zárul.

Ha nem áll módodban licitálni, a Segítsüti hírét egy megosztással terjesztheted. Az aktuális árverésről szóló posztot megoszthatod a Segítsüti facebook odaláról vagy a részt vevő 30 gasztroblog facebook oldalának valamelyikéről. Így sokan értesülhetnek róla, hogy a süti nem csak finom, hanem segíteni is tud. ;)

Az én felajánlásom 2 db kb. 30x10 cm-es ribizlikrémes torta mascarponehabbal. :)
(Igény szerint málnával is el tudom készíteni.)

Sünis kanál blog facebook 



Ribizlikrémes torta mascarponehabbal







Hozzávalók kb. 20x32 cm-es tepsihez:

Kakaós piskótalapokhoz:
(a kakaópor kivételével a mennyiségeket 3-szor vesszük)
3 tojás
5 dkg porcukor
6 dkg finomliszt
5 dkg olvasztott vaj
3 g sütőpor
17,5 g holland kakaópor

Krémhez:
60 dkg ribizli (lehet mirelit is)
3,5 dl habtejszín
1 ek. citromlé
9 dkg étkezési kukoricakeményítő
25 dkg porcukor
22 dkg vaj

Mascarponehabhoz:
12,5 dkg mascarpone
1,25 dl habtejszín
2,5 dkg porcukor
½ cs. zselatin fix por

Díszítéshez:
ribizliszemek vagy fürtök

elkészítés:

  1. Egymás után 3 piskótalapot sütünk: a világosbarna piskótához a tojások sárgáját a porcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a langyos olvasztott vajat, majd felváltva beleforgatjuk a sütőporral, 2,5 g kakaóporral vegyített lisztet, valamint a kemény habbá vert tojásfehérjét. Így járunk el a többi piskótával is, de a középbarnához 5 g kakaóport, a sötétbarnához pedig 10 grammot adunk.
  2. Az első adag tésztamasszát egyenletesen elsimítjuk a kivajazott, sütőpapírral bélelt tepsiben, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát átemeljük a tortarácsra, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és így hagyjuk kihűlni. A többi piskótát ugyanígy sütjük meg.
  3. A krémhez a (kiolvasztott) ribizlit botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük, majd kiveszünk belőle egy keveset, és csomómentesre keverjük a keményítővel.
  4. A keményítős keveréket a többi ribizlipürével, a tejszínnel, a citromlével és 10 dkg porcukorral együtt lábasba tesszük, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.
  5. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, és robotgéppel a ribizlipudinghoz dolgozzuk. A krémet 2 egyenlő részre osztjuk, és mindkét adagot egy-egy habzsákba töltjük. (Nejlonzacskóba is lehet, aminek az egyik csücskére 7-8 mm átmérőjű lyukat vágunk.)
  6. A piskótalapokat egymásra fektetjük (ha szükséges, a széleit körben egyenesre szabjuk) és kettévágjuk. Ilyen módon 2 db kb. 30x10 cm-es, emeletes piskótát kapunk. A lapokat ezután levesszük egymásról.
  7. Egy sötétbarna piskótalapot tálcára fektetünk, az egyik habzsákból optimális mennyiségű krémcsíkokat nyomunk rá és elsimítjuk. Rátesszük a középbarna tésztalapot, újabb kémréteget nyomunk rá, elkenjük, majd befedjük a világosbarna piskótalappal. (Igyekezzünk épp annyi krémet hagyni a habzsákban, amennyivel majd nagyon vékonyan körbe tudjuk kenni a tortát.) Így járunk el a következő 3 piskótalappal és a másik habzsáknyi krémmel is.
  8. A hosszúkás tortákat folpackkal letakarva hűtőbe tesszük annyi időre, hogy megdermedjen.
  9. A díszítéshez a mascarponét kikeverjük a porcukorral. A tejszínt félig felverjük, majd a zselatin fixet is hozzáadva, kemény habbá verjük. Óvatosan a mascarponéhoz forgatjuk.
  10. A mascarponehabot csillagcsöves habzsákba töltjük és mintát nyomunk belőle mindkét torta tetejére. 1 órára hűtőbe tesszük.
  11. A süteményt felszeleteljük, és tálaláskor a szeleteket megszórjuk friss ribizliszemekkel (ribizliszezonban még szebb, ha fürtökben tesszük rá).
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 12 perc


Tipp:

A piskótalapokat nem szükséges kettévágni. Ebben az esetben 1 db kb. 30x20 cm-es tortánk lesz, amit tetszés szerint szeletelhetünk.

A tortát kevesebb idő alatt is megcsinálhatjuk, amennyiben egyetlen magas, egyszínű piskótát sütünk, és utólag vágjuk 3 lapra.
Ribizli helyett málnát is használhatunk.












2019. április 13.

Élesztős-leveles vajastészta (blundel tészta) alaprecept





Ez a recept tulajdonképpen már fent van a blogon, de nem alapreceptként, hanem az adott recepthez tartozóan. Úgy gondoltam, hogy talán jobb lenne, ha külön is szerepelne az „alaptészták” kategóriában arra az esetre, ha valaki csak magának a tésztának a receptjét keresné.
Mivel a hajtogatás a gyakorlatlanabb háziasszonyok számára újdonság lehet, ezért fázisképekkel is szerettem volna illusztrálni az elkészítés lépéseit – éppen úgy, mint a többi alaptészta receptjének esetében.
Én nagyon szeretem ezt a tésztát. :) Bár egy csöppet időigényesebb, bonyolultnak semmiképp sem nevezném – hamar bele lehet tanulni az elkészítésébe. ;)




Hozzávalók kb. 1,2 kg tésztához:

25 dkg vaj
10 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt + a dagasztáshoz
2,2 dl tej
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
3 tojássárgája
1 mk. só

elkészítés:

  1. A vajas tésztához a felkockázott, hideg vajat összegyúrjuk a rétesliszttel, és kb. 2 tenyérnyi méretűre és négyzetes alakúra formázzuk. Folpackba csomagolva hűtőbe tesszük dermedni.
  2. Az élesztős tésztához a finomliszt közepébe morzsolt élesztőre rászórunk 1 dkg cukrot, és simára keverjük a langyos tejjel. Letakarva felfuttatjuk.
  3. Beletesszük a többi cukrot, a sót, a tojássárgákat, és még egy kis lisztet belegyúrva, lágy tésztává dagasztjuk. Vékonyan kivajazott tálban, 30 percet letakarva kelesztjük. Hűtőbe téve lehűtjük.
  4. Az élesztős tésztát liszttel hintett munkalapon kb. 0,5 cm vastagra és közel négyzet alakúra nyújtjuk. A közepére helyezzük a vajas tésztát, és minden irányból ráhajtjuk az élesztős tésztát. Ezután 35x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
  5. A tésztát gondolatban 3 sávra osztjuk: a bal oldali részt behajtjuk a tészta 2/3-áig, majd jobbról is ráhajtjuk a tésztát. Ekkor 3 tésztaréteget látunk egymáson (szimpla hajtás). Lisztezett tálcára tesszük, nejlonzacskóba húzzuk, és 20 percig hűtőben pihentetjük.
  6. A tésztát a korábbi hajtogatáshoz képest 90°-kal elforgatva tesszük a lisztezett munkafelületre, és ismét 0,5 cm vastag téglalapra nyújtjuk.
  7. A tésztát gondolatban 4 sávra osztjuk: balról és jobbról középre hajtjuk, majd jobbról ráhajtjuk a tésztát. Ekkor 4 tésztaréteget látunk egymáson (dupla hajtás). Újabb 20 percet hűtjük.
  8. A dupla hajtást megismételjük, miközben ismét elforgatjuk a tésztát. Megint hűtjük 20 percet. Ezután már felhasználhatjuk. (Annyi darabra vágjuk, amennyire az adott recept szerint szükség van.)
Megjegyzés:
A nyújtások közben mindig söprögessük le a felesleges lisztet!
Az elkészített (feldarabolt) nyers vajastésztát lefagyaszthatjuk. Amikor fel akarjuk használni, előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni, utána dolgozhatunk vele.
Ebből a tésztamennyiségből 2 db kb. 50 cm hosszú rétest tudunk készíteni, de felhasználhatjuk egyéb kelt tésztához is.

Receptek élesztős-leveles vajastésztával:
Birsalmás rétes vaníliás birsszósszal
Diós-aszalt szilvás rétes
H
úsvéti kalács blundel tésztából
Leveles, fűszeres túróval töltött rétes
Leveles meggyes rétes

Mini kakaós-fahéjas csiga blundel tésztából
Tiroli túrós rétes


Az elkészítés lépései képekben:











szimpla hajtás



dupla hajtás



duplán hajtott, kész tészta