Kategóriák

2021. április 28.

Túrós-füstölt sonkás tekercs

 

 




Miután a húsvétról megmaradt sonka javát a nemrég posztolt kalácsba göngyöltem, a kimaradt mennyiség már olyan kevésnek bizonyult, hogy jobbnak láttam, ha megint az imádott kelt tésztával kombinálom egyéb étel helyett. Elsősorban azért, mert fel kellett töltenem az időközben leapadt reggeli péksüteményes dobozt a mélyhűtőben, hogy a Kutyinyeknek legyen mit ennie reggel, mielőtt munkába indul.
Bár a tölteléket most is a tésztába tekertem bele, ezúttal mégis teljesen más sült ki belőle: ez a hajtoványhoz hasonló finomság. Ezzel el is fogyott a sonka – a nyári grillszezonig hús stop van. :D A tekercs tésztája szándékosan édeskés, de aki jobb szereti sósabban, az csökkentse a cukor mennyiségét. ;) Aki készített már Franzbrötchent, annak ismerős lehet ez a fajta formázás, amihez egyébként mindössze egy fakanál szükséges. ;)

 


 

Hozzávalók 14 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg fehér kenyérliszt
5 dkg porcukor
1 ek. só
1 tojás
2 dl natúr joghurt
kb. 1,5 dl víz
2,5 dkg friss élesztő

a töltelékhez:
10 dkg füstölt sajt (nálam házi pasta filata)
10 dkg túró
5 dkg füstölt, főtt sonka (nálam a megmaradt húsvéti sonka)
1 ek. aprított metélőhagyma
4 dkg olvasztott vaj

a tetejére:
1 kis tojás
szemes mák
szezámmag

elkészítés:
  1. A porcukorral vegyített liszt közepébe morzsolt élesztőt simára keverjük vízzel hígított, meglangyosított joghurttal, és egy kis liszttel befedve felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a felvert tojást, a sót, az olajat, és robotgéppel kidagasztjuk a tésztát. Enyhén lisztezett munkalapon kissé átgyúrjuk, majd letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  3. A töltelékhez túrót villával áttörjük és összekeverjük a késes aprítóval ledarált sonkával, valamint az aprított metélőhagymával. A vajat felolvasztjuk, hűlni hagyjuk.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületen kettévágjuk, mindkét darabot meggömbölygetjük, és negyedóra pihentetés után egymás után cm-es téglalapokra nyújtjuk.
  5. Mindkettőt megkenjük olvasztott vajjal, megszórjuk a sonkás töltelékkel, reszelt sajttal, és a hosszabbik oldalánál fogva felgöngyöljük.
  6. A töltött tésztarudakat 5 cm széles tekercsekre vágjuk, és fakanál nyelével a közepükön – függőlegesen tartva a fakanalat – erősen rájuk nyomunk (a végek ilyen módon kissé felemelkednek).
  7. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 perc alatt megkelesztjük. Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szemes mákkal, szezámmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc



2021. április 24.

Rumos meggyes-csokoládés mézes szelet

 

 

 


 
Teljesen más ízesítésű soklapos sütit akartam készíteni, de a mélyhűtőben 2 éve fagyottan gubbasztó utolsó adag saját meggy elhaló hangon felhasználásért könyörgött. Én meg hangosan közöltem vele, hogy „nyugi, bogyóka, itt a várva várt vég, de az nem a fagyhalál lesz!” :D Nagy felbuzdulásomban aztán kissé sötétebbre sikerült sütni az első adag mézes lapot, ám a tűzhelyen forró fürdőt vevő meggy – pudinggá lényegülve – rögvest megnyugtatott, hogy majd ő szétterül a tésztán, amitől az menten visszapuhul. Úgyhogy kölcsönösen jót tettünk egymással: a meggy végre búcsút inthetett a fagyasztónak, nekem meg nem kellett aggódnom a tészta keménysége miatt. :D
A csokoládékrém és a savanykás rumos meggy együttese a puha mézes lapokkal keretezve, csokimázzal koronázva, azonnal kedvenc lett. :)

 




Hozzávalók 30x20 cm-es tepsihez:

a tésztához:
45 dkg finomliszt
15 dkg porcukor
10 dkg vaj
1 mk. szódabikarbóna
4 dkg vegyes virágméz
0,5 dl tej
1 tojás

a csokoládékrémhez:
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
3 dkg holland kakaópor
1 mk. őrölt fahéj
10 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
3 dl tej
15 dkg vaj

a rumos meggypudinghoz:
40 dkg (mirelit) meggy
8 dkg cukor
1 mk. őrölt fahéj
2 dl meggylé (egy része lehet víz)
3 ek. barna rum
4 dkg étkezési kukoricakeményítő

a csokoládémázhoz:
10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé
2,5 dkg porcukor
1 dl tejszín

elkészítés:
  1. A vajat a porcukorral, a szódabikarbónával, a mézzel és a tejjel gőz fölött, kevergetve, habzásig melegítjük, majd hűlni hagyjuk.
  2. Hozzáadjuk a tojást, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. A lágy masszát négyfelé osztjuk, folpackra téve mindegyiket téglatestté formázzuk, és becsomagoljuk. Hűtőben dermedni hagyjuk.
  3. A tésztadarabokat liszttel hintett munkalapon 31x21 cm-esre nyújtjuk, kettesével a sütőpapírral bélelt gáztepsire fektetjük, és világosra sütjük. (Vigyázzunk, mert a 2. adag gyorsabban sül!) Hűlni hagyjuk, majd a széleit egyenesre vágjuk, és konyharuhával letakarjuk, amíg a krémeket elkészítjük.
  4. A csokoládékrémhez a fele mennyiségű porcukrot, a kakaóport és a fahéjat lábasba tesszük, felöntjük a tejjel, és sűrű pudinggá főzzük. Folpackkal letakarva kihűtjük. A vajat a vaníliás cukorral kihabosítjuk, és a jól átkevert csokipudinghoz dolgozzuk.
  5. A meggypudinghoz a kiolvasztott gyümölcshöz hozzáadjuk a cukrot, a lecsöpögött meggyléből 1 dl-t, és puhára főzzük. Botmixerrel épp csak annyira turmixoljuk össze, hogy darabos maradjon.
  6. A többi meggylevet csomómentesre keverjük a keményítővel, a rummal és a fahéjjal együtt a meggyhez adjuk és pudingot főzünk belőle. Hagyjuk langyosra hűlni.
  7. Egy tésztalapot a 30x20 cm-es tepsibe fektetünk (vagy sütőkeretet helyezünk köré) rásimítjuk a csokikrém felét, rátesszük a másik tésztalapot, és elosztjuk rajta a meggypudingot. Befedjük a 3. tésztalappal, amire csokikrémet kenünk, és befedjük a 4. lappal.
  8. A bevonathoz a porcukorral édesített tejszínt forráspontig melegítjük, az összetördelt csokoládéra öntjük, és 1 perc elteltével összekeverjük. A mázat még melegen a tésztára simítjuk. Hűtőben dermedni hagyjuk, majd folpackkal letakarva néhány órát vagy egy éjszakát pihentetjük.
  9. A süteményt tetszés szerinti alakú és méretű szeletekre vágjuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 7 perc/tésztalap

Megjegyzés:
Én 50 dkg mirelit meggy kiolvasztásából nyertem 40 dkg meggyet és 1 dl meggylevet, amit vízzel pótoltam.

Tipp:
  • Sokkal könnyebb a tésztával bánni, ha csak félig nyújtjuk ki, majd a sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és így nyújtjuk a kellő méretűre (én kicsit nagyobbra szoktam hagyni, így teljesen kitölti a gáztepsit, és sütés után méretre vágom.)
  • Ha a tészta túlsült, a lekvárt langyosan kenjük rá, így biztos átpuhul.

 



2021. április 20.

Hárommagos-krumplis félbarna péksütemény

 

 

 

 



A krumplis kenyér és zsemle évekkel ezelőtt azonnal a kedvencünk lett, és idén húsvétkor az édesburgonyás kalács is nagy sikernek örvendett. Ezen felbuzdulva újra krumplis péksütiket terveztem sütni a szokásos heti reggelihez. Magvakat is kevertem a tésztába, mert bár imádjuk, valahogy mégis ritkán kerülnek bele. Miután a csak kenyérliszttel készült változat hipp-hopp bepuszilódott – hogy hogy nem, vacsira is :D –, muszáj volt újabb adagot sütnöm, de ezúttal rozslisztet is kevertem hozzá. A Kutyafüllel aztán azon tanakodtunk, hogy ha egy életen át csak szendvicset ehetnénk, és kizárólag a húsvéti kalács vagy e között a péksüti között kellene döntenünk, akkor bizony ezt választanánk. Igaz, hogy a kalács imádni való, és azt is eleszegetnénk jó sokáig, de ezt a ruganyos állagú tésztát valamiért megunhatatlanabbnak érezzük mindketten. Azok a kis magocskák meg! Hmmm… csak még jobban növelik az élvezeti értékét. :)
Tiszta szerencse, hogy igazából mégsem kell ilyen választás elé állnunk, mert akkor bizony nagyon hiányozna a kalács, a croissant és az a sok egyéb kelt finomság! :D

 




Hozzávalók 12 darabhoz:

25 dkg fehér kenyérliszt + a dagasztáshoz
20 dkg világos rozsliszt
5 dkg Graham-liszt
15-20 dkg krumpli (hámozott mennyiség, lisztesre fövő fajta, pl. sárga krumpli)
5 dkg napraforgómag
2,5 dkg szezámmag
2,5 dkg lenmag
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
2,5 dl krumpli főzőlé
1 kis tojás + víz a kenéshez (vagy csak víz)

elkészítés:
  1. A napraforgó- és a szezámmagot zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, hűlni hagyjuk, majd összekeverjük a lenmaggal.
  2. A meghámozott, feldarabolt krumplit enyhén sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük, áttörjük és hagyjuk langyosra hűlni.
  3. A langyosra hűlt krumpli főzőlében az élesztőt egy csipet cukorral és egy kevés kenyérliszttel csomómentesre dolgozzuk, és letakarva felfuttatjuk.
  4. A többi cukorral, sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk az áttört krumplival, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat, és robotgéppel jól kidagasztjuk. Közben több részletben beledagasztjuk a magkeveréket, és ha szükséges, még egy kevés kenyérlisztet.
  5. A kissé ragacsos tésztát alaposan meglisztezett munkalapon átgyúrjuk, majd olajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, és letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  6. A megkelt tésztát 12 egyforma darabra vágjuk, meggömbölygetjük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  7. A tésztabucikat a tenyerünkkel kissé ellapítjuk, a közepüket a beolajozott ujjainkkal kilyukasztjuk, és a lyukat óvatosan jól kitágítjuk.
  8. Négy tésztagyűrűt a lyuk körül 8-as alakban megcsavarunk, a másik négyet kicsit nagyobbra tágítjuk, és duplán csavarunk rajtuk. Az utolsó 4-et gyűrű alakban hagyjuk (az enyémeknél kelesztés után sajnos majdnem eltűnt a lyuk :D).
  9. A péksüteményeket sütőpapírral bélelt tepsikre rendezzük, és letakarva 20 perc alatt megkelesztjük. A tetejüket lekenjük vízzel jól felhígított, felvert tojással, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15-20 perc

 



2021. április 16.

Füstölt sonkás-zöldfűszeres kalács

 

 



Aki követi a Sünist, az talán emlékszik rá, hogy 2020. január 1-én a Kutyafüllel mi is csatlakoztunk a Veganuár nevű kezdeményezéshez, ami a húsmentes életmódot hirdeti. Azóta a húsfogyasztásunk olyannyira leapadt, hogy tavaly összesen kb. 6, idén pedig még csak 2 alkalommal ettünk húst. És nagyon úgy tűnik, hogy a húsevészet a jövőben karácsonyra, húsvétra és a nyári grillszezonra fog korlátozódni. Az igazat megvallva, egyikünknek sem hiányzik, de ha őszinte akarok lenni, a húsos káposztáról és a húsvéti sonkáról azért egyelőre nem tudunk lemondani. :D Nálunk az előbbi is ünnepi étek – december 25-én és január 1-én Anya jóvoltából van hozzá szerencsénk. A húsvéti sonkát pedig idén is én főztem meg magunknak. Miután egy kis részét elajándékoztam, ill. a javát húsvétkor megettük, azt a kevéske megmaradt sonkát egyéb ételekbe használtam el. Az egyik ez a töltött kalács. Vajjal megkenve, citromos teával kísérve kiváló (húsvéti) reggeli. :)




Hozzávalók:


a tésztához:
25 dkg finomliszt
4 dkg porcukor
1 csapott tk. só
4 dkg vaj
1 tojássárgája
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tejszín
felvert tojásfehérje a kenéshez
szemes mák a díszítéshez

a töltelékhez:
10 dkg főtt, füstölt sonka (nálam a megmaradt húsvéti sonka)
2 ek. aprított metélőhagyma
1 csapott ek. aprított petrezselyemzöldje

elkészítés:
  1. A porcukorral vegyített liszt közepébe morzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a meglangyosított tejszín felével, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a többi tejszínben elkevert tojássárgáját, a sót, a puha vajat, és robotgéppel jól kidagasztjuk. Kézzel épp csak átgyúrjuk, majd a tésztát kivajazott tálba tesszük, és letakarva 1 óra alatt megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 3 egyforma gombócot gömbölygetünk, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  4. A sonkát késes aprítóban ledaráljuk. A zöldfűszereket felaprítjuk.
  5. A tésztabucikat 30x20 cm-es téglalap alakúra nyújtjuk, az egyik tésztalapra rászórjuk a sonkát, a másikra a zöldfűszereket, a harmadikat töltetlenül hagyjuk. Mindhármat felgöngyöljük, kissé megsodorjuk és összefonjuk.
  6. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és letakarva 30 percet kelesztjük. A tetejét lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, megszórjuk mákszemekkel, és előmelegített sütőben megsütjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

 

 



2021. április 11.

Narancsos-csokoládés szelet

 

 

 



Ez egy nagyon csokoládés szelet – csokiimádóknak kötelező darab. ;) Nevelőapám közelgő névnapja alkalmából kezdtem el agyalni azon, mit is süssek neki, és ihletre várva, egy német nyelvű oldalon jött velem szembe az alábbi recept eredetije. Mivel az a mód, ahogyan ennek a sütinek a tésztája készül, számomra újdonságnak hatott, mindenképp ki akartam próbálni. Igaz, a cukor, a kakaópor és a csokoládé mennyisége riasztónak tűnt, de ez mégsem tántorított el attól, hogy nekifogjak. A fent felsorolt hozzávalók mennyiségét csökkentettem, és vittem bele egy kis pluszt is: narancsot. A saját préselésű gyümölcsökből lévő reggeli italunk előtt ui. én mindig meg szoktam menteni a narancshéjat, amennyiben kezeletlen héjú narancs is kerül az itókába. Mivel ez a gyümi jó barátságban van a csokival, egyértelmű volt, hogy mire használom fel a narancsok „alkatrészeit”. A tésztához írt víz egy részét ilyen módon narancslére cseréltem, a héjat pedig a krémhez kevertem. Mindig is szerettem a narancsos étcsokit – hát most megkaptam sütiben. :) A tészta ruganyos, és sokáig puha marad; különösen illik a délutáni kávézgatáshoz pl. névnap alkalmából, vagy csak úgy. ;)




Hozzávalók 35x30 cm-es tepsihez:

a tésztához:
12 dkg vaj
5 dkg holland kakaópor
1,5 dl víz
1 dl narancslé
3 tojás
10 dkg natúr joghurt
30 dkg finomliszt
25 dkg cukor
1 csapott tk. szódabikarbóna

a csokoládékrémhez:
30 dkg étcsokoládé (nálam 50 és 70%-os vegyesen)
8-10 dkg porcukor (vagy a csokoládé édességétől függően)
2 dl habtejszín
6 dkg vaj
3 bio narancs reszelt héja (friss vagy szárított)

elkészítés:

  1. A vizet az átszűrt narancslével, a vajjal, a kakaóporral lábasba téve összemelegítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és a lábast hideg vízfürdőbe állítva hűlni hagyjuk.
  2. Belekeverjük a tojásokat, a joghurtot, majd hozzáforgatjuk a porcukorral, szódabikarbónával vegyített lisztet.
  3. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve kihűtjük, majd úgy vágjuk ketté, hogy a tésztalapok 35x15 cm-esek legyenek.
  4. A krémhez a tejszínt a porcukorral forráspontig melegítjük. A feldarabolt csokoládét tálba tesszük és ráöntjük a forró tejszínt. 1-2 percig állni hagyjuk, majd simára keverjük. A csokoládémasszát teljesen kihűtjük.
  5. A puha vajat a masszához adjuk, és robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk. Hozzáforgatjuk a reszelt narancshéj 2/3-át. (Ha szükséges, hűtőbe tesszük dermedni.)
  6. Az egyik tésztalapot visszatesszük az elmosott tepsibe, elosztjuk rajta a krém felét, majd befedjük a másik tésztalappal, és rásimítjuk a többi krémet. Tetszés szerint megmintázzuk, megszórjuk a többi narancshéjjal, és folpackkal letakarva, dermedésig hűtőbe tesszük. Négyzet alakú szeletekre vágjuk (21 szeletünk lesz).

sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc

Tipp:

  • Ha nincs 35x30 cm-es tepsink, akkor állítható sütőkeretet is használhatunk. Ez esetben a sütőpapírral bélelt gáztepsibe tesszük a méretre állított keretet, és belesimítjuk a tésztát. Én általában így készítem, mert a kész tészta széleit nem kell egyenesre vágni.
  • A megsült tésztát nem szeretem benne hagyni a tepsiben, mert a forró gőz nehezebben távozik a tésztából, ami így felvizesedhet. Ezért éles pengéjű késsel a még meleg tésztát óvatosan elválasztom a sütőkeret falától, és a sütőpapír segítségével áthúzom a sütő rácsbetétjére. Ezután egy ív tiszta sütőpapírt, ill. egy másik tepsit teszek a tésztára, és óvatosan átfordítom. Lehúzom róla a használt sütőpapírt, és visszateszem a rácsra. Így hagyom kihűlni.
  • Ha lágyabb állagú krémet szeretnénk, készítsük 3 dl tejszínnel vagy kevesebb csokoládéval.

 




 

2021. április 8.

Kókuszos kalácspuding-torta aszalt meggyel

 

 


 



Annyira szeretem a kalácsfelfújtat, hogy képes voltam megmenteni hozzá az egyik kis kalácsot, amit blundel tésztából készítettem. Ezt akár véteknek is lehetne nevezni, hiszen a kalács önmagában is annyira szeretni való, hogy szinte el sem lehet képzelni, hogy marad belőle. Ez persze nem is fordulhatott volna elő, ha én szándékosan nem tettem volna félre ehhez a desszerthez. :D Akinél mégis úgy adódik, hogy húsvétra túl sok kalácsot sütött, és emiatt megmaradt egy része, annak nem kell olyan csalafintaságokhoz folyamodnia, mint rendszerint nekem, ha felfújtat akarok enni. Természetesen tejes kifliből is elkészíthető ez a desszert, amiből azért esélyesebb, hogy szikkadásnak indul pár darab. ;)
Mivel tavaly betáraztam egy vagon kókusztejszínt, és még azután is maradt belőle pár dobozzal, hogy elajándékoztam belőle néhányat, ezért ezekből egy keveset felhasználandó, most nem a habtejszínhez nyúltam. Illetve évek óta őrizgetek egy zacskó kókuszvirágcukrot, és így adódott az ötlet, hogy a felfújthoz most ezekkel a hozzávalókkal is tegyek egy próbát. Kókuszvirágcukorból egyébként többet kell használni, mint normál cukorból, mert az édesítőképessége nem olyan erős, ellenben különleges aromája miatt érdemes kipróbálni. A kókusztejszín pedig a személyes kedvencem – nagyon sűrűn használom krémekhez, gyümölcslevesekhez. (Kivétel, amikor pont nem, és megmarad a java. :D ) Ez a kalácspuding is igazán finom lett a kókuszból készült alapanyagoknak hála. :)
 
 


Hozzávalók 16 cm átmérőjű tortaformához:

a rétegezéshez:
30-40 dkg szikkadt kalács
5 dkg aszalt meggy

a tejfölkrémhez:

20 dkg házi mascarpone (30 dkg tejfölből 1 napig csöpögtetve)
4 dkg kókuszvirágcukor, darálva
2 dkg vaníliás porcukor
3 dkg kókuszreszelék

az öntethez:

2,5 dl kókusztejszín
2 tojás
6 dkg kókuszvirágcukor, darálva

a csokoládémázhoz:

5 dkg étcsokoládé
1 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 tk. barna rum
75 ml kókuszkrém
1 tk. folyékony kókuszolaj

a díszítéshez:
1,5 dkg kókuszreszelék

elkészítés:
  1. A házi mascarponét eszerint a leírás szerint elkészítjük, majd a kókuszvirág- és a vaníliás porcukorral együtt a mascarponéhoz keverjük. Hozzáforgatjuk a kókuszreszeléket is.
  2. A tojásokat a kókusztejszínbe ütjük, a kókuszvirágcukorral édesítjük, és robotgéppel összekeverjük.
  3. A kalácsot felszeleteljük, a szeleteket három darabra vágjuk. Az alján és az oldalán is kivajazott kapcsos tortaformába lerakunk egy réteg kalácskockát, és rásimítjuk a kókuszos tejföl felét. Erre újabb kalácsréteg kerül, amit megszórunk aszalt meggyel, és rásimítjuk a többi tejfölt. A sort kalácskockákkal zárjuk, és a közökbe aszalt meggyet szórunk.
  4. Több részletben rácsorgatjuk az öntetet, és hurkapálcával több helyen átszúrjuk, hogy az öntet belefolyjon. Állni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  5. Készre sütjük, majd a formában hagyjuk kihűlni. Lekapcsoljuk róla a karimát, és tortatálra tesszük.
  6. A díszítéshez a kókuszreszeléket zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon épp csak átpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
  7. A csokoládémázhoz a kókusztejszínt a kókuszolajjal felforrósítjuk, a nádporcukorral vegyített, felaprított étcsokoládéra öntjük, hozzáadjuk a rumot, és összekeverjük.
  8. A mázzal egyenletesen körbekenjük a felfújt oldalát, pirított kókuszreszelékkel díszítjük, a tetejét becsíkozzuk, és kevés kókuszreszelékkel hintjük. Dermedés után tálaljuk.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 55 perc

Megjegyzés:
Természetesen használhatunk bolti mascarponét is. ;)




2021. április 4.

Áldott, szép húsvétot kívánok!

 

 


A fekete Húsvét

Beteg szivem most be tele-nagy,
Milyen jó volna máskor élni,
Máskor s tán máshol:
Láz, virágzás, gyönyörű Húsvét,
Jaj, itt nálunk, be fekete vagy.

Mikor halt meg itt a büszkeség
S volt jó itt élni nagy szivekkel,
Tele szivekkel?
Utat készít itt most a fátum
S letépi Húsvét minden zöld diszét.

Hol a magyar százfelé dacolt
Szívós és bolond erejével,
Szép erejével,
Mely szabadra tört, ágált mégis
S kinek dolga Isten dolga volt?

Rongy, züllöttség, bomlás és boru,
Csoda, hogy még vannak néhányan,
Szegény néhányan,
Kiknek kell még ilyen országban
Szabadságért a harc-háború.

Beteg szivem most be tele-nagy,
Milyen jó volna máskor élni,
Máskor s tán máshol,
Mert itt mindent letép a Fátum:
Fényes Húsvét, be fekete vagy.

Ady Endre




2021. április 3.

Édesburgonyás kalácskoszorú

 

 

 



Anya le van tiltva a bolti kenyérről és péksütikről, csak azt eheti, amit én sütök neki. :D És én dagasztom is rendületlenül a tönkölyzsemléket. Húsvét közeledtével azonban kell valami különlegesebb, így aztán mindegyik „tesztkalács”-ból kapott egy kis kóstolót. A tejszínes-kurkumás napocska annyira ízlett neki, hogy a hétre való zsemle helyett kurkumás minikalácsokat kért. Aztán ebből a koszorúból is adtam egy nagy szeletet, amit ő rögtön letesztelt, és közölte, hogy ha az egész kalácsot neki ajándékoztam volna, ő bizony bepuszilta volna az egészet. :D Na, hát kábé így voltunk ezzel mi is. A Kutyinyek egyébként is mindegyik kalácsomat képes lenne felfalni az utolsó morzsáig. 3-4 szelet után is még könyörögni szokott, hogy csak még egyet hadd egyen meg, én viszont kemény vagyok, mint a ráspoly, és helyette is jobban tudom, mikor elég. Mindig azzal vigasztalom, hogy ha most megállja, hogy többet egyen, akkor a nap folyamán még kaphat belőle, és akkor kétszer is örülhet. :D Ezzel le lehet szerelni, és aztán 10 perc elteltével megjegyzi, hogy de jó, hogy időben meálljt parancsoltam, mert közben a megevett szeletek már kellően beledagadtak a pocakjába, ergo mégiscsak sikerült jóllaknia. :D
Igazából nem is tudom, honnan jött az ötlet, hogy batátát tegyek a kalácstésztába, minden esetre nagyon jó döntésnek bizonyult akárcsak anno az egyik fánkom kapcsán –, mert ahogyan a sima krumpli a kenyeret, úgy az édesburgonya a kalácsot teszi ruganyossá. Emellett még rendkívül könnyű és levegős, egyszerűen imádni való, igazán jó választás húsvétra az egyébként már bevált kalács helyett.

 



Hozzávalók 24 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

25 dkg fehér kenyérliszt + egy kevés a dagasztáshoz
15 dkg finomliszt
15 dkg édesburgonya (hámozott mennyiség)
3 dkg porcukor
1 jó tk. só
4 dkg vaj + a kelesztéshez és a sütéshez
2 tojás
1,8 dkg friss élesztő
1 dl teljes tej
1 dl batáta főzőlé

elkészítés:
  1. A meghámozott, feldarabolt batátát annyi vízben, amennyi ellepi, puhára főzzük, majd leszűrjük, villával áttörjük és hűlni hagyjuk.
  2. A batáta még forró főzőlevéből kivesszük a kellő mennyiséget, és a tejhez adjuk. A fele mennyiségű folyadékba belemorzsoljuk az élesztőt, simára keverjük egy kevés liszttel, cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
  3. A porcukorral, sóval vegyített kétféle lisztben elmorzsoljuk a felkockázott, puha vajat és a batátapürét. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az 1 tojással kevert többi folyadékot, és a robotgép dagasztószárával magas fokozaton 10 perc alatt kidagasztjuk.
  4. A lágy tésztát liszttel hintett felületre borítjuk, néhány mozdulattal beledagasztunk még egy kis lisztet, majd kivajazott kelesztőtálba tesszük, és letakarva 1 óra alatt megkelesztjük.
  5. A megkelt tésztát 2/3-1/3 arányban kettévesszük, mindkét darabot három részre osztjuk, meggömbölygetjük, és letakarva 10 percet pihentetjük.
  6. Előbb a nagyobb tésztagombócokat sodorjuk meg 65-70 cm hosszúra, összefonjuk, és a kivajazott kapcsos tortaformába kanyarítjuk.
  7. A kisebb tésztagombócokat kb. 40 cm hosszúra sodorjuk, megfonjuk, koszorú formára alakítjuk, és a sütőforma közepébe fektetjük. Letakarva fél óra alatt megkelesztjük.
  8. A kalács tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben megsütjük. Pár perc elteltével kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc

 




2021. április 1.

Kókuszkocka

 

 



 
Valószínűleg jó néhány olyan süti van, ami klasszikusnak számít, de én még sosem készítettem. Egészen idáig ilyen volt a kókuszkocka is, amire kábé azóta készültem, amióta 12 évvel ezelőtt elkezdtem sütögetni. Még akkor sem fogtam neki, amikor pár évvel ezelőtt végigsöpört a gasztroblogokon a kókuszkocka-őrület, igaz, a trendibb nevén lamingtonként jelent meg. (Úgy gondolom, túl nagy különbség nincs a magyar és az ausztrál változat között.)
Most, hogy ez a süti a feledés homályába merült, végre én is előhozakodtam vele! :D Bevallom, egész eddigi életemben csak egyszer ettem igazán finom kókuszkockát, ezért így elsőre mindenképp olyan receptet szerettem volna kipróbálni, amit már a hozzávalók alapján is jónak gondolok. Így jutottam el Borbás Marcsihoz, akivel kapcsolatban általában úgy érzem, hogy amit ő csinál, az nem lehet rossz. Már azzal megvett, hogy a tésztát nem vajjal, hanem zsírral készítette, amiről ugyebár tudvalévő, hogy omlósabb, porhanyósabb állagot eredményez. Nem csalódtam! Bár a sütési módon és időn azért én mégis változtattam, mert az a 190°C, ráadásul hőlégkeveréssel nem csak hallomásra tűnt soknak, de a kisült tésztát látva is egyértelmű volt. :D
A recepten nem változtattam számottevően, csupán a normál cukor helyett én nádcukrot használtam, ill. a tésztába tettem egy pici szódabikarbónát is, hogy még levegősebb legyen. Az eredmény egy tényleg finom süti lett, amit Anya is nagyon dicsért. :) Bár az a 42 darab nem kevés, de ha nem figyelünk, elég gyorsan be lehet kapkodni belőle a javát. :D Tökéletes választás vendégvárónak is. ;)

 



Hozzávalók 28x24 cm-es tepsihez:

Tésztához:
25 dkg finomítatlan nádcukor
2 tojás
6 dkg mangalicazsír
3,5 dkg folyékony méz
2 dl tej
40 dkg finomliszt
1 cs. sütőpor
½ mk. szódabikarbóna

Mázhoz:
30 dkg finomítatlan nádporcukor
4 dkg holland kakaópor
1,5 dl tej
2 ek. barna rum (elmaradhat)
15 dkg vaj

Forgatáshoz:
kb. 25 dkg kókuszreszelék

elkészítés:
  1. A cukrot a tojásokkal fehéredésig keverjük, és robotgéppel hozzádolgozzuk a mézet, valamint a zsírt.
  2. A tejjel felváltva, több részletben hozzákeverjük a sütőporral, szóbikarbónával vegyített lisztet.
  3. A sűrű tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A sütőpapírral együtt óvatosan kivesszük a tepsiből, és tortarácsra téve hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk róla a sütőpapírt, és 4x4 cm-es kockákra szeljük. (42 darab lesz belőle.)
  4. A mázhoz a kakaóporral vegyített cukrot lábasba szórjuk, csomómentesre keverjük a tejjel, és kis lángon, folyamatosan kevergetve összeforraljuk.
  5. Elzárjuk alatta a lángot (hozzáöntjük a rumot), és kisebb adagokban belekeverjük a puha vajat.
  6. A tésztakockákat az aljuknál két ágú villára szúrjuk, megmártjuk a még meleg öntetben, és rögtön kókuszreszelékbe forgatjuk. Tortarácsra sorakoztatva hagyjuk, hogy meghúzzon rajtuk a máz.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc