Kategóriák
▼
2019. december 31.
2019. december 30.
Gesztenyés pohárkrém aszalt szilvával
Tádám, ez a 2019-es esztendő utolsó receptje! Mert az óév nem múlhat el desszert nélkül! ;)
Az ünnepi édességek készítése során kimaradt egy kis gesztenyemassza, de olyan kevés, hogy max. minitorta vagy keksz lehetett volna belőle. Mivel a karácsony elmúltával pláne semmi kedvem nem volt sok időt tölteni a konyhában, így az imént felsoroltak helyett ez az egyszerű, ám ízletes pohárkrém lett belőle. Kimondottan jólesett ez a desszert, nem beszélve arról, hogy ilyen módon az idén kétszer ehettem gesztenyés édességet, utóbbi ui. nálam a karácsony és/vagy a szilveszter elmaradhatatlan kelléke. :)
Az ünnepi édességek készítése során kimaradt egy kis gesztenyemassza, de olyan kevés, hogy max. minitorta vagy keksz lehetett volna belőle. Mivel a karácsony elmúltával pláne semmi kedvem nem volt sok időt tölteni a konyhában, így az imént felsoroltak helyett ez az egyszerű, ám ízletes pohárkrém lett belőle. Kimondottan jólesett ez a desszert, nem beszélve arról, hogy ilyen módon az idén kétszer ehettem gesztenyés édességet, utóbbi ui. nálam a karácsony és/vagy a szilveszter elmaradhatatlan kelléke. :)
Hozzávalók 2-4 személyre:
Gesztenyekrémhez:
10 dkg cukrozott gesztenyemassza (magas gesztenyetartalmú, pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
1,5 dl tejszín
3 dkg porcukor
1 ek. vaníliapaszta
2 ek. barna rum (pl. Portorico, 60%-os)
5 dkg babapiskóta
5 dkg aszalt szilva (lehetőleg puha szemek legyenek)
Csokoládéöntethez:
8 dkg étcsokoládé
1 dkg holland kakaópor
1 ek. porcukor
1 dkg vaj
2 ek. barna rum
5 ek. víz
Tálaláshoz:
holland kakaópor
cukorgyöngyök
elkészítés:
- A mascarponét kikeverjük 2 dkg porcukorral, a vaníliapasztával, a rummal, és az áttört gesztenyemasszához dolgozzuk.
- A tejszínt a többi porcukorral kemény habbá verjük, és a gesztenyekrémhez forgatunk.
- A csokoládéöntethez a hozzávalókat tálba tesszük, és vízgőz fölött folyékonyra melegítjük.
- A kekszet és az aszalt szilvát feldaraboljuk. Előkészítünk 2 nagyobb vagy 4 kisebb üvegpoharat.
- Egy adag babapiskótát lerakunk a poharakba, rácsorgatunk egy keveset a csokiöntetből, rászórunk egy adag aszalt szilvát, és elosztunk rajta egy réteg gesztenyekrémet. A rétegezést ugyanígy folytatjuk, majd csigavonalban befedjük a megmaradt krémmel.
- Néhány órára hűtőbe tesszük, hogy a babapiskóta megpuhuljon, majd tálalás előtt a desszertek tetejét meghintjük kakaóporral, és cukorgyöngyökkel díszítjük.
2019. december 27.
Sajtkeksz
Az év utolsó napjára mindig kell valami sós sütemény is, amit ropogtatni lehet – töltsük a szilvesztert akár otthon a tévé előtt, akár a barátokkal bulizva. Én most ezeket a jópofa kekszeket sütöttem, amik nem csak ízükben, hanem formájukban is egy darabka lyukacsos sajtra emlékeztetnek. :)
Magát a formát a neten láttam meg, és az egymástól kissé különböző recepteket átolvasva, végül kreáltam egy sajátot – ahogy az már általában lenni szokott. A próbasütés eredménye olyan hamar elfogyott, hogy másnap újrázni kellett, hogy le is fotózhassam, de akkor már egy csöppet alakítottam is a receptemen: került bele némi fűszer, és ezúttal fele-fele arányban reszeltem bele a kétféle sajtból. Így lett igazán szerethető – már ha az abbahagyhatatlanságát még lehet fokozni. :D
Magát a formát a neten láttam meg, és az egymástól kissé különböző recepteket átolvasva, végül kreáltam egy sajátot – ahogy az már általában lenni szokott. A próbasütés eredménye olyan hamar elfogyott, hogy másnap újrázni kellett, hogy le is fotózhassam, de akkor már egy csöppet alakítottam is a receptemen: került bele némi fűszer, és ezúttal fele-fele arányban reszeltem bele a kétféle sajtból. Így lett igazán szerethető – már ha az abbahagyhatatlanságát még lehet fokozni. :D
Hozzávalók kb. 120 darabhoz:
20 dkg tönkölyliszt (pl. Alnatura, Dinkel Mehl, Type 630)
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
1 csapott ek. cukor
1 tk. só
1 csapott tk. őrölt kömény
1 mk. őrölt fehér bors
1 mk. sütőpor
15 dkg vaj
20 dkg kemény és félkemény sajt vegyesen (nálam parmezán és Pannónia)
1 tojássárgája
0,7 dl hideg víz
1 tojásfehérje a kenéshez
elkészítés:
- A fűszerekkel, sütőporral vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a hideg vajjal, belevegyítjük a reszelt sajtokat, és a vízzel kevert tojássárgájával összeállítjuk a tésztát. Folpackba csomagolva, 30 percre hűtőbe tesszük.
- Ezután 8 egyenlő részre vágjuk, és liszttel hintett felületen, egymás után mindegyiket 2 mm vastag körlapra kinyújtjuk.
- A körlapokat 13 cm átmérőjű tálkával kiszaggatjuk, és az így kapott körlapocskákat derelyevágóval 8-8 cikkre vágjuk.
- A cikkeket a habzsák sima csövével vagy szívószál végével itt-ott kilyuggatjuk. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, és a leírt módon készítjük el.)
- A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, a tetejüket lekenjük lágy habbá vert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben egymás után világos színűre sütjük. Hűlni hagyjuk, majd tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc
2019. december 23.
Áldott, békés karácsonyt!
☆
Kegyes december
Deres decemberben
Dermedten mentem,
Kezembe temettem
Cseppekkel telt szemem.
Szeles fenyvesekben,
Rejtve keservem:
Merre keressem
Zsenge gyermek-lelkem?
Jeges fellegekben
Kegyelmet leltem:
Pelyhekkel befedtem
Est-fekete kedvem.
Becses pehely-leplem
E helyt levettem –
Teremtse meg kezem
Kerekded emberem!
Kegyes decemberben,
Pehely-lepelben –
Benne felfedeztem
Zsenge gyermek-lelkem.
Kedves zene reppen,
Melletted fekszem –
Szenteste, helyeden
Szeretetre leltem.
Deres decemberben
Dermedten mentem,
Kezembe temettem
Cseppekkel telt szemem.
Szeles fenyvesekben,
Rejtve keservem:
Merre keressem
Zsenge gyermek-lelkem?
Jeges fellegekben
Kegyelmet leltem:
Pelyhekkel befedtem
Est-fekete kedvem.
Becses pehely-leplem
E helyt levettem –
Teremtse meg kezem
Kerekded emberem!
Kegyes decemberben,
Pehely-lepelben –
Benne felfedeztem
Zsenge gyermek-lelkem.
Kedves zene reppen,
Melletted fekszem –
Szenteste, helyeden
Szeretetre leltem.
☆
Gabi
2019.12.22.
Gabi
2019.12.22.
2019. december 22.
Citromos-mézes krémes
Vannak olyan édességek, amiket az ember csak bizonyos alkalmakkor készít el – ettől (is) válik az ünnep értékessé a szívünkben. Nálunk ilyen sütemény a mézes krémes, a gesztenyés szelet és a diótorta. Utóbbi kapcsán néha kisebb harcot kell vívnom a Kutyafüllel, aki az ünnepnapok közötti időszakban is szívesen falatozna belőle. Én azonban rendszerint megkeményítem a szívemet, és csak azért sem sütöm meg a legnagyobb kedvencét. Hiszen az a cél, hogy a szülinapja legyen az év egyik legszebb napja, amikor is végre megkapja az imádott diótortáját, és ezzel bearanyozódik a nagy nap.
Szóval szigorú vagyok az ünnepi desszertek kapcsán, és nagyon vigyázok arra, hogy megőrizzem az ebben az értelemben vett különlegesség hagyományát. Fontos, hogy a születés- és névnapokon, valamint karácsonykor és szilveszterkor ne csak mi, magunk, hanem a lelkünk is ünneplőbe öltözzön, és ehhez a körítés is meglegyen: az ominózus sütemény! Ami persze sok esetben egyszerű és könnyen elkészíthető, de mégis ott van mögötte a tradíció, egy olyan tartalom, amit a régmúlt idők töltenek meg jelentéssel.
Természetesen mi, a 2000-res évek háziasszonyai is ünnepivé léptethetünk elő egy-egy manapság trendinek számító édességet, és a régi, szeretett karácsonyi sütik sorába állíthatjuk. Nekem is van néhány olyan közülük, amelyeket abszolút érdemesnek tartok arra, hogy felsorakozzanak a jól ismert karácsonyi édességek mögött/mellett.
Bár ez a mostani süti nem éppen a divatos kivitelűek közül való, de legalább félig tönkölylisztből van és citromos, ami egy csöppet eltér a megszokott mézes krémestől. Én kimondottan örültem neki az adventi időszakban, mert üdeségével jól ellensúlyozza a nehezebbnek számító diós, mákos és gesztenyés édességeket. Ez a selymes állagú krém szinte elolvad az ember szájában (az asszonyéban is :D ), és már-már a saját kezemre kellett ütni, hogy ne faljam föl az amúgy baráti beszélgetéshez szánt mennyiséget. :D Anya pedig a tudtomra adta, hogy ez a süti lépett elő a legnagyobb kedvencévé. Megérte megsütni! :)
Szóval szigorú vagyok az ünnepi desszertek kapcsán, és nagyon vigyázok arra, hogy megőrizzem az ebben az értelemben vett különlegesség hagyományát. Fontos, hogy a születés- és névnapokon, valamint karácsonykor és szilveszterkor ne csak mi, magunk, hanem a lelkünk is ünneplőbe öltözzön, és ehhez a körítés is meglegyen: az ominózus sütemény! Ami persze sok esetben egyszerű és könnyen elkészíthető, de mégis ott van mögötte a tradíció, egy olyan tartalom, amit a régmúlt idők töltenek meg jelentéssel.
Természetesen mi, a 2000-res évek háziasszonyai is ünnepivé léptethetünk elő egy-egy manapság trendinek számító édességet, és a régi, szeretett karácsonyi sütik sorába állíthatjuk. Nekem is van néhány olyan közülük, amelyeket abszolút érdemesnek tartok arra, hogy felsorakozzanak a jól ismert karácsonyi édességek mögött/mellett.
Bár ez a mostani süti nem éppen a divatos kivitelűek közül való, de legalább félig tönkölylisztből van és citromos, ami egy csöppet eltér a megszokott mézes krémestől. Én kimondottan örültem neki az adventi időszakban, mert üdeségével jól ellensúlyozza a nehezebbnek számító diós, mákos és gesztenyés édességeket. Ez a selymes állagú krém szinte elolvad az ember szájában (az asszonyéban is :D ), és már-már a saját kezemre kellett ütni, hogy ne faljam föl az amúgy baráti beszélgetéshez szánt mennyiséget. :D Anya pedig a tudtomra adta, hogy ez a süti lépett elő a legnagyobb kedvencévé. Megérte megsütni! :)
Hozzávalók 30 szelethez:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
30 dkg tönkölyliszt (Alnatura, Dinkel Mehl - Type 630)
15 dkg porcukor
1 tk. szódabikarbóna
5 dkg vaj
5 dkg hideg mangalicazsír
8 dkg folyékony méz
2 tojás (kb. 10 dkg)
7 ek. tej
Krémhez:
3 tojás
20 dkg porcukor
1 ek. vaníliapaszta
1 nagy citrom reszelt héja
1 dl frissen facsart citromlé
5 dl tej
10 dkg tönkölyliszt
15 dkg vaj
Citromos tojásfehérjemázhoz:
1 kis tojás fehérje
4 tk. frissen facsart citromlé
8 dkg porcukor
elkészítés:
- A tésztához a porcukorral, szódabikarbónával vegyített lisztet elmorzsoljuk a vajjal és a zsírral. A közepébe beletesszük a felvert tojásokat, hozzáadjuk a mézet és annyi tejet, hogy puha tésztát kapjunk. Összegyúrjuk.
- A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen kb. 21x31 cm-es lapokra nyújtjuk, majd 20x30 cm-esre szabjuk, hogy a széleik egyenesek legyenek.
- Két tésztalapot a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetünk, és előmelegített sütő középső részében kisütjük. A lapokat óvatosan tortarácsra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni. Így járunk el a többi tésztával is.
- A krémhez a tojások sárgáját 10 dkg porcukorral lábasba tesszük, robotgéppel kihabosítjuk és hozzáadjuk a vaníliapasztát, valamint a reszelt citromhéjat.
- Csomómentesre dolgozzuk benne a lisztet, a citromlevet, és folytonos keverés mellett, vékony sugárban hozzáöntjük a felforrósított tejet. Kis lángon sűrű krémmé főzzük. Többször átkeverve – hideg vízbe állítva – kihűtjük.
- A vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, a pudinghoz keverjük és beleforgatjuk az előzőleg kemény habbá vert tojásfehérjét. A krémet 3 adagra osztjuk.
- A tésztalapokat egymás után betöltjük a krémmel, majd hűtőbe téve, egy éjszakát állni hagyjuk.
- A citromos mázhoz a tojásfehérjét a porcukorral fényes, kemény habbá verjük, majd alaposan elkeverjük a citromlével.
- A süteményt felszeleteljük, a tetejüket becsíkozzuk a máz egy részével, vagy az egészet ráöntve szétterítjük rajta. Száraz, hűvös helyen néhány órán át száradni hagyjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 10 perc/tésztalap
2019. december 15.
Márványkalács
Advent 3. vasárnapja van – egyre jobban ráhangolódunk az ünnepre. :) Ismét olyan süteményt hoztam, amivel már régóta szemeztem a Szakácsok könyvében. Ez a kalács ui. azon túl, hogy kellemes látványt nyújt, könnyen beszerezhető hozzávalókból áll, és egyszerű elkészíteni. Mindezeknek köszönhetően ideális lehet csupán egy baráti, teázós/kávézós beszélgetéshez, vagy akár ünnepi sütemény gyanánt. Én most az utóbbi apropóból sütöttem meg, ráadásul duplán ünnepi lett, mert a névnapomra készült. Ez az a fajta süti, amiből soha nem elég egy szelet, simán elfogy egyetlen nap alatt. :D Persze azért én megmentettem belőle egy keveset későbbre is, így tudom, hogy másnap is puha marad. :)
Hozzávalók:
11 dkg finomliszt
4 dkg étkezési kukoricakeményítő (eredetileg burgonyakeményítő)
1 tk. (3 g) sütőpor
egy csipet só
8 dkg tisztított vaj
80 ml napraforgóolaj
14 dkg porcukor + a tálaláshoz
1 cs. vaníliás porcukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 dkg holland kakaópor
3 ek. tej
3 nagy tojás (175 g)
elkészítés:
- A keményítővel, sütőporral, sóval vegyített lisztet kétszer átszitáljuk. Félretesszük.
- A vajat és az olajat kis lángon felmelegítjük. A porcukrot, a vaníliás porcukrot és a reszelt citromhéjat tálba tesszük, és robotgéppel hozzákeverjük a vaj és az olaj elegyét.
- Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, majd a lisztes keveréket, és robotgéppel magas fokozaton 5 percig keverjük.
- A kakaóport a tejjel csomómentesre keverjük. A tésztamassza 1/3-át átöntjük egy másik tálba, és hozzádolgozzuk a kakaót.
- A szilikon kuglófsütőformába felváltva rétegezzük a világos és kakaós tésztamasszát (a világos massza legyen az utolsó!), majd villával cikcakkosan belekeverünk a tésztába.
- A süteményt 220°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és a hőfokot 200°C-ra mérsékeljük. 20 perc elteltével, olajba mártott késsel nem túl mélyen bevágjuk a kalács tetejét, és 175°C-on további kb. 25 percig sütjük. (Hústűvel ellenőrizzük, hogy átsült-e.)
- A kész süteményről 3-4 perc elteltével óvatosan lehúzzuk a sütőformát, és tortarácson hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
Megjegyzés:
Az eredeti leírás szerint normál méretű dobozformában kell megsütni, de utóbb kiderült, hogy ez a mennyiségű tészta túl kevés lenne hozzá. Nekem meg nincs belőle kis méretű. Ezért választottam hozzá egy kis 1 l-es kuglófformát, de még ez sem bizonyult elég kicsinek. Szerencsére mire megsült, nem is lett olyan alacsony, mint ahogy megjósoltam.
Az eredeti leírás szerint normál méretű dobozformában kell megsütni, de utóbb kiderült, hogy ez a mennyiségű tészta túl kevés lenne hozzá. Nekem meg nincs belőle kis méretű. Ezért választottam hozzá egy kis 1 l-es kuglófformát, de még ez sem bizonyult elég kicsinek. Szerencsére mire megsült, nem is lett olyan alacsony, mint ahogy megjósoltam.
2019. december 8.
Török mogyorós-vaníliakrémes torta
Egy Nutellás receptjátékra ezzel a tortával neveztem be, amikor még gyerekcipőben járt a sütési tudományom. Akkor különdíjat kaptam érte. Sőt, amikor valaki más is elkészítette, és megkóstoltatta azt egy neves étterem cukrászával, a tortám ott is nagy dicséretet kapott. Meglepett a dolog, de nagyon örültem neki. :)
A torta alapjául szolgáló tészta az akkori gyávaságom és/vagy lustaságom eredményeként – mivel még nem mertem másfajta tésztával kísérletezni, nehogy elrontsak valamit – megegyezett a Sport muffinoméval, csak épp nem volt benne Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami igazán hízelgő volt számomra.
Saját megítélésem szerint viszont elég snasszra sikeredett az a krém, ami az első változatban szerepelt, ui. akkoriban sima pudingnak csináltam. Úgyhogy az újbóli elkészítés okán mindenképp vajas krémmel képzeltem el, sőt ezúttal a tésztába sem durvára vágott diót, hanem őrölt mogyorót kevertem, hiszen maga a krém is mogyorós. Kihagytam belőle a mazsolát is, és nem tortaformában sütöttem meg. Így sokkal gyorsabban elkészül és nem lesz törékeny a tészta, viszont megmarad a szaftossága. :) Végül a díszítéshez sem mandulát, hanem mogyorót és csokoládét használtam.
Úgy érzem, így lett kerek ez a torta, ami a sok változtatás miatt már igencsak eltér attól a bizonyos korábbitól (amit töröltem is a blogról), és ha lehet, még szeretni valóbb. :) Persze így is igazi kalóriabomba. :D Szülinapra, karácsonyra, vagy bármilyen ünnepkor villoghatunk vele. :)
A torta alapjául szolgáló tészta az akkori gyávaságom és/vagy lustaságom eredményeként – mivel még nem mertem másfajta tésztával kísérletezni, nehogy elrontsak valamit – megegyezett a Sport muffinoméval, csak épp nem volt benne Sport szelet. Sokak körében népszerű sütemény lett, ami igazán hízelgő volt számomra.
Saját megítélésem szerint viszont elég snasszra sikeredett az a krém, ami az első változatban szerepelt, ui. akkoriban sima pudingnak csináltam. Úgyhogy az újbóli elkészítés okán mindenképp vajas krémmel képzeltem el, sőt ezúttal a tésztába sem durvára vágott diót, hanem őrölt mogyorót kevertem, hiszen maga a krém is mogyorós. Kihagytam belőle a mazsolát is, és nem tortaformában sütöttem meg. Így sokkal gyorsabban elkészül és nem lesz törékeny a tészta, viszont megmarad a szaftossága. :) Végül a díszítéshez sem mandulát, hanem mogyorót és csokoládét használtam.
Úgy érzem, így lett kerek ez a torta, ami a sok változtatás miatt már igencsak eltér attól a bizonyos korábbitól (amit töröltem is a blogról), és ha lehet, még szeretni valóbb. :) Persze így is igazi kalóriabomba. :D Szülinapra, karácsonyra, vagy bármilyen ünnepkor villoghatunk vele. :)
Hozzávalók 16 cm-es tortához:
Tésztához:
2 tojás
12 dkg cukor
3,5 dl író vagy natúr joghurt
1 dl napraforgóolaj
20 dkg finomliszt
5 dkg őrölt mogyoró
2 dkg holland kakaópor
2 tk. (8 g) sütőpor
Krémhez:
2 tojás
4 dkg finomliszt
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
2,5 dl tej
2,5 dl tejszín
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
1 tk. vaníliapaszta vagy -esszencia
8 dkg mogyorókrém (pl. Nutoka vagy Nutella)
Díszítéshez:
4 dkg durvára aprított mogyoró
4 dkg kristálycukor
1 dkg vaj
5 dkg tejcsokoládé
elkészítés:
- A mogyoró krokanthoz a cukrot serpenyőben (keverés nélkül) felolvasztjuk, hozzáadjuk a puha vajat, a mogyorót, és világosra karamellizáljuk. A keveréket sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, elegyengetjük, és miután teljesen kihűlt, a nagy részét finomra, a többit durvábbra aprítjuk.
- A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, vékonyan elkenjük egy ív sütőpapíron, és megszórjuk a durvára aprított mogyoró krokant-nal. Mélyhűtőbe tesszük, majd tetszés szerinti méretű darabokra tördeljük.
- A tésztához a tojásokat kikeverjük a cukorral, hozzáöntünk az olajat, az írót, és hozzádolgozzuk az őrölt mogyoróval, kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
- A tésztamasszát sütőpapírral bélelt gáztepsibe öntjük, egyenletesen elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
- A kész tésztát a tepsiben hagyjuk kihűlni, majd 3 db 16 cm átmérőjű körlapot vágunk ki belőle.
- A krémhez a tojásokat lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük, és csomómentesre keverjük a keményítős liszttel, valamint 5 dkg porcukorral. Felengedjük a hideg tejszínes tejjel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Hideg vízfürdőbe téve, teljesen kihűtjük, miközben többször átkeverjük.
- A puha vajat a porcukorral kihabosítjuk és a pudinghoz dolgozzuk. A krém 2/3-át kikeverjük a mogyorókrémmel, a többit pedig a vaníliapasztával. Mindkét krémet hűtőbe tesszük.
- Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt, 16 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába fektetjük, elosztjuk rajta a mogyorós krém felét, és ráhelyezzük a másik tésztalapot. Rásimítjuk a vaníliakrémet, és befedjük a 3. tésztalappal. Hűtőbe tesszük, hogy kicsit meghúzzon.
- A tortáról lekapcsoljuk a sütőforma karimáját, és tortatálra helyezzük. A megmaradt mogyorós krémmel körbekenjük a tortát, és az oldalát beszórjuk a finomra aprított mogyoró krokant-nal.
- A torta tetejét körben kidíszítjük a maradék mogyorós krémmel, és közéjük ültetjük a krokant-os csokilapokat. Tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Megjegyzés:
Én Nutokát használtam Nutella helyett, mert mi sokkal jobban szeretjük. Mogyorósabb ízű és olcsóbb is. Persze a házi mogyorókrémnél semmi sem jobb. :)
Előfordulhat, hogy kimarad egy kevés mogyorós krém, de azt felhasználhatjuk a torta feldíszítéséhez, vagy poharas desszerthez a lehulló tésztaszélekkel rétegezhetjük.
Én Nutokát használtam Nutella helyett, mert mi sokkal jobban szeretjük. Mogyorósabb ízű és olcsóbb is. Persze a házi mogyorókrémnél semmi sem jobb. :)
Előfordulhat, hogy kimarad egy kevés mogyorós krém, de azt felhasználhatjuk a torta feldíszítéséhez, vagy poharas desszerthez a lehulló tésztaszélekkel rétegezhetjük.
2019. december 1.
Házi diós krémes
Végre-végre szinte teljes egészében házi lett a krémesem! :D És ezúttal még csak nem is a klasszikus változatát készítettem el, hanem dióval ízesítettem a krémet. Mindezt a Kutyafül kedvéért, aki a minap enyhén presszionáló színezettel rákérdezett, hogy mikor lesz már megint diós süti. :D Most mindkettőnket megörvendeztettem, hiszen a kedvéért diósra csináltam az egyébként számomra nagy kedvenc süteményt. Úgyhogy ő is, én is jól jártunk, sőt a tetejébe most még csak pironkodnom sem kell amiatt, hogy bolti tésztát használtam. :D Mert ez most nem az! :) Bevallom, én egy csöppet szégyenkezni szoktam ám, ha néha olyan bolti alapanyagot veszek, amit egyébként házilag is el lehet készíteni. Az persze klassz dolog, hogy a kész hozzávalóknak köszönhetően lerövidül az édesség készítésére szánt idő, de ezek az ún, vackok bizony tele vannak káros vagy nem fenntartható gazdaságból származó anyagokkal. Ilyen a leveles tészta is, amihez sajnos pálmaolajat használnak. Persze nem magával az olajjal van a baj, hanem azzal, hogy miatta esőerdőket irtanak ki, mégpedig hatalmas területeken. Úgyhogy érdemes elgondolkodni azon, hogy megéri-e nekünk az a tálca süti, hogy a mi élvezetünk és kényelmünk oltárán feláldozzanak annyi fát, nem beszélve azon állatok és egyéb élőlények sokaságáról, akiknek/amiknek ott volt az élőhelyük. Úgyhogy azon túl, hogy a legtöbb esetben finomabbak a házi készítésű ételek, ezek prezentálása még büszkeséggel is tölti el az embert. :) Én legalábbis mindig elégedettséget érzek, ha egy munkásabbnak számító tészta az én kezem alól kerül ki. :)
Ilyen lett most ez a krémes is – szinte teljes egészében házi: a dió a mi kertünkben termett és nem volt permetezve; a tojást háztól vettük; a leveles tésztát és a masszív mennyiségű krémet is magam készítettem. Előbbi kapcsán madarat lehetett volna fogatni velem, mert – apukám szavaival élve – világbajnok minőséget sikerült gyártanom. Magában is finom, és semmi mellékíze nincs. És nem hinném, hogy nagyképűség mindezt leírni itt a blogon. ;) Kedves barátom szokta mondani: a tények makacs dolgok. :D Na jó, befejeztem, mert terjengeni kezdett az öndicséret bűzös szaga, és a végén még rám szakad a plafon! :D
Egy szó, mint száz, szeretettel ajánlom – akár advent 1. vasárnapjára is – ezt a szerintem extra finom süteményt minden vállalkozó szellemű háziasszonynak, aki még nem próbálta az sk. leveles tésztát és krémet. :)
Ilyen lett most ez a krémes is – szinte teljes egészében házi: a dió a mi kertünkben termett és nem volt permetezve; a tojást háztól vettük; a leveles tésztát és a masszív mennyiségű krémet is magam készítettem. Előbbi kapcsán madarat lehetett volna fogatni velem, mert – apukám szavaival élve – világbajnok minőséget sikerült gyártanom. Magában is finom, és semmi mellékíze nincs. És nem hinném, hogy nagyképűség mindezt leírni itt a blogon. ;) Kedves barátom szokta mondani: a tények makacs dolgok. :D Na jó, befejeztem, mert terjengeni kezdett az öndicséret bűzös szaga, és a végén még rám szakad a plafon! :D
Egy szó, mint száz, szeretettel ajánlom – akár advent 1. vasárnapjára is – ezt a szerintem extra finom süteményt minden vállalkozó szellemű háziasszonynak, aki még nem próbálta az sk. leveles tésztát és krémet. :)
Hozzávalók 12 szelethez:
65 dkg klasszikus leveles tészta
9 tanyasi tojás
30 dkg kristálycukor
5 dkg vaníliás cukor
25 dkg finomliszt
10 dkg pirított, darált dióbél + a díszítéshez
1,2 l tej
2 nagy méretű, kezeletlen citrom reszelt héja
4 dkg étcsokoládé
1 mk. napraforgóolaj
porcukor a tálaláshoz
elkészítés:
- A diót zsiradékmentes serpenyőben kissé megpirítjuk, és miután kihűlt ledaráljuk.
- A leveles tésztát 2 egyenlő részre vágjuk, és enyhén lisztezett felületen, egymás után mindkettőt kb. 30x40 cm-esre kinyújtjuk.
- Az egyik tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és 200°C-ra előmelegített sütőben kb. 12 perc alatt megsütjük (amint felpúposodik, villával több helyen megszurkáljuk). A másik lapot ugyanígy sütjük meg, és mindkettőt a sütő rácsbetétjére téve hagyjuk teljesen kihűlni. Az egyiket 12 db négyzetre vágjuk.
- Az egyben lévő lapot tálcára fektetjük, és süteménykeretet helyezünk köré, vagy egy megfelelő méretű tepsibe helyezzük.
- A krémhez a tojások sárgáját a kétféle cukorral nagy lábasba tesszük, robotgéppel kihabosítjuk, majd felváltva, csomómentesre keverjük a darált dióval vegyített liszttel és a reszelt citromhéjjal ízesített tejjel. Kis lángon, állandó keverés mellett pudinggá főzzük, majd elzárjuk alatta a lángot.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a forró pudinghoz forgatjuk. A krémet még melegen a tésztára simítjuk, és befedjük a négyzet alakú tésztalapokkal.
- A süteményt nejlonzacskóba húzzuk, és néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- A díszítéshez a csokoládét az olajjal felolvasztjuk, és miután a sütemény tetejét meghintettük porcukorral, a csokiból körkörös mintát rajzolunk rá. Megszórjuk kevés darált dióval, és hűtőbe tesszük dermedni. Felszeletelve kínáljuk.
Tipp:
Házi leveles tészta híján 2 csomag boltiból is elkészíthetjük. A Tante Fannyt vagy az Aldiban kapható Backetteria márkájú leveles tésztát ajánlom hozzá.