Kategóriák

2014. március 6.

Sajtos-sonkás kenyérfelfújt





A csirkelevest cipóban tálaltam, és ehhez ki kellett beleznem a „tányérokat”. A zsemlebelső pár napig várta, hogy készítsek belőle valamit, mire végül zsemlefelfújt lett belőle Lajos Mari receptje alapján. A Kutyának annyira ízlett, hogy elhatároztam, újra elkészítem, ezúttal egy kicsit tetszetősebb külsővel. Tettem hozzá sonkát és paprikát is, hogy még finomabb legyen.
Picit odakapta, mert elbambultam, de szerencsére csak nagyon ropogós lett a kenyér héja, nem szenes. :D 





Hozzávalók 4 személyre:

8 szelet kenyér (nálam vadkovászos fehér kenyérből)
1 dl száraz fehérbor
8 szelet paprikás csirkemellsonka (vagy egyéb sonka)
8 szelet zsíros sajt (trappista/eidami vagy házi füstölt sajt)
2 nagy tojás
3 dl tej
1 tk. házi ételízesítő
őrölt fehér bors

1 szelet pritaminpaprika
vaj a sütőformához
bármilyen zöldfűszer a díszítéshez

elkészítés:

  1. A kenyeret ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megforgatjuk a borban (ne áztassuk el!), kivajazott sütőtálba rendezzük, majd közé dugjuk a sonka- és a sajtszeleteket.
  2. A pritaminpaprikából levágunk egy szeletet, felaprítjuk, és kevés vajon vajon megdinszteljük. Félretesszük.
  3. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk a tejet, sóval, borssal, ételízesítővel fűszerezzük, egyenletesen a kenyérre csorgatjuk és rászórjuk a dinsztelt paprikát.
  4. Az ételt előmelegített sütőben pirosra sütjük, és miután megsült, megszórjuk tetszés szerinti zöldfűszerrel. Pár perc pihentetés után tálaljuk.
Tipp:
Úgy is készíthetjük, hogy a kenyeret, a sonkát és a sajtot is kockára vágjuk, és miután a kenyérkockákat borba áztattuk, összeforgatjuk a sonkával, a sajttal, és a kivajazott sütőtálba szórjuk.






6 megjegyzés:

  1. A képek önmagukért beszélnek. Frissek, színesek, szóval nagyon guszták! Eddig csak édes kalácsfelfújtról hallottam. De milyen jól is fog jönni ez a recept Húsvét után... :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, nagyon kedves vagy, és örülök, ha kipróbálod majd a húsvéti utáni napokban! :) Bizony, hiányzik már a tavaszi színkavalkád, de most becsempésztem a lakásba. Az általad emlegetett kalácsfelfújt tervben van, mert a felfújt édesen is nyerő nálam.

      Törlés
  2. Ezt most azonnal be tudnám falni! :D ...tulajdonképpen már ropogtatom a szélét és nagyon ízlik! :v

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jajj, de hiányoztál már innen (is) Te kis Te! ♥ ;) Nagyon örülök, hogy tetszik neked ez a kaja! Hallom is, ahogy ropogtatod. :D Nekem direkt tetszett ilyen ropogósan, de ha kockára van vágva a kenyér/zsemle, akkor meg épp az benne a jó, hogy teljesen belesüllyed a "trutyiba", és fincsi puha lesz. Jó ez mindenhogy. :D

      Törlés
    2. :D Na azt elhiszem! Ki is fogom próbálni, amit meg tudok menekíteni pár szelet kenyeret, vagy egy-két zsemlét. :D

      Törlés
    3. Ne is mondd, én direkt azért sütöttem egy kenyeret és szikkasztottam, hogy ezt meg tudjam csinálni. :D

      Törlés