Kategóriák

2014. március 7.

Vajaskifli vadkovásszal





Bevallom, nem kellett sok kenyeret megsütnöm ahhoz, hogy Zsófi, az én ügyes vadélesztőm hamar megerősödjön, mert már a 4. kenyér olyan volt, mintha „rendes” kovásszal készült volna. Nem tudom, hogy lehet, de vagy a lakásunk levegője tartalmaz szupererős élesztőgombákat, vagy én becézgettem és etettem Zsófit olyan szorgalmasan, hogy megtáltosodott. Alighogy kisült az a kenyér, ami már pont olyan volt, mint amilyennek lennie kell, egyből elkezdtem másféle kelt tésztákon agyalni. Gyakorlatilag most már bármit megvalósíthatok, így víz helyett tejjel vagy joghurttal is dolgozhatok. Jöhetnek a kiflik, zsömlék, kalácsok. :) A tészta se ragad már, gyakorlatilag pont olyan könnyen formázható, mint ahogyan korábban megszoktam az élesztős tészták kapcsán. :) Annyira örülök, mert még mindig hihetetlennek és csodálatosnak tartom, hogy a megszokott élesztő nélkül is asztalra kerülhet a kenyér vagy egyéb péksütemény. Nagyszerű kaland napról-napra, hétről-hétre megtapasztalni, hogy mire képes a liszt és a víz/tej keveréke.
Ez a kifli is olyan finom lett, hogy legszívesebben bepusziltuk volna az összeset, és valamiért azt gondolom róla, hogy ettől biztos nem hízunk. :D Oké, ez nyilván nem így van, de tuti, hogy élesztő nélkül egészségesebb kelt tésztákat viszünk be a szervezetünkbe. ;)


Hozzávalók:

10 dkg aktív kovász+1 dl víz+10 dkg kenyérliszt
45 dkg finomliszt
1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. cukor
1 csapott ek. só
5 dkg vaj
2,3 dl tej
1 kis tojás+1 ek. tej a kenéshez

elkészítés:

  1. A befőttes üvegben lévő vadkovászt megetetjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel, és hagyjuk, hogy felfusson.
  2. A kovászból 10 dkg-nyit a kelesztőtálba öntünk, és ezt is megetetjük 1 dl vízzel, 10 dkg kenyérliszttel. Letakarva, meleg helyen hagyjuk megbuborékosodni.
  3. A tejben felolvasztjuk a vajat, és hűlni hagyjuk.
  4. A liszteket, a cukrot, a sót a kovászra szórjuk, majd a langyosra hűlt vajas tejet is hozzáadva, lágy tésztává dagasztjuk.
  5. A  tésztát liszttel beszórt tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen 10 percet pihentetjük. Újra megdagasztjuk, és letakarva 1 órát hagyjuk pihenni.
  6. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, kissé kihúzkodjuk, majd fentről le, lentről fel, ill. jobbról és balról is behajtjuk. Letakarva pihentetjük 1 órát. Ezt a műveletet még kétszer ismételjük, miközben 1-1 órát pihentetjük a tésztát.
  7. A tésztát enyhén meglisztezett munkalapon kissé kihúzogatjuk, majd kinyújtjuk úgy, hogy ujjnyi vastag kb. 45x30 cm-es téglalap alakú legyen.
  8. Háromszögekre vágjuk, az alapjukat középen 1 cm hosszan bevágjuk, majd kifli formára feltekerjük és meghajlítjuk. (A tésztát kör alakúra is kinyújthatjuk, amit aztán cikkekre vágunk.)
  9. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 1 óra alatt megkelesztjük. A sütőt közben előmelegítjük, és az aljába egy kis tálka vizet teszünk.
  10. A megkelt kifliket lekenjük tejjel felvert tojással, és pirosra sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc


Megjegyzés, tipp:
Erős vadélesztő esetén az 1 órás kelesztési időket a felére lerövidíthetjük, ha pl. téli időszakban konvektorra vagy langyos sütőbe tesszük a kelesztőtálat. Ilyenkor tegyünk alá egy kistányért is, hogy ne közvetlenül érintkezzen a felfelé áramló meleg levegővel! Fontos, hogy mindig takarjuk is be, különben kiszárad a tészta.






7 megjegyzés:

  1. Tudod mit olvastam elsőre: vodkaszósszal! :-DDDD De én már semmin nem lepődöm meg ma a gasztronómiában... :-D A viccet félretéve, gyönyörűek a kiflik, küldhetnél egyet vacsira! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D :D Én ezen most nagyon jót derültem! Bizony, könnyen félre lehet olvasni. Van egy cirmos kifli nevű recim, azt pl. mindeki citromosnak olvasta anno. Na, sikerült, te is így olvastad most? :D
      Örülök, hogy tetszik a kifli, úgyhogy nyisd az ablakot, küldök pár darabot vacsira! ;)

      Törlés
    2. Köszi! És naná, hogy citromosnak olvastam.... :-DD

      Törlés
  2. :D ...vodkaszósz... na az se lehet rossz! Zsófi és Te nagyon jó kis páros vagytok! Gyönyörűek lettek a kiflik! Kérek szépen egyet kóstolóba! ;) Már alig várom, hogy legközelebb milyen sütnivalóval rukkoltok elő! :) Na nem mintha türelmetlen lennék... na jó... de egy kicsit az vagyok! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :D Ja, szerintem se, és biztos meg lehetne csinálni valahogy. :D Köszi a kedves szavakat Zsófira vonatkozólag, nagyon jó érzés, hogy másnak is tetszik a leányzó munkája! Mindenképp küldök neked pár darabot, mert tudom, hogy a kelt tésztáknak jó helye van a te pocakodban is. ;)

      Törlés
  3. Izgalmas ez a vadkovász. Ki kéne próbálnom. Minden esetre csodás, mosolygós kifliket sütöttél vele. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kriszti, ugyehogyugye?! ;) Köszönöm, nagyon aranyos vagy! Veselkedj neki te is, hétvégén biztos több idő van rá, és hidd el, nem egy nagy ördöngösség. A hajtogatási idők alatt pedig simán tudsz mást is csinálni. :)

      Törlés