Kategóriák

2012. augusztus 4.

Rozsos-napraforgómagos péksütemények

 

 


A kelt tésztával kapcsolatos tapasztalatszerzés és a Kutyafülnek való örömszerzés vágya hajtott most is, miután egymás után két alkalommal is nagyszerű élményben volt részem a tejes kiflinek köszönhetően. Ha az említett kifli receptje nem lett volna a birtokomban, akkor nem lett volna mit továbbgondolnom, és így nem is okozhattam volna ismét nagy örömet az én Drágámnak. Ezúttal a lisztfélék vegyítése hozott lázba, hiszen egyféléből már működött a dolog. Kíváncsi voltam arra is, milyen élményt nyújt, ha magokat is csempészek a tésztába. Jó ötlet volt mindkét elgondolás, sőt plusz örömforrásként még ropogott is a kisült péksütemények teteje, amit én kimondottan szeretek. A tészta lágy, a zsömle belsejében a légbuborékok a feltekerésnek köszönhetően spirális elhelyezkedésűek. Izgalmas, na! :D Hihetetlenül jó érzés az asztalhoz leülve, vajjal megkenni, és mindenféle finomsággal megpakolni a saját készítésű péksütit egy bögre kakaóval párosítva. Az elkövetkezendő hideg őszi reggelek hangulatához ez igencsak passzol. Bárcsak így indulna minden hétköznap! :)


Hozzávalók 6 kiflihez és 6 zsemléhez:

15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
15 dkg kenyérliszt
15 dkg finomliszt
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
2 dkg vaj
1 ek. napraforgóolaj
3 dkg napraforgómag
2,3 dkg friss élesztő
2 dl víz
1 dl tej

elkészítés:
  1. A cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, egy kevés langyos, tejes vízzel csomómentesre keverjük, betakarjuk egy kis liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. A vajat a többi langyos, tejes vízben meglágyítjuk, és a sóval, az olajjal együtt az élesztős liszthez adjuk. Robotgéppel megdagasztjuk.
  3. A se nem túl lágy, se nem túl kemény tésztát liszttel hintett munkalapon kissé kihúzkodjuk, rászórjuk a napraforgómagot, és jól átgyúrjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva megkelesztjük.
  4. A tésztát kétfelé vesszük, és az egyik adagból 2 nagyobb, a másikból 6 kis gombócot formázunk. Letakarva negyedórát pihentetjük.
  5. A kis gombócokat háromszög alakúra nyújtjuk, az alapjuknál fogva mindegyiket feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva pihentetjük, amíg a többi tésztával foglalkozunk.
  6. A 2 nagyobb tésztadarabot lisztezett munkalapon 30x18 cm-es téglalapokra nyújtjuk, és a rövidebbik oldaluknál fogva feltekerjük. A tésztarudakat 3-3 szeletre vágjuk, az így kapott csigákat a tenyerünkkel lenyomjuk, majd nyújtófával kicsit nagyobbra nyújtjuk. A lapos korongokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük (a tetejüket bevághatjuk, ha szeretnénk), és letakarva, kb. 30 percet kelni hagyjuk (ill. amíg a kiflik sülnek).
  7. Amint a kiflik megkeltek, lespricceljük vízzel, és előmelegített, gőzös sütőben ropogósra sütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni. A zsemlékkel ugyanígy járunk el.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc/tepsi




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése