Kategóriák

2012. augusztus 4.

Suli kifli (tejes kifli)

 

A zsúrkenyerem tésztája – picit átalakítva – igazi régi típusú kiflit eredményezett. Olyat, amilyet a '80-as években reggelire vagy 10 óraira kaptunk a suliban. Nem véletlen, hogy csak ritkán sütök ilyet, mert gyorsan elpusztítjuk. :D Egy darabbal ui. nem lehet betelni, de kettővel sem, sőt! Lényeg, hogy akkor is tudunk még enni belőle, amikor már nem is vagyunk éhesek. :D

Hozzávalók 9 darabhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt (vagy finomliszttel vegyesen)
1,5 dkg cukor
1 csapott tk. só
2,5 dkg vaj
2 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 dl víz
durva szemű só (elhagyható)

elkészítés:
  1. Az élesztőt a cukorral, egy kis liszttel és 1 dl langyos, vizes tejjel csomómentesre keverjük, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk. A vajat a többi folyadékba tesszük.
  2. A sót a lisztekhez vegyítjük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a vajas, vizes tejet, és robotgéppel tésztát dagasztunk belőle. Kézzel kicsit átgyúrjuk, majd vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztából 9 egyforma gombócot formázunk (nekem 70 g-osak voltak), majd letakarva negyedórát pihentetjük.
  4. A tésztagombócokat egymás után háromszög alakúra kinyújtjuk, a tésztavégeket kissé lenyomva, ill. széthúzva feltekerjük, és kifli formára hajlítjuk.
  5. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsire rendezzük, és letakarva hagyjuk kelni kb. 30 percet.
  6. A tetejüket lespricceljük vízzel (megszórhatjuk durva szemű sóval), és előmelegített, gőzös sütőben ropogósra sütjük. Még forrón ismét lespricceljük, és tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200ºC
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc









2 megjegyzés:

  1. Ó, ezek tényleg azok a régi, régi békebeli sulis kiflik! Tisztára, mintha a suli büféjének polcáról sorakoztak volna ide. Bár van egy olyan sanda gyanúm, hogy ezek finomabbak. :D Elindultam uzsonnára, viszek forró csokit! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De aranyos vagy, köszönöm! :) Bevallom, nem tudom, milyen összetételű volt az a régi kifli, de arra határozottan emlékszem, hogy imádtam. Ropogott a héja, mint azé is, amit először sütöttem. Hát most nem ropogott, nagy bánatomra, de ez valószínűleg a sütőnk miatt van. Nem vagyok vele kibékülve. Sebaj, ízre, állagra így is finom lett a kifli. :)

      Törlés