Szeretem az ilyen kis kockányi sütiket. Erre a receptre egy ismert receptes oldalon találtam rá, és korábban diós piskótás krémes néven futott a blogon.
Amikor először megsütöttem, a krém mennyisége kicsit kevésnek bizonyult, ezért következő alkalommal szaporítottam, és így elegendő lett. A kávé aromája, amiből viszont picit többet tettem bele, enyhén kiérződik a tésztából, ami számomra különösen finommá teszi ezt a süteményt.
Bár általában a házilag készült főzött krémet részesítem előnyben, néhanapján megbocsátható, ha bolti pudingport veszünk. Mivel nem akartam több tojást beáldozni, ill. gyorsabb verziót akartam, azért készítettem így.
A piskóta és a krém is egy kicsit édesebb a tőlem megszokottnál, de a kész sütemény éppen így lesz tökéletes. :)
Hozzávalók 20x25 cm-es tepsihez:
Tésztához:
20 dkg finomliszt
10 dkg darált dióbél
1 ek. finomra őrölt kávé
6 g sütőpor
20 dkg porcukor
5 tojás
5 ek. kókusz- vagy napraforgóolaj a tepsihez
Krémhez:
1 cs. vaníliaízű pudingpor
1 csapott ek. étkezési kukoricakeményítő
3,5 dl tej
14 dkg cukor
1 cs. vaníliás cukor
15 dkg vaj
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 tk. napraforgóolaj
elkészítés:
- A tojásfehérjéből a cukrot apránként hozzászitálva, fényes, kemény habot verünk, és óvatosan, de alaposan elkeverjük az olajjal és a tojássárgákkal.
- Kisebb adagokban hozzáforgatjuk a sütőporral, darált dióval, őrölt kávéval vegyített lisztet, és a tésztamasszát a kivajazott, liszttel behintett tepsibe simítjuk.
- Előmelegített sütőben megsütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. A tésztát 2 lapra vágjuk (Ha a tepsink sarkai lekerekítettek, a sütemény széleit levágjuk. Ha a teteje kipúposodik, egyenesre szabjuk, és akár meg is fordíthatjuk, hogy a sima alja legyen felül.)
- A krémhez a keményítővel vegyített pudingport kevés tejjel simára dolgozzuk, és besűrítjük vele a felforralt többi tejet. Többször átkeverve hagyjuk kihűlni. (Ha darabos, botmixerrel simára dolgozzuk.)
- A vajat a cukorral felhabosítjuk, majd alaposan összekeverjük a kihűlt krémmel. Az egyik piskótalapon elosztjuk a krém felét, és beborítjuk a másik piskótalappal.
- A sütemény tetejére simítjuk a gőz fölött megolvasztott, olajjal fényesre kevert csokoládét, és tetszés szerint megmintázzuk. Pár órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt forró vízbe mártogatott késsel 12 egyforma kockára vagy 24 (a mézes krémeshez hasonló) kisebb szeletre vágjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc
Megjegyzés:
Ha a sütemény széleit nem vágjuk le, 15 kocka lesz belőle.
Wow, de szép fotók! Persze kellett hozzájuk egy mutatós süti is. ;) ...ami így sokadik olvasatra és nézésre igen finomnak tűnik, úgyhogy a borongós időre való tekintettel és mert tuti szeretném, rögtön két "kockát" szeretnék kérni. :D Már tartom a tesótányérom. :D
VálaszTörlés:D Köfiköfi! Légyszi, a nagyobbik tesótányért tartsd ide, mert sokat szeretnék pakolni rá. Aztán átpakolhatod szépen egyenként a kisebbikre, hogy ott is lecsekkold őket. :D De ne csak nézegesd ám! ;)
Törlés