Kategóriák

2023. július 22.

Rumos-kakaós gesztenyejégkrém csokiskeksz-darabokkal

 

 


 
Ez a receptem 10 éve került fel a blogra, és rögtön odavoltam érte (a róla készült fotókért már kevésbé. :D). Emlékszem, akkor az otthon fellelhető, egy ideje már a fagyasztóban és a szekrényben kallódó hozzávalókból dobtam össze. Most is így volt, azaz csak félig, mert keksz ugyan nem volt épp itthon, de a gesztenyemassza január óta várt a sorára. A többi hozzávaló beszerzése után – a korábbi receptemben szereplő Győri édes – Jó reggelt! keksz híján egyéb kekszet, csöpögtetett tejföl helyett pedig valódi mascarponét használva – gyorsan össze is dobtam.
Annak idején a mini kekszeket csupán kettétörve kevertem a krémalaphoz, de az alább leírtak szerint készítve, szerintem még szerethetőbb lett. A jégkrémnek ui., a durvább kekszdarabkákon túl, érdekes textúrát kölcsönöz a kekszmorzsa, nem beszélve a díszítéshez használt tejcsoki forgácsról, ami még egy kis pluszt ad hozzá. :)
Kijelenthetem, hogy 10 év elteltével is ez az egyik kedvenc saját készítésű jégkrémem, és most már a képek is tetszetősebbek. Ezekkel az apró változtatásokkal megérdemelte, hogy új bejegyzésként jelenjen meg itt. :D

 


Hozzávalók:


20-25 dkg cukrozott gesztenyemassza (pl. Maroni fehérarany gesztenyepüré, 72% gesztenyetartalommal)
25 dkg mascarpone (vagy házi készítésű mascarpone tejfölből)
7 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás porcukor
1 ek. holland kakaópor
1 ek. kristálycukor
2,5 dl habtejszín
0,5 dl tej
12 dkg csokidarabos reggeliző keksz (nálam teljes kiőrlésű gabonából)
tejcsokoládé forgács

elkészítés:

  1. A kekszet durvára daraboljuk, majd a darabolás során keletkező kekszmorzsától elkülönítjük. Mindkettőt félretesszük.
  2. A kakaóport a kristálycukorral fém tejkiöntőbe szórjuk, elkeverjük 0,5 dl tejszínnel, ugyanennyi tejjel, és kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
  3. A mascarponét simára keverjük a porcukorral, a vaníliás porcukorral, hozzáadjuk a kihűlt kakaót, a villával áttört gesztenyemasszát, és robotgéppel magas fokozaton habosra kavarjuk.
  4. A többi tejszínből habot verünk, és a kekszdarabokkal felváltva, a gesztenyés krémhez forgatjuk (egy kevés kekszdarabkát meghagyunk a díszítéshez).
  5. A gesztenyés krém felét műanyag dobozba kanalazzuk, és a krémbe néhány árkot képezünk a kanállal. Beleszórjuk a kekszmorzsa nagy részét, és befedjük a többi krémmel.
  6. A krémet megszórjuk a félretett kekszdarabkákkal, a megmaradt kekszmorzsával, és zöldséghámozóval forgácsokat szelünk rá a csokoládéból. 1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy a keksz megpuhuljon a krémben. Ezután lefedve mélyhűtőbe tesszük, és hagyjuk teljesen megdermedni.
  7. A jégkrémet fogyasztás előtt 15-20 perccel kivesszük a fagyasztóból, és már gombócozhatjuk is.

Tipp:

  • Több tejszínnel is készíthetjük – szerintem simán elbír akár 4 dl-t is. De számoljunk azzal, hogy így kisebb hangsúlyt kap a gesztenye íze.
  • Frissen főzött kakaó helyett instant kakaóport is használhatunk, a teljes adag tejszínt habbá verve. Így készítve, a jégkrém kicsit habosabb állagú lesz.

 


 



2023. július 1.

Málna-eperkrémes torta

...nemesvakolat, plusz kandalló: pipa!

 


 
A családi házban eltöltött bő 1 évünk alatt három kőműves csapatot fogyasztottunk – a végén jól felpaprikázva. Ebből két brigád ténylegesen dolgozott is nálunk, a harmadik viszont a terep felmérése után, ill. a „kezet rá!” ellenére nem jött.
Az első team után és helyett nekünk magunknak kellett kijavítani a hibákat, és elvégezni az utolsó simításokat. A szinte az égből lepottyan második párossal ugyan nem volt bajunk, ők az egyéb dolgokat tavaly ősszel szépen megcsinálták, de tavaszra elfújta a munkakedvüket a szél, így aztán a miattuk eltolódott nagyobb munkálatok a felháborító mértékű ígérgetés után részükről totál elmaradtak. És beköszöntött a nyár.
Mindezen végigmenni nem nagy vidámság, hiszen manapság majdhogynem lehetetlen szakembert találni, jót és megbízhatót meg pláne. Úgyhogy joggal evett a fene amiatt, hogy szaki nélkül maradunk az olyan munkák kapcsán, mint amilyen egy sufni, egy befalazott ajtó + ablak, valamint egy kicserélt garázsajtó miatt sérült fal utólagos nemesvakolatozása. Ilyen apróságok miatt ugyan ki szeret kivonulni!?
Az első brigád persze eleve itt volt egy nagyobb lélegzetű meló okán, de tapasztalva a hantázást, és látva az igénytelenségüket, nem bíztuk rájuk a továbbiakat. Legalább nem kellett már hiába töltenem beléjük a prémium kategóriás kávét. :D
A harmadik duó szó nélküli elhavazódása okán a végső elkeseredés jobb híján az egyik szomszéd felé irányított. Neki – elmondása szerint – volt már némi vakolási tapasztalata. A próba cseresznye viszont az ellenkezőjét mutatta: az a tapasztalat igencsak megkopott, vagy tán sosem volt. A további munkától eltiltottuk, megőrizendő a jó szomszédi viszonyt. Egyetlen falfelület miatt odalett az összes drága anyag, csak a ráfizetés maradt, és persze tetéződött a gondunk: az elbaltázott falrész továbbra is rehabilitálásra várt.
Aztán végre eljött a kandallóépítés ideje, és akkor csoda történt! A mester ui. felfedte a titkát: a fő profilján túl 20 éve falat is vakol. Bárcsak hamarabb fény derült volna rá!
A kandallónkról való korábbi beszélgetésekből és a referenciamunkáiról látott fotók alapján az sem lepett volna meg, ha a szószedetben az ő neve állna a maximalizmus és a megbízhatóság kifejezések helyén. Bár tele a naptára, ő mégis azonnal elvállata nálunk a fent említett pluszokat is. Látva, ahogyan dolgozik, egykettőre elengedtük a múltat. A munkamorálja példaértékű, és ezzel abszolút össze is foglaltam a lényeget. Ő a mi emberünk! Szívesen leszünk az ő jó hírét vivő következő száj. Tiszta vicc, hogy amúgy egy utcában lakunk, olyan közel egymáshoz, hogy szerintem meghallaná, hogy lefőtt nálunk a kávé. :D
Kedves Gyula, ezúton is köszönjük, hogy számíthattunk rád, és hogy benned nem kellett csalódnunk! Nagyra értékeljük a precizitásodat. A kandalló kapcsán is ugyanezeket mondhatjuk – tökéletes lett a végeredmény, ami a nappalink fényét egyértelműen emeli. :)
A pont a történet végére pedig ez a torta, megünneplendő, hogy végre túl vagyunk ezen az egészen. Persze a mester is kapott belőle kóstolót (nagyon szerette), de sütök én még direkt csak neki és a családjának. :)

 


Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:

a piskótához:
2 tojás
4 dkg kristálycukor
1 ek. napraforgóolaj
4 dkg finomliszt
1,5 dkg holland kakaópor
½ mk. sütőpor

a krémhez:
45 dkg málna és földieper vegyesen
9 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 ek. frissen facsart citromlé
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
2 dl habtejszín

a tetejére:
1,5 habtejszín
1 mk. porcukor
citromfűlevél

elkészítés:
  1. A piskótához a tojások fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, és az olajjal együtt a fehérjehabra öntjük. Rászitáljuk a kakaó- és sütőporral vegyített lisztet, és óvatosan összeforgatjuk.
  2. A piskótamasszát a sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra téve, a formában hagyjuk kihűlni, majd két lapra szeljük.
  3. A krémhez a keményítőt a kétféle cukorral lábasba szórjuk.
  4. 35 dkg málna és eper keverékét (ha mirelit, akkor előbb szobahőmérsékleten hagyjuk kiengedni) kézi mixer poharában összeturmixoljuk.
  5. Az így kapott gyümölcsléből egy keveset a cukros keményítőhöz öntünk, csomómentesre keverjük, majd felöntjük a többi lével, és közepes lángon, állandó keverés mellett pudingot főzünk belőle. Folpackkal letakarva teljesen kihűtjük.
  6. A kihűlt pudingot robotgéppel alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a habbá vert tejszínt. A krémet 2/3-1/3 arányban kettévesszük.
  7. A nagyobbik adaghoz hozzákeverjük a félretett (10 dkg) gyümölcsöt (ha szükséges, az epret előbb kisebb darabokra vágjuk), és azt is 2/3-1/3 arányban kettéosztjuk.
  8. Az egyik tésztalapot lerakjuk az elmosott tortaformába, beleöntjük a gyümölcsszemekkel kevert krém nagyobbik adagját és befedjük a másik lappal. A többi gyümölcsdarabos krémet a tetejére simítjuk, és néhány órára hűtőbe tesszük dermedni.
  9. A torta szélét késsel elválasztjuk a forma oldalától, és levesszük róla a karimát. A maradék kis adag krémmel (azzal, amibe nem kevertünk gyümölcsöt) körbekenhetjük a torta oldalát, és/vagy díszítőcsővel ellátott habzsákba töltve körbedíszíthetjük vele a torta tetejét. Hűtőben 1 órát dermesztjük.
  10. A tetejére szánt tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, díszítőcsővel ellátott habzsákba töltjük, és rózsákat nyomunk a torta tetejére. A hab közepét citromfűlevéllel díszítjük.
sütési hőfok: 165°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 17 perc

Tipp:
Ha van friss málnánk és földieprünk, azzal is kidekorálhatjuk a torta tetejét.

Megjegyzés:
Nekem most nem volt elegendő gyümölcsöm (azaz összesen csak 25 dekányi volt), ezért 1 dl tejjel pótoltam ki a pudinghoz szükséges folyadékmennyiséget. Emiatt a krém halványabb rózsaszínű, mint amilyen akkor lett volna, ha csak gyümölcsöt használok.