Asszem rákattantam a mandulára. :D Pedig jófajta földieperre vágyom. :D De amíg az nincs, és az összes mirelit gyümölcsöt is kiettük a mélyhűtőből, egyéb hozzávalókból kell édességet gyártanom. Nem mintha mandulalisztet gyakran vásárolnék, de a legutóbbi tortás felkérés nyomán maradt még belőle, ezért úgy gondoltam, felhasználom. Ahhoz képest, hogy a kedvencem, linzertortát nagyon rég sütöttem utoljára. Jó ötlet volt a mandulalisztet most ehhez felhasználni, és nem csak a tésztához, hanem a krémhez is ezt a csonthéjast keverni! :) Nekünk nagyon-nagyon ízlett, és szépen apránként be is termeltük az utolsó morzsáig. :D
Hozzávalók 24 cm-es pitesütőformához:
a tésztához:
15 dkg félfogós búzaliszt vagy finomliszt
10 dkg mandulaliszt vagy őrölt mandula
8 dkg finomítatlan nádcukor
8 dkg vaj
5 g sütőpor
1 tojás (kb. 50 g)
a krémhez:
35 dkg 20%-os tejföl
9 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
10 dkg őrölt mandula
1 kezeletlen citrom vagy narancs reszelt héja
2 tojás
2 dkg vaníliaízű pudingpor (elhagyható)
2 ek. mandulalikőr (elhagyható)
továbbá:
mandula krokant és/vagy pirított mandulapehely a díszítéshez
elkészítés:
- A kétféle lisztet elvegyítjük a cukorral, a sütőporral, elmorzsoljuk a vajjal, a tojást a közepébe ütjük, felverjük, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
- Liszttel hintett felületen akkorára nyújtjuk, amekkora a sütőforma, majd az ujjaink segítségével kialakítjuk a tészta szélét. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük 1 órára.
- A lehűtött tésztát előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük (akinek úgy szimpatikusabb, lesúlyozhatja sütőbabbal).
- A krémhez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, a tésztakosárba öntjük, és további kb. 30 perc alatt készre sütjük a tortát. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
- A tetejét megszórjuk mandula krokanttal és/vagy pirított mandulapehellyel, és felszelve tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
Tipp:
A krémbe bármilyen bogyós gyümölcsöt is belekeverhetünk, vagy a kész tortát is díszíthetjük vele.