Kategóriák

2019. szeptember 22.

Raffaello pohárkrém







A minap a Kutyinyekkel együtt nagyon fájt a fogunk egy kis délutáni édességre, de nem volt kedvem túl sokat pepecselni vele a konyhában. Ezért ezer év után ismét sima pudingot főztem némi mazsolával bolondítva, így aznapra ez lett a nagy, hiánypótló édességünk. :D A pudinghoz nem tejet, hanem kókusztejszínt használtam, és kóstoláskor mindketten meglepve tapasztaltuk, hogy ízre mennyire hasonlít régi nagy kedvencünkhöz, a Raffaello golyóban lévő krémhez. Akkor ebből blogos recept is lehet felkiáltással, gondolatban gyorsan finomítottam rajta egy csöppet, és pár nappal később újra elkészítettem, de már a kigondolt módon alakítva rajta. Ezúttal vajjal krémesítettem és nem tettem bele mazsolát, ellenben mandula krokant került a tetejére, hogy még szeretnivalóbb legyen. Úgy gondolom, ez a pohárkrém megállja a helyét akkor is, ha a vendégeinket szeretnénk megörvendeztetni valamilyen könnyed finomsággal. Tulajdonképpen nagyon gyorsan elkészíthető desszert. :)






Hozzávalók 2-3 személyre:

Raffaello krémhez:
4 dl kókusztejszín (pl. Cocomas)
1,5 dl víz
1 cs. vaníliaízű pudingpor
7 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
6 dkg vaj

Mandula krokant-hoz:
3,5 dkg vágott mandula vagy mandulapehely felaprítva
3 dkg finomítatlan nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 dkg vaj

elkészítés:

  1. A krokant-hoz a mandulát a többi hozzávalóval együtt serpenyőbe tesszük, és állandó keverés mellett világosbarnára pirítjuk.
  2. A forró elegyet márványlapra vagy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és miután teljesen kihűlt, kis darabokra tördeljük.
  3. A krémhez a pudingport a porcukor felével együtt lábasba szórjuk, simára keverjük egy kevés vízzel, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt, a többi vizet, és kis lángon felfőzzük. Folpackkal lefedve, teljesen kihűtjük.
  4. A puha vajat a többi porcukorral kihabosítjuk, és alaposan összekeverjük a pudinggal. A krémet elosztjuk 2 vagy 3 üvegpohárban, és ha szükséges, hűtőbe tesszük. Tálaláskor megszórjuk a mandula krokant-nal.
Tipp:
A krémet tortába/süteménybe is felhasználhatjuk.













2019. szeptember 12.

Sült töltött szendvics paradicsomos mártogatóval








Megint egy olyan receptet hoztam, amit a neten láttam, és úgy éreztem, muszáj kipróbálnom. Bár nem bonyolult és hamar elkészíthető, nekem mégis egy kicsit több időre volt szükségem, hogy asztalra kerüljön. Ennek szimplán annyi az oka, hogy én nem bolti, szeletelt kenyérből csináltam – mivel olyat már vagy 10 éve nem veszek –, ezért előbb meg kellett sütnöm hozzá a házi formakenyeret. Ehhez az ételhez friss kenyérre van szükség, hogy a szeletek egymáshoz tudjanak tapadni, úgyhogy muszáj megvárni, hogy a frissen sült kenyér kihűljön. De annyi baj legyen, különben is az a lényeg, hogy érdemes elkészíteni ezt a fincsi töltött kenyeret. Persze, ha nincs kedvünk egyazon napon pepecselni a hozzávalókkal (nem mintha a kenyér kelesztési ideje alatt nem lenne elég idő a húst is megsütni), akkor a tölteléket előző nap is megcsinálhatjuk. Ha pedig másnap óhajtjuk megörvendeztetni vele pl. a suliba induló gyerkőcöt, akkor a betöltött kenyereket nejlonzacskóba húzva hűtőbe tehetjük, hogy aztán reggel frissen kisüssük. Na, de elég a tippekből, jöjjön az ominózus recept! Csak zárójelben jegyeznék még meg annyit, hogy bár meglehetősen laktató ez a szendó, ugyanakkor abszolút szeretni való is. ;)






Hozzávalók 8 szendvicshez:

a töltött szendvicshez:
1 egész csirkemellfilé (kb. 50 dkg)
3 ek. olívaolaj
1 tk. oregánó
2 gerezd zúzott fokhagyma
2 ek. vöröshagymapor
½ mk. őrölt fekete bors
½ mk. só
5 dkg reszelt mozzarella
5 dkg reszelt parmezán
1 ek. szárított bazsalikom vagy frissen aprított petrezselyemzöldje
1,25 dl tejszín
16 szelet formakenyér

a szóráshoz:
10 dkg reszelt parmezán
1 ek. Toscana fűszerkeverék vagy aprított petrezselyemzöldje
1 tk. fokhagymapor
őrölt fekete bors

a mártogatóhoz:
1 kis fej lila hagyma
2 gerezd fokhagyma
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
1 tk. őrölt pirospaprika
1 tk. oregánó
1 tk. bazsalikom
őrölt csili
őrölt fekete bors
cukor (ízlés szerint)

1 ½ ek. olívaolaj

elkészítés:

  1. Az egész csirkemellet fél filékre vágjuk, a felületüket 2-3 helyen bemetsszük. A páchoz az olívaolajat összekeverjük a zúzott fokhagymával, a fűszerekkel, a sóval, és átkenjük vele a húsdarabokat.
  2. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200°C-ra előmelegített sütőben 25 percig alul-felül, majd grillezve kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  3. A sütőből kivéve, a húsdarabokat 2 villa segítségével szálaira szedjük, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a kétféle reszelt sajtot, a bazsalikomot (vagy a petrezselyemzöldjét), a vöröshagymaport és a tejszínt. Utánasózzuk, ha szükséges.
  4. A kenyérszeletekről körben lehéjazzuk, és minden 2. szelet közepére egy jó adag tölteléket halmozunk.
  5. A kenyér szélét körben lekenjük kevés liszt és víz keverékéből készített csirizzel, és mindegyiket befedjük egy-egy kenyérszelettel. A széleket körben jól lenyomkodjuk, hogy a szeletek összeragadjanak.
  6. A szendvicseket bő, közepesen forró olajban mindkét oldalukon kisütjük, és papírtörlőre szedve leitatjuk róluk a felesleges zsiradékot.
  7. A szóráshoz a hozzávalókat összekeverjük és megszórjuk vele a még forró töltött szendvicseket.
  8. A mártogatóhoz a felaprított lila hagymát és a fokhagymát a felhevített olívaolajon megfuttatjuk, a tűzről lehúzva hozzákeverjük a pirospaprikát, a csilit, a borsot, felöntjük a paradicsomkonzervvel, és megfűszerezzük.
  9. Botmixerrel pürésítjük, és lefedve főzzük 10 percig. Sóval, cukorral ízesítjük, majd a mártogatót kis tálkába kanalazzuk, és a szendvicshez kínáljuk.

Tipp:
Sütőben/mini grillben is megsüthetjük, vagy tojásba forgatva, bundás kenyérnek is elkészíthetjük.








2019. szeptember 7.

Csokoládéhabos brownie







Mostanában ritkábban készítek édességet, de azért néha muszáj megörvendeztetnem vele magunkat. :) A napokban a barátainknak sütöttem kuglófot, de mivel azt vendégségbe vittük, ott is hagytuk. Így kellett valami itthonra is. :D Úgyhogy másnap elkészítettem ezt a nagyon csokis tésztájú, a tetején könnyű habos süteményt. Egyébként az ötletet megint egy netes videóreciből vettem.
A tésztája a brownie-hoz nagyon hasonlóan készül, de talán a felvert fehérjehab miatt állagában mégis kissé eltér attól. Ettől függetlenül én azért még brownie-nak nevezném. :D
Mivel szinte csak tejszínhabból álló krémet nemigen szoktam csinálni, most úgy gondoltam, nem árt, ha megint sort kerítek rá. Nem bántam meg, mert ehhez a viszonylag nehezebb tésztához valóban jól illett ez a könnyed, habos állagú krém.
Az ősz kezdetével és a hűvösebb idő beálltával igazán jólesett ez a nagyon csokis süti. :)






Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:

Tésztához:
10 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
2 tojás
8 dkg finomliszt
2,5 dkg holland kakaópor
3 g sütőpor

Csokoládéhabhoz:
5 dl habtejszín
25 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
4 dkg porcukor
1 ek. vaníliakivonat

Díszítéshez:
olvasztott csokoládé

elkészítés:
  1. Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, majd beledolgozzuk előbb a vajas csokoládét, majd a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
  3. Határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehab felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot is.
  4. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt (vagy a kivajazott, liszttel behintett) tepsibe simítjuk (süteménykeretet is használhatunk), és előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben kiszárad!
  5. A tepsiben hagyva, tortarácsra tesszük, és teljesen kihűtjük. A tésztát elválasztjuk a tepsi vagy a süteménykeret oldalaitól, majd visszatesszük az elmosott tepsibe (vagy visszahelyezzük rá a tiszta süteménykeretet).
  6. A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, a harmadát az olvasztott csokoládéhoz vegyítjük, majd óvatosan a többi tejszínhabhoz forgatjuk.
  7. A csokoládés habot a tésztára simítjuk, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük, a tetejüket olvasztott csokival díszítjük és tálaljuk.
sütési hőfok 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc











2019. szeptember 3.

Virslis lepénykenyér








Mostanában rákattantunk a lepénykenyérre, pontosabban már jó ideje odavagyunk érte. Viszont szendvicsként csak ritkán készítem. Pedig milyen finom tud lenni! Tekinthetjük gyors pizzának is, hiszen maga a lepény is kerek, és serpenyőben igen hamar megsül. Már csak a feltétet kell rápakolni, és készen is vagyunk. Persze a serpenyős sütés is eltart egy darabig, ha egyszerre többet készítünk, pláne, ha egyenként sütjük ki őket, de ha ezzel a művelettel már megvagyunk, a lepényeket eltehetjük későbbre a fagyasztóba, és mindig csak annyit használunk fel belőle, amennyire épp szükségünk van. Így nem kell frissen bedagasztani a tésztát, majd pedig szórakozni a sütéssel. Nagyon hamar kiolvad, hiszen vékony a tésztája. A feltét lehet egyszerű, pl. a szalámis kenyér mintájára, de tehetünk rá bármi egyebet, mint ahogy én most ezt a paprikás-virslis-kukoricás egyveleget. Mi legalább annyira imádjuk, mint a pizzát. Ha nincs kedvünk az unalmas szendvicsekhez, ez is egy jó alternatíva. ;)






Hozzávalók 6 személyre:

12 db lepénykenyér
kb. 20 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia)

a feltéthez:
30 dkg (5 szál) frankfurti virsli
1 Ramiro paprika
1 zöldpaprika
4 fej fokhagyma
grillfűszer
Toscana fűszerkeverék
őrölt fehér bors

1 ek. szilárd mangalicazsír
10 dkg konzerv kukorica

a kenéshez:
kb. 25 dkg tejföl
10 dkg paprikás vöröshagymakrém

elkészítés:

  1. A feltéthez a magházuktól megfosztott paprikákat és a fokhagymát felaprítjuk, enyhén megsózzuk, és a serpenyőben felhevített zsíron megdinszteljük.
  2. Hozzáadjuk a késes aprítóval ledarált virslit, ízesítjük a fűszerekkel, pirulásig sütjük, végül belekeverjük a kukoricát. Félretesszük.
  3. A tejfölt kikeverjük a vöröshagymakrémmel, megkenjük vele a lepénykenyereket, és elosztjuk rajtuk a feltétet. Megszórjuk reszelt sajttal.
  4. A szendvicseket sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és forró sütőben épp csak annyi ideig sütjük, amíg a sajt megolvad rajtuk. Tálaljuk.