Kategóriák

2017. március 31.

Diós bejglipuding







Nem vagyunk nagy bejglifogyasztók, mert a diótorta mellett – amit karácsonyra (is) mindig megsütök – valahogy már nem igazán kívánjuk. Egy esetet leszámítva eddig még nem is ettem igazán jó bejglit, úgyhogy ez a tipikus ünnepi édesség méltatlanul a perifériára szorul minden évben. Anya ettől függetlenül rendre elkészíti, meg is kínál bennünket, sőt egy kis rúdnyi mennyiséget, amit nem szeletel fel, mindig ad ajándékba az esetlegesen szűkösebb napokra. :D Most is így történt, bár most az ajándék az ő fagyasztójában várt a sorára. Aztán már nem bírt tovább várni – nem a bejgli, hanem Anya –, és a minap átcsempészte hozzám. :D Örültem neki, mert épp édességre vágytam, és a kalácsfelfújthoz rettentően hasonló desszertet kanyarítottam belőle. Hogy, hogy nem, a túró megint belelopta magát, vagyis leginkább én „őt”, az ételbe, csak hogy ne legyen pont olyan, mint az a bizonyos korábbi, húsvéti édesség. Meg sem lepődtem, hogy ez is kedvenc lett, azon viszont igen, hogy a Kutyafül is felettébb díjazta. Ő ui. nincs oda a kalácsfelfújtért, de úgy tűnik, a bejglipuding számára is szerethető. :)
Ez a desszert decemberben vagy januárban lenne igazán aktuális, de aki húsvétra diós kalácsot szokott sütni, annak jó alternatíva lehet ilyen módon felhasználni a megmaradt süteményt.






Hozzávalók 4 személyre, kb. 24x17 cm-es sütőtálhoz:

40 dkg szikkadt diós bejgli
3 tojás
1 dl tej
1 dl tejszín
10 dkg túró
6 dkg nádcukor + egy kevés a szóráshoz
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 kezeletlen citrom héja

1 ek. frissen facsart citromlé
6 dkg kandírozott sárgadinnye
kevés vaj

elkészítés:

  1. A kisujjnyi vastagságúra vágott bejgliszeletek egyik felét megkenjük vajjal, és kivajazott sütőtálba rendezzük egymáshoz képest kicsit eltolva. A szeletek közé, ill. a tetejükre szórjuk a felaprított, kandírozott gyümölcsöt.
  2. A tojásokat a kétféle cukorral tejkiöntőbe tesszük, robotgéppel fehéredésig keverjük, és eldolgozzuk a túróval.
  3. Belekeverjük a tejet, a tejszínt, a citromlevet, a reszelt citromhéjat, és a keveréket a bejglire öntjük.
  4. 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük, majd a felfújtat megszórjuk nádcukorral, és további 10 percre visszatesszük a sütőbe. A kész édességet rácsra téve hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)









2017. március 28.

Túrós-sajtos derelye újhagymamártással







Ritkán állok neki főzni való tésztát gyúrni, mert nem tartozik a gyorsan elkészíthető ételek közé, pedig a házi tészta nagy kedvencünk. Főleg a sós túrós és a szilvalekváros derelye örvend imádatnak nálunk, és ezeket mindig ebben a párosításban szoktam főzni, mert így együtt az igazi. :) Sőt annyira nagy becsben van, hogy ha nagy ritkán mégis csinálok, akkor biztos, hogy vasárnapi ebéd lesz belőle, mert Mami régen mindig akkor készítette, ha vasárnap összejött a család.
Most megint kedvet kaptam a derelyéhez, de a tésztát ezúttal nem a jól megszokott lisztből gyúrtam, sőt most a derelye formája is eltér az eddigiektől. A tölteléket is felturbóztam egy picit, és tejföl helyett friss, tavaszi hagymából lett hozzá mártás. A Kutyafül szerint étteremben is nyugodtan felszolgálhatnák ezt a változatot, úgyhogy bátran merem ajánlani a főtt tésztát kedvelőknek. :)
Bevallom, én most sem bírtam megállni, hogy ne legyen szilvalekváros derelyénk is, így aztán a lehulló tésztaszélekből készült darabokat azzal töltöttem, és másnap megmelegítve, kicsit rápirítva – csak mert úgy a legjobb – boldogan bepusziltuk. :D






Hozzávalók 4 személyre:

Tésztához:
40 dkg durumliszt
kb. 2 dl langyos víz
1 mk. só
2 ek. olvasztott mangalicazsír vagy kókuszolaj

Töltelékhez:
30 dkg túró
5 dkg reszelt trappista sajt
1 tojás


Mártáshoz:
2 csomó újhagyma
3 dkg vaj
2 dl húsleves vagy alaplé
1,5 dl tejszín
1 ek. étkezési kukoricakeményítő
őrölt fehér bors


Tálaláshoz:
4 szelet császárszalonna

elkészítés:
  1. A sóval vegyített liszthez apránként adagolva a vizet, összeállítjuk a tésztát, majd addig gyúrjuk, amíg sima felületű nem lesz. Zacskóba téve, 1 órát pihentetjük.
  2. A mártáshoz a felhevített vajon megfuttatjuk a felkarikázott újhagymát, felöntjük az alaplével, és 2 perc forralás után besűrítjük a tejszínben simára kevert keményítővel. Sóval, borssal ízesítjük, és a mártást melegen tartjuk.
  3. A felszeletelt szalonnát zsiradékmentes serpenyőben megpirítjuk, és tálalásig félretesszük.
  4. A pihentetett tésztát négyfelé vágjuk, gombócokká formázzuk, és egymás után 35 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  5. 10 cm átmérőjű ravioliformázóval tésztalaponként 8-8 kört szaggatunk a tésztából, egyenként a formába illesztjük, és mindegyik közepére 1-1 púpozott teáskanálnyi, sóval, tojással, sajttal elkevert túrót halmozunk. A tészta szélét félkörívben megkenjük vízzel, és a formázót összecsukjuk, így kialakítva a félhold alakú töltött tésztát.
  6. A kész derelyéket két részletben bő, sós vízben kifőzzük, alaposan lecsepegtetjük, meglocsoljuk a forró zsírral, és óvatosan, de jól összerázzuk.
  7. Személyenként 8-8 darab derelyét tálalunk, meglocsoljuk a mártással, és megszórjuk a sült szalonnával.
Tipp:
A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk és szaggatás után akár szilvalekvárral is tölthetjük. (Nekem még 12 db derelyém lett a lehulló tésztaszélekből.)













A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.


2017. március 24.

Hajtovány kétféle töltelékkel








Idejét sem tudom, mióta szemezek ezzel a péksütivel. Egy időben, sok egyébhez hasonlóan, ez is igen felkapott volt a különféle gasztroblogokon. De ahogy az már csak lenni szokott nálam, mindig fáziskésésben vagyok, és csak jóval azután készítem el a korábban nagy népszerűségnek örvendő ételeket, hogy a trendiségük már lecsengett. A hajtovány kapcsán nem is értem, miért vártam ilyen sokáig, hiszen ez a sós sütemény igazából olyan, mint a különböző töltelékkel készülő csigák. Márpedig én azt elég gyakran szoktam sütni. A különbség csak annyi, hogy a tésztakígyót nem egyenesre vágjuk, hanem srégen, vagyis háromszögekre, és nem fektetve sütjük, hanem állítva.
Úgyhogy, ha legközelebb csigasütésre adom a fejem, lehet, hogy megint hajtovány lesz belőle. :D
Mivel nem tudtam eldönteni, hogy csak sonkás vagy csak kolbászos legyen eme nagyszerű péksüti, ezért mindkét töltelék úgy döntött, hogy színre lép egyazon napon. A tölteléknél már csak én örültem jobban az aznapi premiernek, mert a kóstolás eredményeként vastapsot kapott a hajtovány.
Csak halkan jegyzem meg, hogy ezt is tejfölbe tunkolva faltuk. :D






Hozzávalók 24 darabhoz:

a tésztához:
37,5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
1 csapott ek. só
0,5 dl napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
2,5 dl tej
1 tk. cukor

a töltelékhez:
5 dkg olvasztott vaj
1 kis tojás sárgája
15 dkg lángolt kolbász
15 dkg jó minőségű felvágott (nálam füstölt, sült karaj)
15 dkg bármilyen reszelt sajt

a tetejére:
1 kis tojás
kömény- és szezámmag

elkészítés:
  1. A langyos tejben simára keverjük az élesztőt a cukorral, 1 evőkanál tönkölyliszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A sóval vegyített liszthez adjuk a felfuttatott élesztőt, az olajat, és sima felületű tésztává dagasztjuk. Letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A kis darabokra vágott kolbászt zsiradékmentes serpenyőbe tesszük, kisütjük a zsírját, majd a zsírból kivesszük a kolbászt, és miután kihűlt, ledaráljuk. Félretesszük.
  4. A megkelt tésztát 2 egyforma részre osztjuk, meggömbölygetjük, majd letakarva pihentetjük negyedórát.
  5. A tojássárgáját összekeverjük a langyosra hűlt olvasztott vajjal, és kicsit dermedni hagyjuk.
  6. A tésztabucikat 35x35 cm-es négyzetlapokra nyújtjuk, és a felületüket megkenjük a tojásos vajjal.
  7. Az egyik lapot megszórjuk a ledarált felvágottal, a másikat a darált kolbásszal, majd mindkettőre sajtot reszelünk, és kicsit lenyomkodjuk. Mindkettőt felgöngyöljük, majd 12-12 háromszögre vágjuk.
  8. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva 20 percig kelesztjük. A megkelt péksütik tetejét lekenjük felvert tojással, megszórjuk a magvakkal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Langyosra hűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Tipp:

A felgöngyölt tésztát nem szükséges teljesen átvágni, mert a rudat egyrészt így könnyebb a tepsire fektetni, és ott bejelölni a háromszögeket, másrészt ha darabjaira vágjuk, sütés közben hajlamosak eldőlni a hajtoványok. Amikor megsült, könnyen darabjaira lehet szakítani a jelölések mentén. Én nem hagytam egyben a tésztarudat, de szerencsére csak 2-3 háromszög borult meg sütés közben.








2017. március 20.

Segítsüti 2017 tavasz – Ribizlilekváros isler






Egy megtisztelő megkeresésnek köszönhetően idén, nagy örömömre én is részt veszek a 30 gasztroblogger közreműködésével megrendezendő jótékonysági akcióban, nevezetesen a Segítsüti Közhasznú Alapítvány tavaszi online árverésén. Ezúttal a Bátor Tábor súlyosan beteg gyermekei kaphatják meg a befolyt támogatási pénzösszeget, amiből társasjátékot, hátizsákokat, kempingszékeket és különféle gépeket vásárolnak majd.

A 2001-ben létrejött, erdőkkel, mezőkkel körbevett Bátor Tábor Hatvanban működik, és olyan, mint egy élménypark. Azáltal, hogy kalandos feladatokon és különféle kihívásokon keresztül különleges élményeket nyújt a rászoruló gyermekek, valamint családtagjaik számára, segíti a gyógyulásukat, ill. sikerélményt és megerősítést is ad. A gyermekek ilyen módon erőt meríthetnek a betegségük leküzdéséhez, és reményt kaphatnak a gondtalan gyermekkorba való visszatéréshez. Ezek a programok ingyenesek!
A különféle tábortípusok keretein belül teljes körű egészségügyi ellátást és ezáltal biztonságérzetet garantálnak, miközben a gyerekek önfeledten játszhatnak. Orvosok, nővérek, dietetikusok, gyógytornászok gondoskodnak róluk a nap 24 órájában.
A tábor olyan családoknak is segítséget nyújt, akik valamilyen súlyos betegség következtében elvesztették a gyermeküket.
Évente 1000 táborozót fogadnak 47 hazai és 13 külföldi kórházban, a hatvani táborhely pedig egyszerre 168 fő elszállásolására alkalmas. A Bátor Tábor regionális központtá nőtte ki magát – Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból is érkeznek hozzájuk gyerekek.

A Segítsüti 2017-es tavaszi kampánya tehát most e tábor rendkívül fontos és szívet melengető küldetésének támogatását tűzte ki célul.

Az elkészített édességek 2017. március 20-án, hétfőn, azaz a mai napon jelennek meg az árverésben résztvevő blogokon. A süteményekre a Segítsüti oldalán, a SÜTIÁRVERÉS menüpontra kattintva lehet licitálni. Ehhez csupán egy regisztrálás szükséges. A korábbi regisztrációk viszont továbbra is élnek.
Az árverés 3 napig tart, és 2017. március 23-án 16:00 órakor fejeződik be. Aki a licitálási idő végéig az adott süteményért a legmagasabb összeget ajánlja, az lesz a nyertes.
Előzetes egyeztetés után a frissen sütött süteményt a gasztroblogger postázza, vagy a megbeszélt helyen átadja a győztesnek.

A Segítsüti a facebookon is jelen van.

Én egy olyan klasszikus sütivel készültem, amit a legtöbb gyerek és felnőtt szeret. Az is fontos szempont volt, hogy postázható legyen, ha netalán tán eljutna odáig. 😺 Mivel islert még sosem sütöttem, de régóta készültem rá, ezért a Segítsüti jó apropó volt, hogy végre elkészítsem. Szándékosan kisebb méretűre szaggattam, hogy gyerekkézbe való is legyen, a felnőttek számára meg csak 2-3 harapás. 😺 A lekvárt is frissen főztem hozzá. Úgy érzem, nagyon jól sikerült.☺

Az én sütimre ide kattintva licitálhatsz.

Ribizlilekváros isler


  





Hozzávalók 18 darabhoz:

Tésztához:
20 dkg félfogós búzaliszt
5 dkg pirított, darált mandula
12 dkg vaj
10 dkg darált nádcukor
2 dkg tejföl
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1 csipet só

Ribizlilekvárhoz (kb. 18 dkg-hoz):
30 dkg mirelit ribizli
5 dkg nádcukor

Bevonáshoz és díszítéshez:
10 dkg étcsokoládé (50% kakaótartalmú)
1 tk. napraforgóolaj
kb. 3 dkg tejcsokoládé

elkészítés:

  1. A lekvárhoz a ribizlit a cukorral felforraljuk, és kis lángon, időnként megkeverve addig főzzük, amíg lekvár állagúvá nem sűrűsödik. Ha szükséges, botmixerrel pürésítjük. Kihűtjük.
  2. A tésztához a puha vajat robotgéppel krémesre kavarjuk, a cukrot is hozzáadva felhabosítjuk, majd alaposan elkeverjük a sóval, a szobahőmérsékletű tejföllel és a tojással.
  3. Hozzáadjuk az őrölt mandulával, citromhéjjal elvegyített lisztet, és miután fakanál segítségével összeállítottuk a tésztát, a lágy linzermasszát habkártyával egy ív folpack közepére halmozzuk. Becsomagoljuk, gömbölyűre formázzuk, és 1-1 ½ órát hűtőben pihentetjük.
  4. Alaposan belisztezett deszkára tesszük, a tészta felületét is meghintjük liszttel, és kb. 4 mm vastagra kinyújtjuk. 6 cm átmérőjű, lisztbe mártogatott pogácsaszaggatóval vagy pohár szájával körlapokat szaggatunk ki belőle. (A lehulló tésztaszéleket újra begyúrjuk, szükség esetén hűtjük, kinyújtjuk és kiszaggatjuk.)
  5. A korongokat sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk, és előmelegített sütőben egymás után halványbarnára sütjük (akkor jó, ha a széle épp, hogy csak elkezd barnulni). Kicsit hűlni hagyjuk.
  6. A még langyos tésztalapok közül minden másodikat megkenjük 1-1 szűk teáskanál ribizlilekvárral, ráteszünk 1-1 üres korongot, és kissé összenyomjuk.
  7. A megtöltött islereket teljesen kihűtjük, majd folpackkal letakarva, pár órát vagy egy napot állni hagyjuk.
  8. A sütemények teljes felületét bevonjuk vízgőz fölött megolvasztott, napraforgóolajjal kevert étcsokoládéval (én a sütik oldalára szilikon ecsettel vittem fel a csokoládét, tortarácsra tettem, majd utána kanállal csorgattam a tetejükre a csokit), és dermedni hagyjuk.
  9. Az islerek felének a tetejére olvasztott tejcsokoládéból tetszés szerinti mintát rajzolunk, és miután megdermedt rajtuk a rajzolat, már fogyasztható.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 12 perc
 

Megjegyzés:
A Pennyben kapható saját márkás Zarbitter Schokolade nagyon jó viszkozitású, szépen be lehet vonni vele a süteményeket.

















2017. március 17.

Körözött túróval ízesített kenyér


 


 
Az utóbbi időben főleg kiflit és zsemlét sütöttem, azokat is inkább kalács jellegű tésztából – itt volt hát az ideje a kenyérnek is. Gondoltam, most megint olyat készítek, aminek a tésztájában túró van, mert pár éve nagyon megszerettem a kenyértészta gazdagításának ezt a módját, és amúgy is régen került már asztalra. Ezúttal magát a túrót is ízesítettem, és körözöttként került bele a tésztába. Akkora szerelem lett, hogy egymás után kétszer is megsütöttem – először egyetlen jó nagy cipó alakjában, utóbb pedig ez a két kisebb lett belőle. Elég hamar elfogyott. :D


Hozzávalók 2 kis cipóhoz:

50 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a dagasztáshoz
5 dkg kukoricaliszt + a szóráshoz
5 dkg Graham-liszt
25 dkg túró
1 fej vöröshagyma
1 csapott ek. őrölt pirospaprika
½ tk. őrölt fűszerkömény
őrölt fekete bors
1 ek. cukor
1 ek. só
1 ek. olívaolaj + a kelesztéshez
1 ek. szilárd mangalicazsír
4 dkg friss élesztő
10 dkg natúr joghurt
2 dl víz

elkészítés:
  1. A felaprított vöröshagymát a felhevített zsíron megpirítjuk, majd a pirospaprikával, a fűszerköménnyel és a borssal együtt a túróhoz keverjük.
  2. A lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt kevés langyos vízzel simára keverjük, és egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, az olívaolajat, a hagymás túrót, a meglangyosított joghurtot, a többi vizet, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztából lisztezett munkalapon 4 db 35 cm hosszú rudat sodrunk, majd 2-2 tésztakígyót összecsavarunk. A végeiket kissé aláhajtjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Letakarva megkelesztjük.
  5. Megszórjuk kevés kukoricaliszttel, és 250°C-ra előmelegített sütőbe toljuk. A hőmérsékletet ekkor 210°C-ra mérsékelve készre sütjük a kenyereket. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc




 

A recept a Kifőztük gasztromagazin márciusi számában is megjelent.


2017. március 13.

Parmezánszószos spagetti metélőhagymával







Mostanában nagyon rákaptunk a spagettire. Egyszerűen megunhatatlan mindkettőnk számára, és szerintem képesek lennénk 2 hétig is csak ezt enni. :D Hol tejfölösen, hol paprikaszósszal vagy éppen bolognai raguval, persze ezeket is pluszban tejföllel és sajttal megbolondítva. :D
Úgy gondoltam, ezúttal parmezános besamelmártással próbálom ki, de közben a bocskorpaprika is ajánlkozott, hogy ő bizony megint szívesen átlényegülne pépes konzisztenciájúvá. Végül a két ötletet vegyítve ez a sajtos-paprikás besamelmártás lett a végeredmény. Azt hiszem, nem ez volt az utolsó alkalom, hogy elkészítettem. :)
Időközben újra elkészítettem, és a korábbi, zsázsacsírás díszítés helyett metélőhagyma került rá. Őszintén szólva, így mindkettőnknek jobban ízlett. :)






Hozzávalók 2 személyre:

20 dkg spagetti (pl. Barilla)
5 dkg reszelt parmezán
1 bocskorpaprika
2 nagy gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
2 dkg vaj
2 dkg fehér tönkölybúzaliszt
2 dl tej
4 ek. mustárolaj
őrölt fekete bors
zöldfűszeres só
metélőhagyma a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A kis kockákra vágott paprikát a felaprított fokhagymával együtt 2 evőkanál felforrósított mustárolajon megdinszteljük, közben fűszeres sóval ízesítjük.
  2. Felöntjük 1 dl tejszínnel, és amikor a levét majdnem teljesen elfőtte, a zöldségalapot a botmixer poharába szedve pürésítjük.
  3. A felhevített vajat kézi haberővel csomómentesre dolgozzuk a liszttel, és folyamatosan kavargatva felöntjük a forró tejjel.
  4. Miután besűrűsödött, fűszeres sóval, borssal ízesítjük, majd felolvasztjuk benne a reszelt parmezánt, és összevegyítjük a paprikapéppel.
  5. A tésztát bő, sós vízben kifőzzük, majd alaposan lecsepegtetjük, és 2 evőkanál mustárolajon megfuttatjuk.
  6. Jól elkeverjük a sajtszósszal, tányérokba szedjük, megszórjuk aprított metélőhagymával, és tálaljuk.










A recept a Kifőztük gasztromagazin februári számában is megjelent.


2017. március 11.

Az első hét Trygivel





Eltelt az első hét! Már és még csak. :D Trygve nagy lépést tett meg, hiszen nem csak egy 2 órás utat csinált végig – mindössze negyedórás sírásrívással, a többi időt meg átaludta –, hanem behatóan tanulmányozta és feltérképezte új otthonának legkisebb zugait is, megismert bennünket, és ami talán a legfontosabb, 2 idegen, felnőtt macskával is összehaverkodott.
Nem hittük, hogy ez ilyen hamar bekövetkezik, pláne a fogadtatásából kiindulva, ill. az a tény, hogy anno Kumpi cicám és a Kutyafül macsekjai számára mennyire nehéz volt az együttélés, joggal tartottunk attól, hogy az új jövevény jelenléte is törést okoz bennük.
Ám Trygi rácáfolt az aggodalmainkra, és az első fél nap sokkja után igen hamar megszerettette magát a többiekkel. Mi azt feltételeztük, hogy Molly fog élen járni a barátkozásban, és a kicsi felkelti majd benne az anyai ösztönöket, és talán tejfakasztó bulit is csaphatunk, de Leo beelőzött, így ő volt az, aki megkönnyítette a pöttöm számára a beilleszkedést. Azóta is igazi apacicaként viselkedik vele.
Érdekes volt figyelni, hogyan kerültek napról-napra egymáshoz egyre közelebb, és az első találkozás okozta rémületünk után már másnap látszott, hogy kár volt annyit parázni.
Mi, emberek egyébként hajlamosak vagyunk túldimenzionálni a macskák reakcióit, és egy-egy agresszívebbnek ítélt megnyilvánulásról azonnal azt hisszük, hogy ez rossz jel, és közbe kell lépnünk, ill. elkezdünk keseregni, hogy jaj, mi lesz így. Rögtön ott termünk, és megvédjük a lepofozott felet, holott igazából hagyni kell, hogy ők macska módjára felállítsák a hierarchiát, megtanítsák egymásnak, mi, merre és meddig. Természetesen azért figyelnünk kell, nehogy sérülést okozzon egyik a másiknak.

Molly és Leo elkerekedett szemekkel figyelték a kis taknyos bolondozásait, kismacskákra jellemző darabos mozgását, ugrabugráit, és Leo a kicsi naivitása miatti bizalmaskodását is jól kezelte. Molly ez utóbbi kapcsán 1-2 napig még durcáskodott, vadul oda-odasuhintott, miközben fújt, morgott, és bűzös leheletével próbálta elrettenteni a picit, míg Leo csak behúzott karmú mancsát lendítette a magasba a miheztartás végett. Jelenleg pedig már simán hagyja, hogy a tollfülű incselkedjen vele. Az sem zavarja, hogy ez a kis szutyok az ágyról ráugrik a hátára, vagy épp mindenhova követi. Márpedig Trygi maga lett Leo árnyéka, ami nélkül ugyebár még budira sem lehet elmenni.
Szerencsére most már Mollyt sem aggasztja, hogy a „férjurán”, Leopoldon kívül egy másik cicával is osztoznia kell a téren és a mi szeretetünkön. Már nem fúj, nem morog, max. szájszagot ereget, de azt is csak ásításkor, sőt lelkesen szagolgatja a mi kis csöppünk popóját és mindenét. Egyedül csak annak nem örül, ha Trygi befúrja magát a cicijéhez, mint aki szopni akar. Olyankor egy fújással közli, hogy "ezt megszoptad kishaver, nem én vagyok az anyád!" Most ez a szopizási próbálkozás a legújabb Trygiféle bolondság, ami jópofa, mert ezek szerint pontosan tudja, elvileg kitől várhatná az anyai gondoskodást.


 

Számomra egyértelmű volt, hogy a játék hozta össze őket. A nagyok látták, ahogy a minimanóval idétlenkedünk, és az egyébként eléggé bolondos felnőtt kandúrunk is újra ráérzett a játék ízére. Először csak figyelte, mit művelünk Trygivel, illetve hogy ez a kis pupák mit működik közben, és aztán ő is bekapcsolódott a vidám tevékenységbe. Egyre közelebb engedte magához a kis zöldfülűt, amin még ő maga is meglepődött eleinte, és olyankor mordult vagy fújt egyet, de nem sokkal később már ő is éppen annyira elbűvölődött a gyerkőctől, mint mi.
Mert Trygve bizony csodálatos kiscica, kedves, bátor – ui. semmitől sem ijed meg –, és szerintem jó lélek lakozik benne. Nem csak a szépségével és bohóc képével ejt ámulatba, hanem az egyénisége is szeretni való, és ezt biztosan megérezték a társai is.
Persze igyekeztünk ugyanannyi figyelmet szentelni Leoéknak is, nehogy úgy érezzék, a perifériára szorultak. Éreztetnünk kellett velük, hogy itthon semmi sem változott, csak annyi történt, hogy újra eggyel többen vagyunk.





Trygve fáradhatatlan. Megszoktam, hogy Leoék szinte az egész napot átalusszák, és bármit csinálhatok mellettük. Ezzel szemben ez a pöttöm egész délelőtt pattog. Rohan a labda után, ráugrik mindenre, ami mozog, és a leghétköznapibb tárgyakban is játékot lát. Nem kell ide drága cicajáték, mert egy összesündörgetett csokipapír is megteszi. Ez a kis dinnye 2 játék között sem pihen, azt az időt is aktívan tölti, úgyhogy gazdi legyen a talpán, aki követni tudja. Magas „intelligencicára” enged következtetni, hogy egyedül is jól elvan, sokáig le tudja kötni a saját figyelmét, és ezidáig még egy percet sem sírt, hogy foglalkozzunk vele.
A hangját klasszikus, kiscicás nyávogás formájában csak akkor hallatja, ha végre lenyugszik, és ebben a punnyadtabb állapotában hozzám bújik. Felkapaszkodik az arcomhoz, szó szerint megpuszil, erőteljesen dorombol, miközben hang nélküli nyávogásra nyílik a szájacskája, körbeszaglássza még a hajamat is, majd bekucorodik a hasamhoz, és ott szundít egy kicsit. Ezután átmegy Leoékhoz a melegítő párnára, és ott folytatja a lustálkodást. Aztán egyszer csak felpattan, és kezdődik minden elölről egészen az esti nagy közös játék utáni lámpaoltásig, amikor is mintegy kikapcsolja magát, és átmegy standby-ba.
A fent említett melegítőpárnás, Mollyékhoz való első bekuckózás egyébként épp a Nemzetközi Nőnap idején, bár valószínűleg nem ennek örömére történt meg. De azért számomra ez többet ért akármilyen ajándék virágcsokornál. El is érzékenyültem, mert ez történelmi jelentőségű pillanat volt – a jég ekkor tört meg végérvényesen.




Ez a kis manó már az első este dorombolt nekem, és pont úgy kuckózott be mellénk, ahogy a nagyok, miközben mi filmet néztünk. Bár ezen az első napon Molly félelmében még a fél éjszakát a másik szobában töltötte, de másnap már mindhárman egy ágyon durmoltak addig, amíg mi tévéztünk.
Trygi rögtön az első nap kiválasztotta magának, hol tölti majd az éjszakát, és azóta is ott alszik – az ágyunk melletti díszpárnákra tett ágytakarón. Az első két napon kis időre hozzám bújt, pont úgy és pont oda, ahol Makka feküdt még 3 hónappal ezelőtt: a hasamhoz és a könyökhajlatomba. Aztán egyszer csak gondolt egyet, és 2 nap után már egyedül akart aludni anélkül, hogy megtanítottam volna neki. De mindezt az ügyességet tovább fokozta azzal, hogy a 2. nap óta az egész éjszakát átalussza, és 6 óra előtt nemigen ébreszt fel.

A lakásunkban az összes szoba ajtaján macskaajtó díszeleg, bár ez nézőpont kérdése, mert igazából nem túl esztétikus így egy ajtó. Sebaj, ilyen ez, ha az ember macskásítja a lakását. Na, de vissza a lényeghez! Eleinte nyitott ajtónál aludtunk, nehogy Trygi ne tudjon éjjel kimenni a wc-re, és a kora reggeli órákban álmos szemmel, lábunk elé nem nézve, szagos kis ajándékcsomagocskába botoljunk. Trygve azonban hamar elsajátította az egyik legfontosabb tudnivalót, és harmadnap csak egyszer kellett megmutatnom neki, hogyan működnek a kisajtók. Azóta minden gond nélkül ki-be közlekedik rajtuk. Csak az alomtálca tartó fiókot nem tudja még egyedül használni, mert a bejárata túl magasan van, ezért egy almot a kedvéért kivettünk onnan.

Az étvágyával sincs baj, sőt nyilván felnőtt macskának képzeli magát, mert a kiscicáknak való szárazeledel helyett Mollyék nagy szemű tápját részesíti előnyben. A mi pöttömpalkónk eleve nem egy pehelysúlyú versenyző, és bár ez a testén nem látszik, mert annyit rohangál, hogy elvileg lefutja a megevett kalóriákat, 8 és fél hetes korára mégis elérte a 1,2 kg-ot. Hiába na, Main Coon, úgyhogy minél hamarabb el kell kezdeni megfelelni a világ legnagyobb macskafajtája titulusnak.

Bár a macsekjainknak hála, eddig sem szenvedtünk hiányt a vidámságban, de Trygve igencsak beindította az endorfintermelésünket. Sőt a reggeli kávé mellé ő a legjobb ébresztő, mert a tetejében még plusz szolgáltatásként garantáltan jókedvvel indul a nap. Ő önfeledten játszik, nincs tudatában a saját cukiságának, mi viszont annál inkább érzékeljük az aranyosságát, és vég nélkül hahotázunk. Minden porcijáka vicces, és mi rendre bele is feledkezünk a kis lényébe. Van egy spéci, csak őrá jellemző hang, amit gyakran hallat: trillázik. A nyávogásnak ezt az érdekes, egyébként a Makkáéhoz igen hasonló változatát több dolog kifejezésére is használja – jókedvű szökdelésre, üdvözlésre, a „nem akarok semmi rosszat”- jelzésére Leoék felé, vagy egyszerűen csak arra, hogy közölje, „itt vagyok”.
És igen, ő elég erőteljesen itt van! Remélem, még nagyon sokáig.

Trygi trillái és bájos egyénisége bearanyozza a napjainkat.
 🙂


💗