Kategóriák
▼
2015. december 31.
Tojásos lencsesaláta sült virslivel
Megint egy sült virslis saláta… De ez most lencsével. :) Ezt a zöldséget ui. 1-2 éve szerettem meg, de „normál” lencsét eddig még egyszer sem vettem. Vörös-, ill. hegyi lencsére azonban korábban szert tettem. Most is ezek egyikét, a hegyi lencsét használtam fel ehhez a salátához. Mivel a Kutyafül nem szereti, így csak magamnak főztem. Ő a krumplival készült változatot kapja újév napján. :)
15 dkg hegyi lencse
2 szál frankfurti virsli
2 főtt tojás
1 kis lila hagyma
4 dl zöldségalaplé
2 ek. tejföl
1 ek. majonéz
1 tk. mustár
1 tk. porcukor
1 tk. extra szűz olívaolaj
só
1 tk. folyékony kókuszolaj vagy mangalicazsír
elkészítés:
- A lencsét alaposan átmossuk, és az alaplében kis lángon kb. 30 perc alatt puhára főzzük. Ha szükséges, leszűrjük. Teljesen kihűtjük.
- A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, meghámozzuk, cikkekre vágjuk, és a cikkeket félbevágjuk.
- A virslit felkarikázzuk, és a kókuszolajon pirulásig sütjük. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk.
- Az öntethez a tejfölt elkeverjük a majonézzel, a mustárral, az olívaolajjal, a porcukorral, a finomra aprított hagymával, és sóval, borssal ízesítjük. Beleforgatjuk a lencsét, a virslit, a tojást, és behűtve tálaljuk.
2015. december 30.
Mézes-mustáros burgonyasaláta sült virslivel
A virsli tipikus szilveszteri étel, bár mi nem csak ebben az időszakban esszük, hanem egész évben sűrűn asztalra kerül. Ebből következik, hogy mustárral és kenyérrel már kicsit unalmas számomra. Ezért most inkább salátában szerettem volna viszontlátni. Egyértelmű volt, hogy krumplival párosítom, mert így fogy el a leghamarabb. Az öntet alapjául egy korábbi előételemé szolgált, ezúttal azonban tejföl is került bele.
Magában, friss kenyérrel/péksüteménnyel, vagy akár valamilyen sült mellé is fogyaszthatjuk az év utolsó napján (is). :)
Magában, friss kenyérrel/péksüteménnyel, vagy akár valamilyen sült mellé is fogyaszthatjuk az év utolsó napján (is). :)
Hozzávalók 2-3 személyre:
50 dkg krumpli (tisztítva mérve)
2 szál frankfurti virsli
1 kis fej lila hagyma
15 dkg tejföl
1 púpozott ek. mustár
1 ek. folyékony méz
1 ek. fehérborecet
1 tk. extra szűz olívaolaj
őrölt fehér bors
1 tk. mangalicazsír vagy kókuszolaj a sütéshez
elkészítés:
- A meghámozott, egészen kis kockákra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd alaposan lecsepegtetjük és teljesen kihűtjük.
- A virslit felkarikázzuk, a felforrósított zsiradékon megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk. A megtisztított hagymát finomra aprítjuk.
- Az öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd hozzáforgatjuk a hagymát, a virslit, végül a krumplit. Lehűtjük, majd tálaljuk.
Ez a saláta réteges sajtos kiflivel különösen finom. :) Igaz, én most sajt nélkül készítettem. :D
2015. december 24.
Karácsony felé
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
*
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
*
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
Juhász Gyula
Szép Tündérország támad föl szívemben
Ilyenkor decemberben.
A szeretetnek csillagára nézek,
Megszáll egy titkos, gyönyörű igézet,
Ilyenkor decemberben.
*
…Bizalmas szívvel járom a világot,
S amit az élet vágott,
Beheggesztem a sebet a szívemben,
És hiszek újra égi szeretetben,
Ilyenkor decemberben.
*
…És valahol csak kétkedő beszédet
Hallok, szomorún nézek,
A kis Jézuska itt van a közelben,
Legyünk hát jobbak, s higgyünk rendületlen,
S ne csak így decemberben.
Juhász Gyula
Minden kedves Olvasómnak boldog, békés, meghitt ünnepet kívánok!
2015. december 23.
Mézes-grízes szelet
A Kutyafülnek a „grízes” az egyik kedvenc sütije. A recept az anyukájától való, aki évekkel ezelőtt a Planétás kártyasorozatban találta, de egy kis kísérletezés után alakított rajta. Annyira finom, hogy még én is, aki sem a mézes tésztát, sem a tejbegrízt nem igazán kedvelem, az egyik kedvenc sütimnek mondhatom, főleg, ha az anyósom készíti. Azon túl ui. hogy a tésztája és a krémje is tökéletes, saját főzésű, kellemesen savanykás sárgabaracklekvárt tesz bele, ami engem a régi, zselés szaloncukor ízére emlékeztet. Talán mondanom sem kell, hogy imádtam. :)
Régóta el akartam kérni a süti receptjét, és úgy 3 évvel ezelőtt végre megszereztem. Karácsonyra terveztem megsütni, ám erre nem került sor, sőt tavalyelőtt a szülinapomra és a névnapomra is anyósom készítette el nekem meglepetés ajándék gyanánt a Kutyinyek titkos közreműködésével. :D
Végül idén már elég bátorságot éreztem ahhoz, hogy nekifogjak, és mivel szerencsére jól sikerült, ezúttal a saját készítésű mézes grízesemet mutathatom meg itt a blogon. :) Sőt most én lephettem meg vele az anyósomat, aki azt mondta, hogy olyan, mintha csak ő sütötte volna. :D Nem is kell ennél nagyobb dicséret. :)
A mézes-grízes egy igazi ünnepi édesség – a karácsony közeledtével tökéletes választás. :)
Régóta el akartam kérni a süti receptjét, és úgy 3 évvel ezelőtt végre megszereztem. Karácsonyra terveztem megsütni, ám erre nem került sor, sőt tavalyelőtt a szülinapomra és a névnapomra is anyósom készítette el nekem meglepetés ajándék gyanánt a Kutyinyek titkos közreműködésével. :D
Végül idén már elég bátorságot éreztem ahhoz, hogy nekifogjak, és mivel szerencsére jól sikerült, ezúttal a saját készítésű mézes grízesemet mutathatom meg itt a blogon. :) Sőt most én lephettem meg vele az anyósomat, aki azt mondta, hogy olyan, mintha csak ő sütötte volna. :D Nem is kell ennél nagyobb dicséret. :)
A mézes-grízes egy igazi ünnepi édesség – a karácsony közeledtével tökéletes választás. :)
Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg cukor
10 dkg vaj
2 ek. (4 dkg) vegyes virágméz
0,5 dl tej
1 csapott mk. szódabikarbóna
45 dkg finomliszt
1 tojás
Krémhez:
8 dl tej
10 dkg búzadara
15 dkg porcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
15 dkg vaj
0,5 dl Portorico rum (semmiképp sem sütőrum vagy rumaroma!)
Továbbá:
25-30 dkg házi sárgabaracklekvár (nem túl folyós állagú)
Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek. napraforgóolaj
elkészítés:
- A hozzávalókat a liszt és a tojás kivételével fém tálba tesszük, a tálat gőz fölé állítjuk, és a keveréket kis lángon kb. 10 perc alatt habzásig főzzük. Szobahőmérsékletűre hűtjük, majd hozzáadjuk a felvert tojást, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. (Ne tegyünk hozzá több lisztet az előírt mennyiségnél, mert kemény lesz! Inkább hűtsük le, ha nagyon ragadna!)
- A tésztát négy egyenlő részre osztjuk, mindegyiket téglatestté formázzuk, és folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
- A lehűtött tésztát lisztezett felületen, egymás után 18x28 cm-es téglalapokra nyújtjuk, majd 2-2 lapot sütőpapírral bélelt gáztepsikre fektetünk, és világos aranysárgára sütjük. Így járunk el a többi tésztalappal is, és hűlni hagyjuk. (Ha szükséges, a tésztalapok széleit egyenesre szabjuk.)
- A krémhez a vaníliás cukorral ízesített tejbe beletesszük a búzadarát, felforraljuk, és néha megkeverve megfőzzük. Kihűtjük. (Melegen még hígnak tűnhet, de mire kihűl, kellően besűrűsödik.)
- A vajat a porcukorral habosra kavarjuk, a rummal tovább habosítjuk, majd alaposan összevegyítjük a tejbegrízzel.
- A krémet kétfelé vesszük, és az egyik adaggal megkenünk egy tésztalapot. Rátesszük a 2. lapot, rásimítjuk a baracklekvárt, majd ráhelyezzük a 3. lapot, és elosztjuk rajta a többi krémet. Befedjük a 4. tésztalappal.
- A mázhoz a csokoládét az olajjal gőz fölött felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt. Másnapig, de min. 4-5 órát hűtőben pihentetjük, hogy a tészta megpuhuljon, és a csoki megkössön a tetején. Meleg vízbe mártogatott, mindig szárazra törölt késsel tetszés szerint szeleteljük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 7 perc/tésztalap
2015. december 22.
Diós rudacska
Ennek a receptnek a mákkal készült változatát a neten találtam, amikor diós édességek után kutattam. Egyébként más helyen is felbukkant már ugyanez a recept. Szinte semmit sem változtattam rajta, hiszen a linzertészta alapreceptjét e sütemény kapcsán nem érdemes átalakítani, legfeljebb az ízesítésén lehet variálni, és citromhéj helyett használhatunk narancshéjat, sőt annak akár a kandírozott változatát is. Én a töltelék mennyiségét egy icipicit megnöveltem, és mazsola helyett aszalt szilvával bolondítottam.
A linzer alább leírt készítési módja számomra már ismert volt, ui. korábban egy másik sütemény kapcsán már kipróbáltam. Nagyon jól működik így is, legfeljebb az elkészítése pár perccel tovább tart a vaj cukorral való felhabosítása miatt. Viszont ezzel a technikával talán egy kicsit selymesebb állagú és simább felületű tésztát kapunk.
Hogy a töltelék miért nem mák? Mert nálunk a dió a nyerő, legalábbis a Kutyafül és az én esetemben így lett igazán kapós. A sütikének esélye sem volt arra, hogy pár napra dobozba kerüljön, mert elég hamar bepusziltuk. Csak úgy szétolvad a szánkban! :) – Igaz lett az eredeti receptben szereplő ukáz: érdemes már elsőre is dupla mennyiséggel indítani. ;)
A linzer alább leírt készítési módja számomra már ismert volt, ui. korábban egy másik sütemény kapcsán már kipróbáltam. Nagyon jól működik így is, legfeljebb az elkészítése pár perccel tovább tart a vaj cukorral való felhabosítása miatt. Viszont ezzel a technikával talán egy kicsit selymesebb állagú és simább felületű tésztát kapunk.
Hogy a töltelék miért nem mák? Mert nálunk a dió a nyerő, legalábbis a Kutyafül és az én esetemben így lett igazán kapós. A sütikének esélye sem volt arra, hogy pár napra dobozba kerüljön, mert elég hamar bepusziltuk. Csak úgy szétolvad a szánkban! :) – Igaz lett az eredeti receptben szereplő ukáz: érdemes már elsőre is dupla mennyiséggel indítani. ;)
Hozzávalók 32 darabhoz:
Tésztához:
30 dkg finomliszt
20 dkg vaj
8 dkg porcukor
1 tojássárgája
egy csipet só
1 narancs vagy citrom reszelt héja
Töltelékhez:
20 dkg pirított, darált dió
1 bio narancs vagy citrom reszelt héja
6-8 dkg aszalt szilva vagy egyéb aszalt gyümölcs
4 dkg méz
4 dkg cukor
0,8-1 dl tej
Tálaláshoz:
porcukor + vaníliás porcukor keveréke
elkészítés:
- A tésztához a puha vajat a porcukorral habosra kavarjuk, hozzádolgozzuk a tojássárgáját, valamint a sóval, reszelt narancshéjjal vegyített lisztet, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagoljuk, és fél órára hűtőbe tesszük.
- A töltelékhez a diót zsiradékmentes serpenyőben kis lángon megpirítjuk, és miután kihűlt, ledaráljuk.
- A tejet a mézzel, a cukorral együtt épp csak felforrósítjuk, és a narancshéjjal valamint a felaprított aszalt szilvával vegyített darált dióhoz keverjük. Kihűtjük, majd négyfelé vesszük, és hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a tésztával foglalkozunk.
- A pihentetett tésztát átgyúrjuk, hogy nyújtáskor ne repedezzen, téglalap alakúra formázzuk, és liszttel hintett munkafelületen 36x30 cm-es téglalapra nyújtjuk.
- Az egyik adag tölteléket a tésztalap rövidebbik széle mentén elosztjuk, és a tésztával együtt annyit göngyölítünk rajta, hogy a tészta széle kissé a töltelék alá forduljon. A betöltött rudat levágjuk a töltetlen tésztalapról, és tálcára téve hűtőben pihentetjük. A betöltést/ráhajtást/levágást ugyanígy végezzük el még 3-szor, és az utolsó darabot is hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a többit méretre vágjuk.
- A tésztarudakat 8-8 egyforma hosszúságú darabra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Előmelegített sütőben világos színűre sütjük.
- A rudacskákat még forrón meghintjük vagy megforgatjuk a kétféle porcukor keverékében, és így hagyjuk kihűlni. (Jól zárható dobozban – állítólag – napokig eláll. :D )
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc
Tipp:
A töltelék jól formázható, ezért meg is sodorhatjuk, és az így elkészített "kígyókat" a tésztára fektetjük.
A tésztát két részletben is kinyújthatjuk: így 2 db 18x30 cm-es tésztalapot kapunk, majd 2-2 rudat készítünk mindkettőből. Én eleve így csináltam, mert a nyújtás ilyen módon egyszerűbben kivitelezhető, a tészta ui. nem formátlanodik el olyan könnyen nyújtás közben.
2015. december 21.
Rumos-kávés csokoládékrém
Bár úgy tűnhet, rengeteg édességet eszünk, ezt meg kell cáfolnom, ui. főleg hétvégente sütök, ill. a desszertek felét, sőt esetenként a nagy részét Anyáéknak szoktam adni. Így aztán előferdül, hogy hirtelen rám tör az édesség utáni vágy. Most valamilyen tészta nélküli nyalánkságot szerettem volna. A hét közepén neki is fogtam ennek a könnyű krémnek, és aznap ebéd után kávé helyett ezt „iszogattuk”. :D
A karácsony közeledtével akár ezt is feltálalhatjuk ünnepi desszert gyanánt.
50 ml presszókávé
1,5 dl habtejszín
2 dkg vaníliás cukor
1 ek. rum
4 zselatinlap
5 dkg 50%-os étcsokoládé/csokicsepp
cukrozott tejszínhab a díszítéshez (elmaradhat)
keserű kakaópor a szóráshoz
elkészítés:
- A kávét lefőzzük, elkeverjük a vaníliás cukorral, kihűtjük, majd hozzáöntjük a rumot.
- A zselatint pár percre hideg vízbe áztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk, és felolvasztjuk 0,5 dl meleg tejszínben. Langyosra hűtjük.
- A többi tejszínt kemény habbá verjük, hozzáforgatjuk a gőz fölött megolvasztott, langyosra hűlt csokoládét, a zselatinos tejszínt, majd elkeverjük a rumos kávéval.
- A krémet 4 kis kávéscsészébe vagy 2 üvegpohárba töltjük, és díszítésül tejszínhabrózsát nyomunk rá, és/vagy meghintjük kakaóporral. Édes kekszet kínálunk hozzá.
2015. december 20.
Mascarponés gesztenyetorta
Ez a torta nevelőapám szülinapjára készült, Anya kérésére én sütöttem meg neki. Mivel az én anyukám huncut, biztosra akart menni, ezért testálta rám ezt a nemes feladatot. :D Természetesen örömmel mondtam rá igent.
A torta azért lett gesztenyés, mert nevelőapám hosszú éveken át rendszerint gesztenyepürét kért, ha cukrászdába mentünk, én pedig úgy gondoltam, nem lövök mellé, ha valami hasonlót készítek neki. Megpróbáltam tehát olyasmit kihozni belőle, aminek gesztenyepüré fílingje van, de annál azért mégis jóval könnyedebb. Így kerekedett ki belőle a képeken is látható desszert. Igazából két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis én is imádom a gesztenyetortát, és bár idén kivételesen nem terveztem megsütni, ilyen módon mégis színpadra lépett. :D Könnyű, habos állagával mindenkit levett a lábáról, nem csak az ünnepeltet. :) Bevallom, simán be tudtam volna belőle puszilni minimum 3 szeletet. :D
A torta azért lett gesztenyés, mert nevelőapám hosszú éveken át rendszerint gesztenyepürét kért, ha cukrászdába mentünk, én pedig úgy gondoltam, nem lövök mellé, ha valami hasonlót készítek neki. Megpróbáltam tehát olyasmit kihozni belőle, aminek gesztenyepüré fílingje van, de annál azért mégis jóval könnyedebb. Így kerekedett ki belőle a képeken is látható desszert. Igazából két legyet ütöttem egy csapásra, ugyanis én is imádom a gesztenyetortát, és bár idén kivételesen nem terveztem megsütni, ilyen módon mégis színpadra lépett. :D Könnyű, habos állagával mindenkit levett a lábáról, nem csak az ünnepeltet. :) Bevallom, simán be tudtam volna belőle puszilni minimum 3 szeletet. :D
Hozzávalók 18-20 cm-es tortaformához:
Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg (nád)porcukor
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
1 mk. sütőpor
Krémhez és a díszítéshez:
20-25 dkg natúr gesztenyemassza (100% gesztenyetartalommal, pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
10 dkg (nád)porcukor
2 dl tejszín
3-4 zselatinlap
Díszítéshez:
5 dkg mascarpone
5 dkg tejszínhab
1 dkg porcukor
1 tk. holland kakaópor + a szóráshoz
elkészítés:
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Megjegyzés:
A tetejére szánt kakaós habból én csak egy sornyit nyomtam a tortára, de rá lehet tenni az összeset, két sort biztos kiad.
Piskótához:
3 tojásfehérje
6 dkg (nád)porcukor
5 dkg finomliszt
1 dkg holland kakaópor
1 mk. sütőpor
Krémhez és a díszítéshez:
20-25 dkg natúr gesztenyemassza (100% gesztenyetartalommal, pl. Maroni)
15 dkg mascarpone
10 dkg (nád)porcukor
2 dl tejszín
3-4 zselatinlap
Díszítéshez:
5 dkg mascarpone
5 dkg tejszínhab
1 dkg porcukor
1 tk. holland kakaópor + a szóráshoz
elkészítés:
- A tojást fényes, kemény habbá verjük, miközben apránként hozzáadjuk a porcukrot. Kisebb adagokban beleforgatjuk a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
- A masszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben készre sütjük.
- A kész piskótát a formában hagyjuk kihűlni, majd a tészta szélét elválasztjuk a sütőforma oldalától, és az aljáról lehúzzuk a sütőpapírt. A tésztát visszatesszük az elmosott tortaformába.
- A krémhez 1,5 dl tejszínt kemény habbá verünk. A többi tejszínt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat. Langyosra hűtjük.
- A mascarponét kikeverjük a porcukorral, a gesztenyemasszával, beledolgozzuk a zselatinos tejszínt, majd óvatosan hozzáforgatjuk a tejszínhabot.
- A krémet a tésztára simítjuk, és pár órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt a tortát cikkekre vágjuk, és a szeleteket meghintjük kakaóporral.
- A díszítéshez a porcukorral, kakaóporral kikevert mascarponéhoz forgatjuk a tejszínhabot, habzsákba töltjük, és a gömböcskéket nyomunk belőle a szeletek külső körívére. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Megjegyzés:
A tetejére szánt kakaós habból én csak egy sornyit nyomtam a tortára, de rá lehet tenni az összeset, két sort biztos kiad.