Nem mostanában készítettem ezt az ételt, de mivel épp nemrég jöttünk haza az utószezonra átcsúszott nyaralásunkról abból az országból, ahol a Käsespätzle már-már nemzeti eledel, ezért jobbnak láttam, ha a recept most kerül fel a blogra.
Ausztria az egyik kedvenc országom. Amikor kint dolgoztam, az egyik leginkább kedvelt ételem a Käsespätzle volt, hiszen nagyon hasonlít a mi nokedlinkre. Nem is csoda - a galuskatészta egyébként is német/osztrák eredetű. Ez a sajtos variáció a hagymával különösen ízlett nekem, képes lettem volna szinte minden nap ilyet enni.
Miután az utóbbi időben több alkalommal is főztem nokedlit, eszembe jutott a jó öreg Käsespätzle, és nem volt vitás, hogy elkészítem. Jaj, de jól tettem! Amikor asztalra került, jó 1 hónap választott el bennünket az utazástól, ezért lélekben ilyen módon is készülni akartam rá.
Az is jó módszer a készítés során, hogy amikor a nokedli kifő, serpenyőbe teszünk belőle egy 1 személyre való adagot, megszórjuk sajttal, még egy réteg nokedlivel rétegezzük, újabb sajtadag következik, majd egy kis merőkanálnyi forró húslevest löttyintünk rá, és serpenyőben összemelegítjük. Így jó szaftos lesz az eredmény. Ahol én kóstoltam, ott nem rétegezték sonkával, szalonnával, csak a tetejére került leheletnyi pirított szalonna.
Én nagy sütőtálban, illetve egy kis zománcos tálkában is elkészítettem, kinek hogy szimpatikus, lehet választani.
Ausztria az egyik kedvenc országom. Amikor kint dolgoztam, az egyik leginkább kedvelt ételem a Käsespätzle volt, hiszen nagyon hasonlít a mi nokedlinkre. Nem is csoda - a galuskatészta egyébként is német/osztrák eredetű. Ez a sajtos variáció a hagymával különösen ízlett nekem, képes lettem volna szinte minden nap ilyet enni.
Miután az utóbbi időben több alkalommal is főztem nokedlit, eszembe jutott a jó öreg Käsespätzle, és nem volt vitás, hogy elkészítem. Jaj, de jól tettem! Amikor asztalra került, jó 1 hónap választott el bennünket az utazástól, ezért lélekben ilyen módon is készülni akartam rá.
Az is jó módszer a készítés során, hogy amikor a nokedli kifő, serpenyőbe teszünk belőle egy 1 személyre való adagot, megszórjuk sajttal, még egy réteg nokedlivel rétegezzük, újabb sajtadag következik, majd egy kis merőkanálnyi forró húslevest löttyintünk rá, és serpenyőben összemelegítjük. Így jó szaftos lesz az eredmény. Ahol én kóstoltam, ott nem rétegezték sonkával, szalonnával, csak a tetejére került leheletnyi pirított szalonna.
Én nagy sütőtálban, illetve egy kis zománcos tálkában is elkészítettem, kinek hogy szimpatikus, lehet választani.
Hozzávalók 6 személyre:
Nokedlihez:
40 dkg liszt
4 tojás
kb. 1,5 dl ásvány- vagy szódavíz (így levegősebb lesz a tészta)
2 ek. húsalaplé
1 tk. só
½ mk. őrölt fekete bors
egy csipet szerecsendió
Rétegezéshez:
2 fej vöröshagyma
20 dkg sonka és húsos szalonna vegyesen
2 ek. vaj
1 csokor snidling
30 dkg reszelt Bergkäse sajt (esetleg ementáli vagy trappista sajt)
2 merőkanál húsalaplé (elmaradhat)
elkészítés:
Nokedlihez:
40 dkg liszt
4 tojás
kb. 1,5 dl ásvány- vagy szódavíz (így levegősebb lesz a tészta)
2 ek. húsalaplé
1 tk. só
½ mk. őrölt fekete bors
egy csipet szerecsendió
Rétegezéshez:
2 fej vöröshagyma
20 dkg sonka és húsos szalonna vegyesen
2 ek. vaj
1 csokor snidling
30 dkg reszelt Bergkäse sajt (esetleg ementáli vagy trappista sajt)
2 merőkanál húsalaplé (elmaradhat)
elkészítés:
- A lisztet tálba mérjük, elvegyítjük benne a fűszereket, közepébe ütjük a tojásokat, villával kicsit felverjük, és kevés lisztet keverünk bele.
- Hozzáadjuk a vizet, az alaplevet vagy a húslevest, alaposan összekeverjük, és fakanállal addig verjük, amíg a tészta hólyagosodni nem kezd. Amíg a sós főzővíz felforr, pihenni hagyjuk.
- A megtisztított hagymát vékony karikákra szeljük vagy finomra vágjuk. A szalonnát és a sonkát felkockázzuk. A snidlinget felaprítjuk.
- A szalonnát a felforrósított vajon, üvegesre pirítjuk, rátesszük a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a sonkát, és pirulásig sütjük.
- A nokedlitésztát a forrásban lévő, sós vízbe szaggatjuk (ehhez használhatunk speciális spätzle nyomót, deszkát+spätzle szaggatót, esetleg kést, vagy a jól ismert nokedli szaggatót), meg-megkeverjük, és miután a tészta feljött a víz felszínére, onnantól számítva további 1-2 percig főzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük, hideg vízzel átmossuk és alaposan lecsepegtetjük.
- Egy hőálló tál aljába egy réteg spätzle-t szedünk, rákanalazunk egy adagot a sonkás hagymából, megszórjuk egy kevés snidlinggel és sajttal, majd megismételjük a rétegezést, és a sort sajttal zárjuk. (3 rétegben is elkészíthetjük, ill. meglocsolhatjuk 2 merőkanálnyi meleg húsalaplével, ha szaftosabbra szeretnénk.)
- 100°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és amint a sajt megolvadt a tetején, tálaljuk.