Kategóriák

2013. április 8.

Metélőhagymás-csilis csavart kenyér


 


 
Apjukom megkérdezte, ma milyen kenyeret fogok sütni, és a „még fogalmam sincs” után gyorsan megszületett az ötlet: teszek bele egy kis ezt meg azt, hogy egy pöttyet különbözzön az eddigiektől. Így került bele ezúttal csili és metélőhagyma, és közben kitaláltam a formáját is, amihez egy újonnan vásárolt zománcos sütőforma adta az ötletet. Amikor a kenyér kisült, nagy izgalommal szegtem meg, de aztán csüggedten nézegettem a kenyérszelet mintázatát, ui. az nem is lett olyan különleges, mint amire számítottam. Az íze és az állaga viszont... huhuhúúú! Azt hiszem, sosem sütöttem még ennél finomabb kenyeret, pedig ez már a sokadik dagasztás eredménye. A héja ropog, a tésztája ruganyos, és a csili kellemesen érződik benne. :) A Kutyafül igen jót reggelizett belőle.
Az új sütőforma pedig nagyon jól vizsgázott. Hiába, a régi típusú zománcos cuccoknál nincs is jobb!
 


Hozzávalók 35 cm-es kenyérsütőformához:

40 dkg fehér kenyérliszt
20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
2 ek. aprított metélőhagyma
1 mk. őrölt csili
1 ek. méz
1 csapott ek. só
1 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
10 dkg tejföl
kb. 3 dl langyos víz
napraforgóolaj a kenéshez

elkészítés:
  1. Az élesztőt 1 dl langyos, mézes vízben simára keverjük és letakarva felfuttatjuk. A tejfölt a többi vízzel együtt megmelegítjük.
  2. A felfutott élesztőt, a tejfölös vizet, az olajat a sóval, fűszerekkel vegyített lisztekhez adjuk, és lágy tésztává dagasztjuk. Letakarva megkelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk úgy, hogy a hosszabbik oldala 35 cm hosszú legyen. Letakarjuk, és 15 percet pihentetjük.
  4. A tésztát a két hosszabbik oldalánál fogva, mindkét irányból egészen a tészta közepéig felgöngyöljük (majdnem úgy, mint amikor pávaszem süteményt készítünk), majd óvatosan átfordítjuk, hogy a hajtás alulra kerüljön, és kicsit megformázzuk.
  5. A kenyeret a sütőpapírral bélelt sütőformába fektetjük (ollóval akár mintákat is vághatunk a tésztába). Letakarva további 20 percig kelesztjük.
  6. A tetejét lekenjük olajjal, és előmelegített sütőben készre sütjük. A formából kivéve rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc