Kategóriák

2013. április 6.

Fokhagymás-magos minivekni






A húsvéti próbasütésre szánt kalács hipp-hopp elfogyott, így nem maradt semmi reggelire. Azonnal orvosolni kellett a helyzetet, és megszülettek ezek a finomságos péksütemények. A benne lévő fokhagyma most különösen jólesett, mert régen ízesítettem vele kelt tésztát. A lisztek vegyítését az alábbi arányban ezúttal a kényszer szülte, mert mindegyikből épp csak egy kevés volt itthon.
Ezt a kis veknit nagyszerűen lehet tunkolni fokhagymás olívaolajba, tökmagolajba vagy bármilyen fűszeres olajba... jaj nekem, már érzem is a simogató nyári napsütést az arcomon, és magam előtt látok egy szépen megterített asztalt, ahol a legjobb barátokkal toszkán hangulatú kerti mulatság közepette falatozunk. :D Remélem, egyszer nagy borkedvelő leszek – mert ehhez a fílinghez ez elengedhetetlen. ;)
 
 

Hozzávalók:

30 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 kis fej fokhagyma
2 ek. növényi olaj (pl. tökmag-, olíva-, vagy szezámolaj)
4 ek. pirított, durvára vágott tökmag
4 ek. szezámmag
2 ek. fekete szezámmag
2 ek. lenmag
1 ek. cukor
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3,5 dl víz


elkészítés:
  1. A megtisztított fokhagymagerezdeket vékony szeletekre vágjuk, és az olajon kicsit megfuttatjuk. Hűlni hagyjuk
  2. A tökmagot és a szezámmagot zsiradékmentes serpenyőben egymás után megpirítjuk. Kihűtjük.
  3. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros vízben simára keverjük egy kis kenyérliszttel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  4. A lisztkeverékhez adjuk a sót, a magvakat, a dinsztelt fokhagymát, a felfutott élesztőt, a többi vizet, és robotgéppel megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  5. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd attól függően, hogy hány veknit szeretnénk, 8-16 egyenlő részre osztjuk. (Én 16 darabra osztottam, így valóban minik lettek.)
  6. A tésztadarabokat a két végén csúcsos rudakká sodorjuk, kissé ellapítjuk, és a tetejüket hosszában bevágva, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk. Letakarva 20 percet pihentetjük.
  7. A kis vekniket előmelegített sütőben készre sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
 
 



 

5 megjegyzés:

  1. Csodálatosan néz ki, szinte érzem az illatát! :)

    VálaszTörlés
  2. Mmmm... Fokhagymás, magos... De finom lehet! :) Nagyon "csinik" lettek!

    VálaszTörlés
  3. Köszi, Ágica! Tudod, mit mondott Anya?! Hogy olyan keménynek látszanak a fotón. :D Én meg csak néztem. :D

    VálaszTörlés
  4. :D ? Fura. Nekem néha van olyan, hogy úgy néz ki a péksüti, mintha agyon lehetne vele dobni valakit, pedig még a héja is puha. :) És most jön egy örök igazság: a látszat néha csal. :D

    VálaszTörlés