Kategóriák

2012. augusztus 3.

Zsúrkenyér

 

 


 
A hosszúkás (esetenként szögletesebb formájú), enyhén édeskés ízű zsúrkenyér eredetileg szendvicsek és hidegtálak alapanyagaként volt ismert. Gyerekkoromban, amikor még alig volt választék kenyerekben, Anya többnyire ilyet vett. Nagyon szerettem. :) Az üzletek polcairól azonban évekkel ezelőtt eltűnt, legalábbis én nem találkoztam vele, pedig állítólag (újra?) létezik.
Egy kölcsönbe kapott könyvben fedeztem fel a receptjét, és boldogan megsütöttem. Rántott kacsamájjal együtt falatoztam, ami szintén régi emlékeket idéz. :)
A zsúrkenyérnek persze létezik az alábbitól kicsit eltérő receptje is, de nekem ez tökéletesen bevált. Az itthoniakat idézve: „elképesztően finom”, nekünk ez az egyik kedvenc kenyerünk. :)

 


Hozzávalók 1 kenyérhez:

50 dkg fehér kenyérliszt (vagy finomliszttel vegyesen)
3 dkg cukor
3 dkg olvasztott vaj + a sütéshez
1 ek. só
2,5 dkg friss élesztő
2 dl tej
kb. 1,5 dl víz

elkészítés:
  1. A vajat a meglangyosított tejhez keverjük és hagyjuk felolvadni benne.
  2. A cukrot a liszthez vegyítjük, az élesztőt a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk, majd csomómentesre keverjük a langyos vízzel, egy kis liszttel, és kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A vajas tejet a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk, és robotgéppel rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, és letakarva, meleg helyen megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra kihúzkodjuk, a rövidebbik oldalánál fogva felgöngyöljük, és kivajazott, sütőpapírral kibélelt sütőtálba fektetjük (hosszúkás cipó alakúra formázva, sütőpapírral bélelt tepsire is tehetjük).
  5. Folpackkal és konyharuhával letakarva hagyjuk megkelni, majd a tetejét lekenjük olvasztott vajjal, és előmelegített sütőben megsütjük.
  6. A kenyeret néhány percig a sütőtálban hagyjuk, majd kiemeljük belőle, és tortarácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: 35-40 perc





2 megjegyzés:

  1. De szeretem az ilyen típusú kenyereket! :) Nagyon szép lett! Biztos vagyok benne, hogy simán lepipálja a régi bolti rokonát. :D Már el is csentem azt a csinos szeletet onnan a tányérról. ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a hsz-t valahogy benyelte a postaláda, és csak most láttam a blog jóváhagyásra váró kommentjei között. Bízom benne, hogy majd' 2 hónapos késéssel is jól fog esni egy kis kóstoló a kenyérből. :)

      Törlés