Ezt a formakenyeret Fahéj barátnőm ihlette, aki nagymestere a kenyérsütésnek. Nála láttam kefires kenyeret, és ennek hatására kíváncsi lettem, milyen ízű lehet a vele készült tészta. Megsütöttem a magam receptje szerint, és csempésztem bele egy kis tökmagot is. A Graham-liszt íze pedig ezúttal nem okozott csalódást. :)
Hozzávalók 1 formakenyérhez:
30 dkg finomliszt
22 dkg Graham-liszt
1 tk. só
1 mk. cukor
3 dkg pirított tökmag
1,5 dkg friss élesztő
2,5 dl kaukázusi kefir
1,3 dl langyos víz
1 ek. napraforgóolaj
elkészítés:
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Hozzávalók 1 formakenyérhez:
30 dkg finomliszt
22 dkg Graham-liszt
1 tk. só
1 mk. cukor
3 dkg pirított tökmag
1,5 dkg friss élesztő
2,5 dl kaukázusi kefir
1,3 dl langyos víz
1 ek. napraforgóolaj
elkészítés:
- A langyos, cukros vízben elkeverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt és az olajat a sóval, aprított tökmaggal vegyített lisztkeverékhez adjuk, és tésztává megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálba tesszük, frissen tartó fóliával letakarjuk, és 1 éjszakát hűtőben pihentetjük.
- Másnap a fóliát vászonkendőre cseréljük, és a tésztát szobahőmérsékleten 1 óra alatt megkelesztjük.
- A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, téglalap alakúra kihúzkodjuk, feltekerve megformázzuk, és a sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tesszük. Letakarva további 20 percet kelesztjük. A kelesztési idő felénél ferdén bevagdossuk.
- Bespricceljük vízzel, és előmelegített sütőben ropogósra sütjük. A sütőből kivéve ismét bespricceljük vízzel, és rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 35 perc
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése