Kategóriák

2012. augusztus 3.

Teljes kiőrlésű kenyér polentával és zabpehellyel

 

 


 
Az egyik ismerősömtől egy csodálatos könyvet kaptam kölcsönbe, telis-tele kenyerekkel, lepényekkel és más hasonló szépségekkel. Ezek majdhogynem egytől-egyig kenyérsütő géphez való receptek, ráadásul szárított élesztővel készülnek, ezért át kell majd mindet konvertálnom valódi élesztősre. A kiadványból ezt a kenyeret választottam elsőnek, és az eddigi tapasztalataimat alapul véve, így sikerült az átfordítás. Nagyon finom lett az eredmény, pedig sem polentával, sem zabpehellyel nem volt még dolgom. A receptet kedves levelezős barátnémnak, Fahéjnak ajánlom, aki majd' 1 évvel ezelőtt rávett, hogy próbálkozzam meg végre a kelt tésztákkal is. Köszönet jár neki ezért. :)
A tésztába a dagasztás vége felé 5 dkg vadrizst is keverhetünk. Ez állítólag diós zamatot ad a kenyérnek. Készíthetjük vörös, barna vagy fehér rizzsel is, amit előzőleg sós vízben meg kell főzni, és ami így elvileg 115 g-nak felel meg.
Megtudtam, hogy akkor van kész a kenyér, ha az alját megkopogtatva kongó hangot ad. :)




Hozzávalók 21x13 cm-es sütőformához:


40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
5 dkg kukoricadara
5 dkg zabpehely
1 ek. nádcukor
1 ek. só
2 ek. napraforgóolaj + a kelesztéshez és a kenéshez (hidegen sajtolt)
2,5 dkg friss élesztő
1,5 dl langyos víz
1 dl tej
teljes kiőrlésű búzaliszt vagy kukoricadara a szóráshoz

elkészítés:
  1. Egy kevés langyos, tejes vízben elkeverjük az élesztőt a cukorral, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztőt, az olajat és a többi folyadékot a kukoricadarával, zabpehellyel, sóval vegyített liszthez adjuk, és rugalmas tésztává dagasztjuk.
  3. A megkelt tésztából 6 db, kb. 8 cm hosszú rudacskát formázunk, és két oldalról kissé összelapítjuk őket. Olajjal kikent sütőformába sorakoztatjuk, és letakarva, meleg helyen kb. 30 perc alatt megkelesztjük.
  4. A kenyér tetejét lekenjük olajjal, megszórjuk teljes kiőrlésű búzaliszttel vagy kukoricadarával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A formából kivéve, rácson hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 220°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 40 perc


 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése