Sütök, sütögetek hétről-hétre – most ez a kenyér volt soron. Annyi sok péksüti után ez életem első kenyere! Amikor kisült, a Kutyánszki kapott 2 szeletet, és kisvártatva elkezdett nyafogni, hogy kér még, sőt meg tudná enni az egészet. Szőrös szívű voltam, és nem hagytam neki, különben nem lett volna mit reggelizni másnap. Sajnos tovább nem is tartott ki ez a kenyér, és harmadnap délután dagaszthattam megint, egy újabb, másféle kenyeret. :)
Ha teljes kiőrlésű búzalisztet keverünk a rétesliszthez, ahogyan az eredeti receptben szerepel, szép barna kenyeret kapunk.
Hozzávalók 24x11x7 cm-es sütőformához:
25 dkg rétesliszt
20 dkg finomliszt (vagy teljes kiőrlésű búzaliszt)
1 ek. cukor
1 csapott ek. só
3 ek. napraforgóolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz
8 dkg napraforgómag
elkészítés:
- 5 dkg napraforgómagot zsiradékmentes serpenyőben, kis lángon enyhén átpirítunk, majd hűlni hagyunk.
- Az élesztőt csomómentesre keverjük 1 dl cukros, langyos vízben, és letakarva felfuttatjuk.
- A felfutott élesztőt, az olajat, a többi vizet a sóval vegyített lisztekhez adjuk, és megdagasztjuk.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítva kissé kihúzkodjuk, megszórjuk a pirított napraforgómag felével, és tovább dagasztjuk.
- Újra széthúzkodjuk, rászórjuk a maradék magot, és még 2 percig dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon téglalap alakúra kihúzkodjuk, feltekerjük, megformázzuk, majd sütőpapírral bélelt, napraforgómaggal beszórt sütőformába tesszük. A tetejét megszórjuk a megmaradt napraforgómaggal, és letakarva megkelesztjük.
- A kenyeret bespricceljük vízzel, és ropogósra sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc
Nagyon szép kenyérke! Kedvem lenne elmajszolni egy-két szeletet! :)
VálaszTörlésDe aranyos vagy, köszönöm! ♥ örömmel küldök kóstolót, és nem csak 2 szeletet. ;) Vacsira épp odaér. :)
Törlés