Kategóriák

2012. augusztus 4.

Hagymás cipócska

 

 


Ki tudja, hányadik péksütinél tartok már?! Nem számolom, annyira belejöttem a sütögetésbe. :) A hagyma ízét kifejezetten szeretjük, kelt tésztában szintén, ezért ismét egy vele készült péksüteményre esett a választásom. Megsüthettem volna a jól bevált hagymás kenyeremet is, de ezúttal másfélére vágytam. Ezt a formázást is most próbáltam ki először. Szerintem illik rá a zabpelyhes szórás, hiszen zabpehelyliszt is van a tésztájában. Már kétszer is megsütöttem, és másodjára joghurtsavót használtam víz helyett. Ez a 2. sütés ajándékba készült a külföldről hazaérkező barátnőmnek, aki nagyon örült a finom ajándéknak. Már csak ezért is megérte újra elkészíteni. :)


Hozzávalók 9 darabhoz:

35 dkg fehér kenyérliszt
10 dkg zabpehelyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
1 nagy fej vöröshagyma (tisztítva kb. 25 dkg)
3 ek. növényi olaj
1 csapott ek. só
1 tk. cukor
1 mk. őrölt kömény
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,5 dl víz (esetleg joghurt- vagy tejfölsavó)
1 dl tej
durvára darált zabpehely a szóráshoz

elkészítés:
  1. A lehéjazott hagymát felaprítjuk, az olajon egy kis sóval megpirítjuk, majd hűlni hagyjuk.
  2. A langyos vizes tejben feloldjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, csomómentesre keverjük egy kis liszttel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
  3. A sóval, őrölt köménnyel vegyített lisztkeverékhez hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a többi folyadékot, és robotgéppel megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva megkelesztjük.
  4. A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, 9 egyforma – szilvaforma – cipócskát formázunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
  5. A péksütemények tetejét lekenjük tejjel, hosszában bevágjuk, és megszórjuk durvára darált zabpehellyel. Letakarva 20 percet kelesztjük.
  6. A cipókat (és a sütőpapírt) bespricceljük vízzel, és előmelegített, gőzös sütőben megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc

Megjegyzés, tipp:

A formázást úgy kivitelezzük, hogy a tésztából előbb gombócokat készítünk, majd a két tenyerünket a tésztagombóc jobb és bal széléhez közelebb téve, sodró mozdulatokat végzünk. Ettől a tészta két oldalt kicsúcsosodik, de középen hasas marad. Kissé lenyomjuk, és így tesszük a sütőpapírra.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése