Kategóriák

2024. március 29.

Csíkos koszorú

 

 

Biztos sokan látták ezt a mutatós péksüteményt Borbás Marcsinál, és aki nem ijed meg a kicsit több időt igénylő kelt tészták készítésétől, az talán már meg is sütötte. Nekem is azonnal megtetszett, és egy nap, amikor az időjárás beleszólt a kerti munkálatok folytatásába, nekiugrottam ezeknek a „csíkos buciknak”. Egy picinykét azért módosítottam egyes hozzávalók arányán, mert egyrészt még úgy is túl masszívnak ítéltem a tésztát, hogy ennek Marcsi szerint keményebbnek kell lennie, másrészt a tej mennyiségén túl még az egy evőkanál cukrot, az egy csipet sót és a két evőkanál olajat is kevésnek tartottam. Bocsánat, de szerintem az eredeti recept szerinti kalács kissé ízetlen lehet. Bár szegfűszeggel is biztos finom, de én ahelyett őrölt gyömbérrel bolondítottam.
A formázás gyorsan ment, úgyhogy bátran kipróbálhatja az is, aki kevésbé gyakorlott, vagy még sosem rukkolt elő munkásabb péksüteménnyel.
Szerencsére, az idő ebéd utánra mégis jóra fordult, így tovább gyomlálhattam – ezúttal már a Kutyafüllel –, majd a közösen végzett munkálatok után fáradtan, de boldogan eszegettük a finom kalácsot. :) Szerintem vajjal, lekvárral vagy mogyorókrémmel megkenve tökéletes választás reggelire, uzsonnára, akár húsvétkor is. ;)
 

Hozzávalók 10 darabhoz:

25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
6 dkg cukor
2 mk. só
1,5 dkg holland kakaópor
2 mk. őrölt gyömbér
1 mk. őrölt fahéj
1 kezeletlen narancs reszelt héja
1 kezeletlen citrom reszelt héja
1 tojás
4 ek. olívaolaj
2,5 dkg friss élesztő
kb. 3,2 dl langyos tej
jégcukor a szóráshoz (vagy kristálycukor)

elkészítés:
  1. A liszteket összekeverjük, kettévesszük. Kétfelé osztva, a közepükbe morzsoljuk az élesztőt, és 0,5-0,5 dl langyos tejjel csomómentesre keverjük. Mindkettőt betakarjuk egy kis liszttel, és hagyjuk felfutni.
  2. Mindkét adaghoz hozzáreszeljük a citrushéjakat (én a citromot a fehér tésztához, a narancsot a kakaóshoz reszeltem), beleteszünk 1-1 mokkáskanál sót, őrölt gyömbért – a kakaós tésztához a kakaóport és az őrölt fahéjat is –, majd mindkettőhöz 2-2 evőkanál olívaolajat adunk.
  3. A többi tejben elkeverjük a tojássárgáját, és kettéosztva a két tésztához öntjük (ha szükséges, a kakaóshoz adhatunk még 1-2 evőkanál tejet), és robotgéppel egymás után mindkettőt sima felületű tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálakba tesszük, és letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. Mindkét tésztából 10 gombócot gömbölygetünk, enyhén lisztezett munkalapra tesszük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  5. 5 fehér és 5 barna tésztát kör alakúra kinyújtunk, majd becsomagolunk velük 5 barna, ill. 5 fehér tésztagombócot. A tésztát alul szépen eldolgozzuk, kissé ellapítjuk, és hajtással lefelé tesszük a munkalapra. Letakarva újabb 10-15 percet hagyjuk kelni.
  6. Egy tésztabucit az enyhén lisztezett munkalapra teszünk, és 18-19 cm hosszú ovális alakúra kinyújtjuk. Pengével ferdén bevagdossuk, majd a tésztát átfordítjuk (hogy a bevágott oldala kerüljön alulra), és a hosszabbik oldalánál fogva feltekerjük. A csíkos tésztarúd két végét egymásba dugva karikát formázunk, és a tésztát alul összedolgozzuk. Így járunk el a többi tésztával is.
  7. A kis koszorúkat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és amíg a sütő bemelegszik, letakarva pihentetjük. A tetejüket hanyagul lekenjük tojásfehérjével (igyekezzünk csak a külső réteget lekenni), megszórjuk jégcukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 18 perc

Megjegyzés, tipp:

A tésztabucik gömbölygetését érdemes a kakaós tésztával kezdeni, mert az kicsit lassabban kel.
Az eredeti recept szerint egyszerre kell bedagasztani a teljes adag tésztát, és miután kettévesszük, az egyikhez akkor adjuk hozzá a kevés tejjel kevert kakaós-fahéjas elegyet. Az ilyen kétféle tészta esetében én viszont a külön-külön bedagasztást preferálom :)
 

 


Ötlet: innen