Kategóriák

2023. április 7.

Túrós-póréhagymás kalász

 

 



Idén ez az első olyan húsvéti receptem, amit valóban ebben az évben készítettem, sőt ezen a héten, és már 2. alkalommal! :D A húsvéti recik kapcsán persze csak a magam számára érdekes mindezt meg-, ill. lejegyeznem, mert így legalább feketén-fehéren itt fog villogni a fent említett tény oka, miszerint a 2023-as év tavasza azért nem a nagy sütés-főzésekről szólt. Én ui. ehelyett gőzerővel gyomláltam! :D De mivel nem telhet el úgy húsvét, hogy ne süssek ki olyan kalácsot, amilyet addig még soha, ezért mindenképp elő kellett rukkolnom valamivel. Eme kényszerítő erőt részben a Kutyinyek húsvét előtti kalács-ehetnékje szokta táplálni, és naná, hogy a blogolvasókat is „etetnem” kell, akik reményeim szerint epedve várják a Sünis kanál-féle húsvéti kalács variációkat. :D Aztán pedig ott van szerény személyem is, aki már csak a fotózási hóbortja miatt is kénytelen vagyok minden évben kigondolni egy-egy újabb kalácsreceptet. :D Úgyhogy íme itt az újabb húsvéti finomság, ami most úgy néz ki, mint egy szál kalász. Mi legyen a neve: kalász-kalács vagy inkább kalács-kalász?! :D A nagy kérdést viszont döntsétek el inkább ti, miután megsütöttétek! Megsúgom azért, hogy érdemes elkészíteni, mert nem csak mutatós és emiatt az ünnephez illő, hanem igen ízletes is – szerintünk és az új szomszédunk szerint is. ;)



Hozzávalók 4 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg finomliszt
6 dkg porcukor
1 csapott ek. só
5 dkg vaj
1 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
kb. 2,8 dl tej
½ tojás a kenéshez

a töltelékhez:

20 dkg túró
1 szál póréhagyma (tisztítva kb. 10 dkg)
2-3 dkg vaj
½ tojás
őrölt tarka bors
csilipehely


elkészítés:
  1. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük 1 dl langyos tejjel. Annyi cukros lisztet szórunk rá, ami teljesen befedi, és hagyjuk felfutni.
  2. A tojássárgáját a többi tejhez keverjük, és a sóval együtt az élesztős liszthez adjuk. Robotgéppel elkezdjük dagasztani, és 2-3 perc elteltével 2-3 részletben beledagasztjuk a langyosra hűlt olvasztott vajat.
  3. Amikor a tészta felülete már szép sima, és elválik a táltól, enyhén lisztezett munkalapon kézzel kicsit átgyúrjuk.
  4. A közepesen kemény tésztát vajjal vékonyan kikent kelesztőtálba tesszük, és letakarva, 1-1,5 óra alatt megkelesztjük.
  5. Eközben a töltelékhez a megtisztított pórét felaprítjuk, a felhevített vajon fedő alatt kissé megpároljuk, majd hűlni hagyjuk.
  6. A túrót áttörjük, sóval, borssal ízesítjük, majd elkeverjük a párolt póréhagymával és a felvert tojás felével. Félretesszük.
  7. A megkelt tésztát négybe vágjuk, mindegyiket téglalap alakúra kihúzzuk, majd felgöngyöljük, és letakarva negyedórát pihentetjük.
  8. A tésztadarabokat lisztezett munkalapon kb. 27x17 cm-es téglalapokra kinyújtjuk, és megkenjük a töltelékkel úgy, hogy a tőlünk távolabbi hosszanti oldala mentén elhagyunk egy 2-3 cm széles sávot.
  9. A tésztalapokat a hosszanti oldaluknál fogva felgöngyöljük és áttesszük a sütőpapírral bélelt tepsire.
  10. A tésztarudak tetejét ollóval ferdén bevagdossuk (de ne vágjuk át teljesen a tésztarúd aljáig!), majd az így kapott „kalászszemeket” kissé kihajtjuk. Letakarva legalább 20 percet kelesztjük. (A bevágást rögtön akkor végezzük el, amikor egy rudat felgöngyölve a tepsire tettünk.)
  11. A megkelt kalácsok vágatlan részeit lekenjük a felvert tojás másik felével, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedjük és így hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 25 perc