A nevelőapám szülinapjára készítettem ezt a tortát, ami annyira friss, hogy ma kóstoltuk. :D Az ünnepekre való tekintettel lett narancsos. Egyébként hangsúlyosan az. ;)
Arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb és könnyen elkészíthető legyen, mert egyrészt legtöbbször az ilyen receptek alapján készült sütemények szoktak a legfinomabbak lenni, másrészt a karácsony közeledtével ne nehezítsük a háziasszonyok dolgát. :D Egy egyszerű desszertet a díszítéssel is fel lehet dobni – bízom benne, hogy ez sikerült is. Az ünnepelt legalábbis nem panaszkodott. :D
Arra törekedtem, hogy minél egyszerűbb és könnyen elkészíthető legyen, mert egyrészt legtöbbször az ilyen receptek alapján készült sütemények szoktak a legfinomabbak lenni, másrészt a karácsony közeledtével ne nehezítsük a háziasszonyok dolgát. :D Egy egyszerű desszertet a díszítéssel is fel lehet dobni – bízom benne, hogy ez sikerült is. Az ünnepelt legalábbis nem panaszkodott. :D
a vajas piskótához:
3 tojás
5 dkg finomítatlan sötét nádcukor, darálva
5 dkg olvasztott vaj
8 dkg fehér tönkölyliszt
1 dkg holland kakaópor
1 bio narancs reszelt héja
3 g sütőpor
a krémhez:
2 dl narancslé
1 bio narancs reszelt héja
3 dl habtejszín
4,5 dkg étkezési kukoricakeményítő
12 dkg vaj
10 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
a díszítéshez:
reszelt narancshéj
narancsszeletek
elkészítés:
- A piskótához a tojások sárgáját a cukorral habosra kavarjuk, reszelt narancshéjjal ízesítjük, és hozzáadjuk előbb az olvasztott vajat, majd a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
- Belekeverjük a kemény habbá vert tojásfehérje felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot.
- A tésztamasszát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és előmelegített sütő középső részében megsütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük a tepsiből, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni. A vékony tésztát középen kettévágjuk (így 30x10 cm-es lapokat kapunk).
- A krémhez a frissen facsart narancslét a reszelt narancshéjjal és a nádporcukor felével együtt lábasba öntjük, csomómentesre keverjük a keményítővel, majd felöntjük a tejszínnel, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Teljesen kihűtjük.
- A puha vajat a többi nádporcukorral habosra kavarjuk, majd alaposan összedolgozzuk a narancspudinggal. Hűtőbe tesszük dermedni.
- A kész krémet sima csöves habzsákba kanalazzuk, a felével betöltjük a piskótalapokat, ill. körbekenjük a torta oldalát, a tetején pedig szépen elosztjuk a többi krémet.
- A tortát reszelt narancshéjjal és narancsszeletekkel díszítjük. Tálalás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten hagyjuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 15 perc
Megjegyzés:
Egy kevés krém kimaradt, de annyi baj legyen, nem nehéz elnyalogatni. :D Másféle díszítéssel biztosan mindet fel lehet használni.