Amíg várunk a szabadföldi (és nem az annak hazudott, de igazából fóliás!) magyar eperre – mi legalábbis biztos –, addig is muszáj egyéb gyümölccsel feldobni a hétvégére szánt édességet. A mélyhűtőben megbújó maradék ribizli és málna jó szolgálatot tett – szépen ellensúlyozzák a karamell és a kókusz együttesétől különleges ízű, édes krémet. :)
Hozzávalók 4 személyre:
a krémhez:
4 dl mandulatej
6 dkg búzadara
5 dkg kókuszreszelék + a díszítéshez
14 dkg finomítatlan nádcukor
1 vaníliarúd
2,5 dl habtejszín
a gyümölcshabhoz:
10 dkg málna és ribizli vegyesen
2 dkg nádcukor
5 dkg mascarpone
1,5 dl habtejszín
elkészítés:
- A nádcukrot lábasba szórjuk, és (keverés nélkül) hagyjuk, hogy felolvadjon.
- A tűzről lehúzva felöntjük a felforrósított mandulatejjel, beletesszük a vaníliarúd kikapart magjait, valamint a vaníliarudat, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a karamell felolvad. A vaníliarudat kivesszük belőle.
- Hozzáadjuk a grízt, majd egy perc elteltével a kókuszreszeléket, és folyamatosan kevergetve, 2-3 percig főzzük. Elzárjuk alatta a lángot, és lefedve hagyjuk kihűlni.
- A tejszínt kemény habbá verjük és az előzőleg alaposan átkevert kókuszos grízpudinghoz forgatjuk.
- A krémet elosztjuk 4 üvegpohárban, és folpackkal lefedve hűtőbe tesszük annyi időre, amíg a gyümölcshabot elkészítjük.
- A gyümölcshabhoz a gyümölcsöt a nádcukorral addig forraljuk, amíg be nem sűrűsödik. Kihűtjük.
- A lekvárt összekeverjük a mascarponéval, hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt, és a nagy részét a grízkrémre simítjuk.
- A megmaradt habot habzsákba töltjük, és egy-egy nagyobb gömböcskét nyomunk a desszertek közepére. Megszórjuk pirított és/vagy nyers kókuszreszelékkel.
Megjegyzés:
Én nem szeretek habfixálót használni, viszont a tejszínből ritkán lehet igazán kemény habot verni. Ezért egy kevés mascarponét használok fixáló gyanánt.
Aki habfixálóval készítené, hagyja ki a mascarponét, és növelje a tejszín mennyiségét 2 decire.
Aki habfixálóval készítené, hagyja ki a mascarponét, és növelje a tejszín mennyiségét 2 decire.
Tipp:
A picit több grízzel felfőzött pudingot 8-10 dkg kihabosított vajjal összekeverve, süteménybe is tölthetjük. Ebben az esetben ne forgassunk hozzá tejszínhabot.
Igazi csendélet! Színeiben is nagyon friss, üdítő mindegyik kép.
VálaszTörlésKöszönöm! :) Igen, próbálom a kompozícióval és a színekkel is visszaadni az ételek lényegét. ;)
Törlés