Ennek a tortának az első változata a keresztlányunk 16. szülinapjára készült még október végén. Nagyobb társaság lévén a torta is méretesebb volt (24 cm-es, 12 szeletes), és a hölgyemény lovak iránti szeretetére finoman utalva, ló-témában készült: a tetejét patkó alakú kakaós teakekszek díszítették. (Utólag örülök, hogy lencsevégre kaptam, mert így legalább itt is meg tudom mutatni – arra az esetre, ha valakit érdekelne.) Nemcsak a keresztlányunk volt vele megelégedve, hanem szerencsére mindenki más – még én is, önmagam fő kritikusa. :D Annyira ízlett, hogy a saját szülinapomra is ezt a tortát szándékoztam megsütni, csak kisebb méretben, hiszen nekünk az is bőven elég. Csak annyit változtattam rajta, hogy a liszt egy részét őrölt mogyoróra cseréltem, ill. a díszítést ezúttal – nem mintha nem szeretném a lovakat, mert de, nagyon is – a kimaradt levéldíszek ihlették.
A korábbi mogyorókrémes tortámmal ellentétben ennek a tortának a krémje nem hangsúlyosan mogyoróízű, ellenben extra selymes – bármikor képes lennék megenni. :D
A korábbi mogyorókrémes tortámmal ellentétben ennek a tortának a krémje nem hangsúlyosan mogyoróízű, ellenben extra selymes – bármikor képes lennék megenni. :D
Boldog szülinapot magamnak! :D
Hozzávalók 16 cm-es tortához:
Piskótához:
4 tojás
6,5 dkg porcukor
6,5 dkg olvasztott vaj
4 dkg finomliszt
4 dkg őrölt mogyoró
2 dkg holland kakaópor
3 g sütőpor
1 csapott mk. szódabikarbóna (elhagyható, de a lazább szerkezet miatt nem árt beletenni)
Krémhez:
2 tojás
4 dkg finomliszt
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
5 dl tejszínes tej fele-fele arányban
10 dkg vaj
10 dkg porcukor
10 dkg csokoládés mogyorókrém (házi mogyorókrém vagy Nutoka)
Díszítéshez:
csokoládélevelek
elkészítés:
- A piskótához a tojások sárgáját a porcukorral felhabosítjuk és hozzáadjuk az olvasztott vajat.
- Felváltva beledolgozzuk az őrölt mogyoróval, kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával vegyített lisztet és a felvert tojásfehérje felét. A masszához óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot is.
- A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, a tetejét spatulával elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A piskótát néhány percig a formában hagyjuk hűlni, majd a formából kivéve tortarácsra tesszük. A kihűlt piskótát 3 lapra vágjuk.
- A krémhez a tojásokat lábasba ütjük, kézi habverővel felverjük, és csomómentesre keverjük a keményítős liszttel, valamint a porcukor felével.
- Felengedjük a hideg tejszínes tejjel, és kis lángon, kevergetve pudinggá főzzük. Hideg vízfürdőbe állítva teljesen kihűtjük. Közben többször átkeverjük.
- A puha vajat a többi porcukorral habosra kavarjuk, és a mogyorókrémmel együtt a pudinghoz dolgozzuk. A kb. 90 dkg krémet hűtőbe tesszük.
- A lehűtött krémet négyfelé osztjuk úgy, hogy az utolsó mennyiség kivételével mindegyik 20 dkg-os legyen, és ezekkel betöltjük a piskótalapokat, ill. körbekenjük vele a torta oldalát is.
- A megmaradt (nagyobb adag) krémet tetszés szerinti mintázócsővel ellátott habzsákba töltjük és kidíszítjük vele a torta tetejét. Az étcsokoládéból korábban elkészített levelekkel tovább dekoráljuk, és tálalásig hűtőbe tesszük.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc
Megjegyzés:
A kelleténél egy kicsit több krémet főztem, ezért kimaradt belőle kb. 10 dekányi még azután is, hogy gazdagon díszítettem vele a torta tetejét. (Ez persze nem baj, mert magában is jó volt elnyalogatni. :D)
Úgy gondolom, ehhez a 16 cm-es tortához a receptben leírt krémmennyiség fele is elegendő lehet, amennyiben kevesebbet kenünk belőle a piskótalapok közé, és a torta tetejére is csak vékonyan simítjuk rá. Ha viszont 1 db L-es tojást használunk – arányosan szaporítva hozzá a krém többi hozzávalójának mennyiségét, sőt esetleg még több mogyorókrémet adunk hozzá –, akkor pont elég lesz a díszítéshez is. ;)
Úgy gondolom, ehhez a 16 cm-es tortához a receptben leírt krémmennyiség fele is elegendő lehet, amennyiben kevesebbet kenünk belőle a piskótalapok közé, és a torta tetejére is csak vékonyan simítjuk rá. Ha viszont 1 db L-es tojást használunk – arányosan szaporítva hozzá a krém többi hozzávalójának mennyiségét, sőt esetleg még több mogyorókrémet adunk hozzá –, akkor pont elég lesz a díszítéshez is. ;)
Tipp:
- A tortát 24 cm-es méretben is elkészíthetjük. A piskótát 9-10 tojásból süssük, a krémhez pedig 3 tojást használjunk, arányosan növelve a többi hozzávaló mennyiségét is.
- A 16. szülinapi gyertyás fotón lévő tortára a teakekszeket eszerint a recept szerint kakaópor hozzáadásával készítsük, majd a kisütött sütik végeit mártsuk meg olvasztott fehér csokoládéban. Tortarácsra téve hagyjuk száradni, majd közvetlenül tálalás előtt körben rendezzük el a tortán.