A bőség zavara – azt sem tudom, melyik fánkot süssem meg előbb. :D Az évek óta gyűlő fánkreceptek közül ui. nehéz választani. Ezt a változatot például legalább 5 éve mentettem el magamnak egy német oldalról, elsősorban a töltelék miatt. A tésztáját felülbíráltam, soknak találtam a 3 tojássárgáját, így azt leredukáltam egyre. A krémet pedig keményítővel főztem fel, mert túl hígnak bizonyult anélkül. Persze készíthetjük kevesebb tejjel is, ami ugyanazt az eredményt adja: sűrűbb krémet, viszont akkor a mennyisége is kevesebb lenne, az meg ugye nem éppen örömteli. :D
Én az eredetileg normál méretűnek javasolt fánkot „minisítettem”, mert így olyan jópofák, másrészt aki nem tud megbirkózni két egésszel (már ha egy nem elég neki), akkor ezekből a kis méretű fánkokból könnyebb annyit enni, amennyit éppen elegendőnek érez. Bár igazából nehéz betelni vele, mert ez a marcipánkrém annyira finom. :) Még Anya is dicsérte, pedig ő aztán nincs oda a kelt fánkokért. :)
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:Én az eredetileg normál méretűnek javasolt fánkot „minisítettem”, mert így olyan jópofák, másrészt aki nem tud megbirkózni két egésszel (már ha egy nem elég neki), akkor ezekből a kis méretű fánkokból könnyebb annyit enni, amennyit éppen elegendőnek érez. Bár igazából nehéz betelni vele, mert ez a marcipánkrém annyira finom. :) Még Anya is dicsérte, pedig ő aztán nincs oda a kelt fánkokért. :)
a tésztához:
25 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
egy csipet só
1 tojássárgája
3 dkg vaj
2 dkg friss élesztő
1 dl tej
a marcipánkrémhez:
20 dkg cukrozott marcipánmassza
1 kis narancs reszelt héja
egy csipet só
cukor ízlés szerint (elhagyható)
2 dl tej
2 ek. mandulalikőr
1 dkg étkezési kukoricakeményítő
a forgatáshoz:
6 dkg kristálycukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
továbbá:
növényi olaj a sütéshez
elkészítés:
- A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és elkeverjük a langyos tejjel. Egy kis liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a sót, a tojássárgáját, a puha vajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A krémhez a narancshéjjal, (kevés cukorral), sóval ízesített tejet felforraljuk, és a nagy lyukú reszelőn lereszelt marcipánra öntjük. Robotgéppel alaposan kikeverjük, majd likőrrel ízesítjük.
- Kiveszünk belőle egy keveset, simára keverjük a keményítővel, és a krémalaphoz dolgozzuk. Visszaöntjük a lábasba, és kis lángon, kevergetve besűrítjük. Teljesen kihűtjük.
- A tésztát lisztezett munkalapon 0,5 cm vastagra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű köröket szaggatunk ki belőle. Enyhén belisztezett munkalapon konyharuhával betakarva, 15 percig pihentetjük. (A lehulló tésztaszéleket újra összegyúrjuk, pihentetjük, kinyújtjuk, -szaggatjuk.)
- Az olajat 170°C-ra hevítjük, és a fánkokat kisebb adagokban (az egyik oldalukat fedő alatt, a másikat fedő nélkül) pár perc alatt kisütjük. Papírtörlőre szedjük, és még forrón megforgatjuk a fahéjas-vaníliás cukorban.
- A marcipános tölteléket habzsákba kanalazzuk és betöltjük vele a langyosra hűlt fánkokat. (A kimaradt krémet mellé kínáljuk.)