Az olaszok „kicsi gesztenyéje” (ami engem mondjuk inkább dióra emlékeztet) a karnevál egyik tipikus fánkja. Ez a könnyű és belül puha tésztájú, illatos édesség viszonylag gyorsan elkészíthető, és nagyon eteti magát – szinte elolvad a szánkban. Pozitívum, hogy a végeredmény egyáltalán nem tűnik olajosnak. :) Többféleképpen ízesíthetjük, akár még darált aszalt gyümölcsöket is tehetünk a tésztába. Én most ezt az egyszerű, mondhatni alap változatot készítettem el próba gyanánt. Jól vizsgázott, biztos, hogy nem utoljára sütöttem. :)
Hozzávalók 40 darabhoz:
20 dkg finomliszt + a gyúráshoz (ez lehet akár 5 dkg is a tojás méretétől függően)
5 dkg porcukor
1 vaníliarúd kikapart magjai
8 g sütőpor
egy csipet só
1 kis citrom reszelt héja
½ narancs reszelt héja
4 dkg vaj
2 tojás
1 ek. bármilyen likőr vagy rum (eredetileg ánizslikőr)
növényi olaj a sütéshez
elkészítés:
- A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a sütőport, a vaníliamagokkal kevert porcukrot, a sót, összeszitáljuk, majd hozzákeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat.
- A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felvert tojást, a rumot, a puha vajat, és sima tésztává gyúrjuk. Közben annyi lisztet adunk még hozzá, hogy a tészta formázható állagú legyen. (A linzertésztához hasonló állagú.)
- A tésztát 4 egyforma darabra osztjuk, mindegyiket kb. 15 cm-esre megsodorjuk, és 10 egyenlő részre vágjuk. Mindet meggömbölygetjük.
- Lábasban annyi olajat hevítünk (160-170°C-os legyen), hogy a fánkokat ellepje, és a cseresznyeszem nagyságú golyócskákat több részletben kisütjük.
- A kész fánkocskákat papírtörlőre szedjük, és még melegen porcukorba forgatjuk. Tálaljuk.
Tipp:
Savanykás lekvárt vagy dzsemet adhatunk mellé. Ez esetben ne forgassuk meg, inkább csak hintsünk rá porcukrot.
Savanykás lekvárt vagy dzsemet adhatunk mellé. Ez esetben ne forgassuk meg, inkább csak hintsünk rá porcukrot.
Megjegyzés:
Ha túl sokat készítünk és kimarad belőle, kihűlve kicsit keményebbé válik a tésztája, de jól melegíthető pl. (naná, hogy) mini grillerben. :D
Ha túl sokat készítünk és kimarad belőle, kihűlve kicsit keményebbé válik a tésztája, de jól melegíthető pl. (naná, hogy) mini grillerben. :D