Kategóriák

2020. július 29.

Dióbundában rántott sajt egres csatnival, burgonyacsipsszel







A büszke szószként nagyon illik a főtt húsból készült fogásokhoz, és bár én csatnit csináltam belőle, úgy gondoltam, így sem illene kevésbé hozzá. Az anyósom által nevelt csirke melléből épp akkor kaptunk egy kis kóstolót, amikor az egres csatnit készítettem, úgyhogy grillezett formában eredetileg amellé szántam. Mégis másként döntöttem, mert egyrészt egy régi receptemben a csatni + grillezett hús párosítás már szerepel, másrészt a hűtőben lapuló camambert már piszkálta a fantáziámat. Ehhez ugyebár előszeretettel adnak áfonyalekvárt, így aztán – gondoltam – az egres csatnival sem lőhetek mellé, ha már rántott sajtról van szó. Jelentősebb mennyiségű francia sajt híján azonban Pannóniát választottam az édeskés íze miatt, meg azért is, mert nagy kedvencünk. Ebédnél persze már ott figyelt a tányérunkon az az árva darab rántott camambert is. :D
Az egres csatni egyébként egyformán ízlett mindkétféle sajttal, a ropogós csipsz pedig csak még jobban emelte az étel élvezeti értékét. :)






Hozzávalók 4 személyre:

40 dkg Pannónia sajt
teljes kiőrlésű búzaliszt
3 tojás
8 dkg durvára darált dió
10 dkg zsemlemorzsa
4 nagyobb krumpli (sütni való)

kókusz- vagy napraforgóolaj a sütéshez
egres csatni a tálaláshoz

elkészítés:
  1. A diót késes aprítóval durvára daráljuk, majd összekeverjük a zsemlemorzsával.
  2. A sajtot kisujjnyi vastagra felszeljük, és a szeleteket átlósan félbevágjuk. Vízbe mártjuk és kicsit lerázzuk.
  3. Előbb lisztbe, majd a felvert tojásba mártjuk és megforgatjuk a diós morzsában. A sajtszeleteket újra tojásba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. 1 órát hűtőben pihentetjük.
  4. A csipszhez a meghámozott, megmosott krumplit zöldséghámozóval vagy V-gyaluval hajszálvékonyra szeljük, és kisebb adagokban kisütjük a bő, forró olajban. Papírtörlőre szedjük, majd megsózzuk.
  5. A sajtszeleteket kisujjnyi mély, forró olajban mindkét oldalukon kisütjük, majd leitatjuk róluk a zsiradékot.
  6. A rántott sajtot a burgonyacsipsszel tálaljuk, és egres csatnit kínálunk mellé. (Utóbbi melegen is hidegen is finom.)





2 megjegyzés:

  1. A dióbundát irigyeltem, az "Arafat"-kendőt kevésbé, az "egeres" csatnit még kevésbé. Viszont szép a kékesszürke alátét az "ezüst" evőeszközökkel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jaj, hát mindig az az esztétika! :D Sebaj, szerencsére nekünk az étel minden eleme ízlett dióbundástól, csatnistól, csipszestől, Arafat-kendőstől! :D

      Törlés