A pár évvel ezelőtt elültetett málnabokrunk nagyon beindult, szinte naponta járunk ki a telkünkre szüretelni. Hol több, hol kevesebb érett és hatalmas málnaszem boldog birtokosaiként, esténként, filmnézés közben szoktuk megkoronázni a napot azzal, hogy elégedetten elfogyasztjuk az aktuális adagot. Nem is tudom, mióta ábrándoztunk már arról, hogy egyszerre olyan sok málnát tudjunk leszedni, amennyivel jól is lakunk – Anyáék és mi is –, és még süteménybe is jusson belőle. Nem beszélve a szörpkészítésről! Azt hiszem, jó úton haladunk, mert a jóllakásig evést már kipipálhatjuk. :D Persze azért ez még messze nem az a mennyiség, amiről álmodoztunk, de aki a kicsit nem becsüli, ugye... Már így is túl vagyunk másfél kiló málnán, és ez azért már igazán értékelendő mennyiség. :)
A minapi szüret 60 dekányi eredményét nem kebeleztük be mind egy szálig, hanem meghagytam belőle egy keveset. Így aztán el tudtam készíteni ezt a tortát, ami ráadásul olyan szeretni valóra sikeredett, hogy neki köszönhetően megdőlt az az eddigi megállapítás, miszerint nem vagyok oda az ilyen típusú joghurtos sütikért. A mintázat kialakításán persze még van mit csiszolni. :D
Ez a torta igazi nyári édesség – hűsítő, friss, könnyed, lágy és nagyon málnás. A ropogós keksz pedig plusz élvezet. :D
A minapi szüret 60 dekányi eredményét nem kebeleztük be mind egy szálig, hanem meghagytam belőle egy keveset. Így aztán el tudtam készíteni ezt a tortát, ami ráadásul olyan szeretni valóra sikeredett, hogy neki köszönhetően megdőlt az az eddigi megállapítás, miszerint nem vagyok oda az ilyen típusú joghurtos sütikért. A mintázat kialakításán persze még van mit csiszolni. :D
Ez a torta igazi nyári édesség – hűsítő, friss, könnyed, lágy és nagyon málnás. A ropogós keksz pedig plusz élvezet. :D
Hozzávalók 16 cm-es tortaformához:
Kekszes alaphoz:
10 dkg Oreo keksz + a díszítéshez
3 dkg vaj + a formához
Joghurtkrémhez:
12,5 dkg málna + a díszítéshez (lehet mirelit is)
40 dkg görög joghurt
2 dl habtejszín
16 dkg porcukor
1 tk. vaníliapaszta
1 citrom
8 zselatinlap
elkészítés:
Kekszes alaphoz:
10 dkg Oreo keksz + a díszítéshez
3 dkg vaj + a formához
Joghurtkrémhez:
12,5 dkg málna + a díszítéshez (lehet mirelit is)
40 dkg görög joghurt
2 dl habtejszín
16 dkg porcukor
1 tk. vaníliapaszta
1 citrom
8 zselatinlap
elkészítés:
- A kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt fektetünk és rákapcsoljuk a karimát, amit belülről körbekenünk kevés olvasztott vajjal, és kibéleljük egy, a karimánál szélesebb sütőpapírcsíkkal vagy vax fóliával. (Utóbbi estén a torta széle szép sima lesz.)
- A kekszet morzsalékosra törjük, összekeverjük az olvasztott vajjal, majd a sütőforma aljába nyomkodjuk. Félretesszük, amíg a krémeket elkészítjük.
- A (mirelit) málnához 8 dkg porcukrot adunk, felforrósítjuk, majd elzárjuk alatta a lángot, és botmixerrel pürésítjük. (Át is szűrhetjük, hogy ne legyenek benne magok.)
- Négy zselatinlapot hideg vízbe áztatunk, pár perc elteltével alaposan kinyomkodjuk és feloldjuk a forró málnapürében. Kicsit hűlni hagyjuk.
- A joghurtot kétfelé vesszük. A zselatinos málnavelőt az egyik adag joghurthoz keverjük, majd hozzáforgatjuk a lágy habbá vert tejszín felét.
- A másik adag joghurtot elkeverjük a többi porcukorral, a vaníliapasztával és a reszelt citromhéjjal.
- A hideg vízbe áztatott, kinyomkodott többi zselatinlapot feloldjuk a felhevített citromlében, a cukros joghurthoz keverjük, majd belefogatjuk a többi tejszínhabot. (Mindkét krémnek önthető állagúnak kell lennie! Ha dermedésnek indulnának, vízgőz fölé állítva, kissé melegítsük fel.)
- A kekszes alap közepére minimum 3 evőkanál citromos joghurtkrémet teszünk, majd a közepére adagolunk ugyanennyi málnás krémet. A rétegezést ebben a sorrendben folytatjuk, amíg a kétféle krém el nem fogy.
- A tortát néhány órára vagy egy éjszakára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt lekapcsoljuk róla a forma peremét, az oldaláról lehúzzuk a sütőpapírt, és a tortát óvatosan átcsúsztatjuk egy tortatálra. A tetejét körben friss málnaszemekkel és durvára tört keksszel díszítjük.
Megjegyzés:
Ha azt szeretnénk, hogy a gyűrűminta ritkább legyen, egyszerre több krémet tegyünk a formába.
Abban az esetben, ha a mintát sűrűbbre szeretnénk, érdemes a krémeket kissé felmelegíteni, hogy a művelet végén is még igazán folyós állaguk legyen.
Ha azt szeretnénk, hogy a gyűrűminta ritkább legyen, egyszerre több krémet tegyünk a formába.
Abban az esetben, ha a mintát sűrűbbre szeretnénk, érdemes a krémeket kissé felmelegíteni, hogy a művelet végén is még igazán folyós állaguk legyen.
Isteni volt ez a torta--könnyű, kellemes, üdítő! A tálalás, a fotók--szokás szerint képzőm
VálaszTörlésművészeti remekek.(Fel lehetne ajánlani megvételre V.Z.-nek!)
Köszi, és örülök, hogy ízlett! :) Művészeti remek... ne mááár, attól jó messzire vagyok, de köszönöm! :) Ki az a V.Z.???
TörlésKedves Gabi! Ha zselatin port teszek bele mennyi kell belőle?
VálaszTörlésNem használok porzselatint, de utánanéztem, és remélem, ez segít:
Törlés"9 gramm zselatinpor (egy csapott teáskanál) 6 zselatinlapnak felel meg. Hogy mennyi zselatinra van szükség, az a kocsonyásítani kívánt anyag tömege határozza meg. Általánosságban elmondható, hogy fél liter folyadék 6 zselatinlaptól vagy 9 gramm zselatinportól kocsonyásodik meg.
A krémekhez fél literenként 4 zselatinlapot vagy 6 gramm zselatinport használjunk, de ha vágható állagot akarunk, akkor fél literhez 6 zselatinlapot vagy 9 gramm zselatinport használjunk."
Kedves Gabi! Én egy cukormentes, gluténmentes verziót készítettem, nagyon finom volt. Mivel kislányom születésnapjára készült, így a torta tetejére pandát formáztam az "oreóból". Szuper recept. Köszönöm
VálaszTörlésKedves Timi!
TörlésÖrülök, hogy jól szerepelt a torta cukor- és gluténmentesen is! :) Biztos jópofa volt a panda-díszítéssel. Köszönöm, hogy megírtad! :) Utólag is boldog szülinapot kívánok a kislányodnak! ;)
Kedves Gabi!
VálaszTörlésEgy kb 22-es formához arányokban tudsz segíteni? Köszönöm
Tyű, hát ööö... :D ...nekem is mindig nagy feladat az ilyesmit kiszámolni. De így elsőre én a hozzávalók másfélszeresét venném, tehát 15 dkg Oreo, 4,5 dkg vaj a tésztához; a krémhez pedig 60 dkg joghurt stb. Remélem, elegendő lesz a 22 cm-es formához. ;)
TörlésKedves Gabi!
VálaszTörlésNagyon tetszik ez a torta. De ezt a rétegezést most nem tudom elképzelni. Amikor a közepére rakom a krémet szétkenem? És úgy a következő réteg?
Szia! A leírásban benne van, hogy a krém önthető állagú. ; ) Tehát amikor egy adag krémet a kekszes alap közepére öntesz vagy kanalazol, akkor az magától szétterül, mivel folyós. És így csak egyszerűen annak a közepére kell önteni vagy kanállal adagolni a következő adag krémet (a kétféle krémet persze felváltva). Remélem, így már érthető. :) Sok sikert, és remélem, ízleni fog. :)
Törlés