Kategóriák

2020. március 28.

Egyszerű csokoládétorta (vegán)







Úgy gondolom, vészterhes időkben vagy valamilyen lelki trauma idején a legtöbben különösen tudunk örülni a finomságoknak. És bár az édesség mindig nyerő – karantén ide vagy oda –, most pláne jól tud esni, ha szorongunk. Nem mintha amúgy a szorongást hizlaló ételekkel kéne orvosolnunk, de most nem is ez a cél. Csupán arról van szó, hogy egy szelet finom sütemény mindig megmelengeti a lelkünket. :) Ez az alábbi torta bizony jó kakaós, ráadásul olyan könnyen el lehet készíteni, hogy akár még a nagyobb gyerekekre is rábízhatjuk a vele való munkálatokat. Nincs benne se tejtermék, se tojás, úgyhogy még viszonylag olcsónak is mondható. Arról nem is beszélve, hogy tök olyan az állaga, mint a piskótáé: könnyű és puha. :) Ráadásul azokat is megörvendeztethetjük vele, akik arra kényszerülnek, hogy mellőzzék az állati eredetű alapanyagokat.
Most, hogy a jelen helyzetben nem járhatok edzésre, bőven van időm kísérletezni a vegán édességekkel. Igaz, most csak a szűk családom kóstolhatja meg az eredményt. De ha majd újra mehetek sportolni, már nem csak magunknak, hanem végre az edzőmnek és a családjának is örömet szerezhetek a most letesztelt vegán desszertekkel. :)






Hozzávalók 24 cm-es tortaformához:

Tésztához:
23 dkg finomliszt vagy fehér tönkölyliszt
20 dkg cukor
3 dkg holland kakaópor
1 tk. szódabikarbóna
½ tk. só
2,3 dl hideg víz
6 ek. olívaolaj (vagy más növényi olaj)
1 ek. frissen facsart citromlé vagy almaecet/fehérborecet
1 tk. vanília esszencia

Kakaós cukormázhoz:
12 dkg nádporcukor
1 dkg holland kakaópor
5 dkg vegán margarin
½ tk. vanília esszencia
2 ek. kókuszkrém
2 ek. víz


Díszítéshez:
vegán étcsokoládé-forgács

elkészítés:

  1. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, a szódabikarbónával, és belevegyítjük a cukrot és a sót.
  2. A vizet összekeverjük az olajjal, a citromlével, a vanília esszenciával, a lisztes keverékhez öntjük, és csomómentesre keverjük.
  3. A tésztamasszát a kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük. A tortát kivesszük a formából, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  4. A mázhoz a porcukrot, a kakaóport, a puha vajat, a vanília esszenciát tálba tesszük, és robotgéppel alacsony fokozaton elkezdjük keverni, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a vízzel kevert kókuszkrémet. Magas fokozaton keverjük tovább még néhány másodpercig. A mázat a tortára kenjük, megszórjuk csokiforgáccsal, felszeleteljük és tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód_ alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc







Ötlet: innen

2020. március 24.

Zöldséges pite gyerekeknek







Na jó, nem csak gyerekeknek, de ők szerintem különösen örülnének neki, mert olyan jópofa. :D
Ezt a pitét egyébként nem terveztem lefotózni, ráadásul a napot is szürke esőfelhők takarták el a kíváncsi szemek, de legfőképp a fényképezőgép elől. Ebből kifolyólag a töltelék hozzávalóit sem mértem le a kis konyhai mérlegemen. Blogon kívül ui. én se vagyok olyan precíz, és csak érzésre pakolom bele az ételbe az alapanyagokat. Ez alkalommal menet közben eszembe jutott az egyik – eddig még sosem használt – kekszkiszúró formám, és poénból rábiggyesztettem ezeket a kis emberkéket a pitére. Az eredmény láttán sóhajtoztam is egy sort – sajnáltam, hogy ezt az ételt most nem örökíthetem meg az utókornak, és épp elhatároztam, hogy majd pont a fent említett okból újrasütöm (amit amúgy nem annyira szoktam díjazni).

A dél vészesen közeledett, így hát lemondóan vártam, hogy a Kutyafül hazaérjen. A pite épp fogyasztási hőmérsékletre hűlt, a szürke felhők is pont kifehéredtek, mintha direkt szórakoznának velem, hogy „igen, Gabika, ilyenkor szeretsz a legjobban fotózni”, amikor is megcsörrent a mobilom azzal az örömhírrel, hogy ezúttal nem délben fogunk ebédelni. Jupppííí! :D Fotóasztalkát gyors kipakol, hátteret seperc alatt kiválaszt, díszletet berendez, és már kattogott is a pillanatmegörökítő készülék! Közben folyamatosan mormoltam az imát a fehér felhők megmaradásának érdekében. Kivételesen tényleg örültem, hogy csúszott az ebéd. :) Mígnem 1 óra után pár perccel egy kés segítségével – hangos gyomorkorgásokkal színezve –, nagy elánnal szabadítottam meg a kis emberkéket a végtagjaiktól vagy épp a fejüktől. :D A lehulló végtagoknak még Trygi cicám is nagyon örült. :D
Egyébként a zöldségeket nem kedvelő gyerekek tányérjába ebben a formában talán minden gond nélkül belecsempészhetünk egy kis répát és ezt azt. ;) Sőt, a mostani szomorú helyzet okozta tömény együttlét közepette a pitekészítésbe is bevonhatjuk a kicsiket, hiszen ezeket a vicces kekszemberkéket jó móka tetszés szerinti alakzatban elrendezni. :)
Lehet, hogy anno velem is inkább így kellett volna megetetni az utálatos zöldségeket. :D






Hozzávalók 24 cm-es pitesütőformához:

Tésztához:
15 dkg zabpehelyliszt
5 dkg fehér tönkölyliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. nádcukor
1 tk. só
kevés víz

Töltelékhez:
1 póréhagyma
1 nagy sárgarépa
8 ek. konzerv kukorica
őrölt fekete bors
őrölt szerecsendió
1 púpozott ek. Provence-i fűszerkeverék

2,5 dl habtejszín
2 púpozott ek. tejföl
2 kis tojás
1 ek. frissen aprított petrezselyemzöldje
15 dkg reszelt parmezán
5 dkg vaj
2-3 ek. zsemlemorzsa

elkészítés:
  1. A tésztához a cukorral, sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, a közepében kialakított mélyedébe ütjük a tojást, felverjük, és kevés vizet is hozzáadva összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett felületen 3 mm vékony körlapra nyújtjuk, és kibéleljük vele a kivehető aljú pitesütőformát. A tészta szélét késsel egyenesre vágjuk. A belsejét villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva, hűtőbe tesszük.
  3. A lehulló tésztaszélt újra begyúrjuk, kinyújtjuk, és sütemény kiszúróval annyi figurát vágunk ki belőle, amennyivel ki tudjuk rakni a pite teljes felületét. Nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  4. A töltelékhez a vékony karikára szelt pórét a felhevített vajon megdinszteljük, közben sóval, borssal ízesítjük. Hozzáadjuk a felezett karikára vágott sárgarépát, a kukoricát, és 2-3 percig együtt pároljuk. Megfűszerezzük, felöntjük a tejszínnel, és addig főzzük, amíg a répa megpuhul. Sózzuk még, ha szükséges. Hagyjuk langyosra hűlni.
  5. A tejfölt kikeverjük a tojásokkal, a parmezánnal, a zöldséges alaphoz forgatjuk, majd egyenletesen elosztjuk a zsemlemorzsával behintett tésztakosárban, és a pite tetejét kirakjuk a kis kekszemberkékkel.
  6. Előmelegített sütőben pirulásig sütjük, majd tortarácsra tesszük, és kicsit hűlni hagyjuk. Felszeleteljük és tálaljuk.
  7. (Ha kivehető aljú sütőformában sütöttük, óvatosan kiemeljük belőle a pitét, majd pár perc elteltével a forma alját is eltávolítjuk, és így tesszük a pitét a tortarácsra, hogy gyorsabban hűljön. Így biztos nem fog átázni a tészta.)
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: 35-40 perc






2020. március 21.

Bounty házilag (vegán)







Azt hiszem, a blog kókusz-fronton erősödni fog a jövőben. :D Bár én is szeretem ezt az alapanyagot, de azért nem annyira, hogy olyan gyakran használjam. A jövőbeni sűrű használat oka tehát nem én vagyok, hanem az én kedves edzőm, aki nagy kókusz-fan. És ha már a kazeintartalom (kivételesen nem a laktóz!) miatt a lányaival együtt a tejre is érzékenyek, sőt ő sajnos még a mandulára is (így a mandulatej kilőve), akkor a kókuszkrémnek/kókusztejnek köszönhetően ez a hozzávaló tényleg állandó vendég lesz a konyhámban. Utóbbit én is nagyon kedvelem, és a különböző süti- és pohárkrémekhez meglehetősen sokszor nyúlok utána a polcra. Most egy vagonnal halmoztam fel belőle, és szépen készülnek is majd a kókuszos nyalánkságok. :) Jó hír ez a kókusz-imádóknak, de egyben előre is bocsi az azt utálóktól! :D
Ez a Bounty azért egy csöppet megviccelt. Elsőre ui. nem vágtam ketté a szeleteket, így azok hosszabb kivitelben nem voltak olyan mutatósak. Arról nem is beszélve, hogy kókuszkrémmel olvasztottam össze az eleve nem valami viszkózusra olvadó csokit, amitől a bevonás még nehezebbé vált. Csak szólok, hogy ganache-t ne használjunk bonbon típusú édességek bevonására! :D Alacsony viszkozitású csokit se nagyon kéne, de a szükség nagy úr, ha sehol nem kapni megfelelő csokoládét. De igazából mindez az én házi Bounty-m élvezeti értékén mit sem rontott, sőt a bolti elbújhat mögötte. A kókuszvirágcukor karamelles íze nagyon feldobja. :)
Az eredmény: 2 tányér Bounty – egy az edzőmnek (ami „hideg” eljárással készült), egy rontott meg nekünk (*„meleg” eljárással – lásd a megjegyzésben).






Hozzávalók 20-22 darabhoz:

20 dkg kókuszreszelék
10 dkg kókuszvirágcukor (pl. Meru, vagy 7-8 dkg finomítatlan nádcukor, darálva)
1,5 dl kókuszkrém
0,5 dl víz
2 dkg kókuszzsír
1 vaníliarúd kikapart magja (elhagyható)
10 dkg vegán étcsokoládé
2 dkg finomítatlan nádcukor, darálva (elhagyható, ha a csoki elég édes)
1 ek. napraforgóolaj

elkészítés:

  1. A kókuszreszelékből 15 dkg-nyit ledarálunk és hozzávegyítjük a szintén ledarált kókuszvirágcukrot és a darálatlan kókuszreszeléket.
  2. Belekeverjük a vízzel hígított, vaníliamagokkal ízesített kókuszkrémet és a kókuszolajat, és a masszát sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk. A tetejét spatulával elsimítjuk. 1-1,5 órára mélyhűtőbe tesszük.
  3. A lehűtött kókuszmasszát felszeleteljük, a szeleteket előbb a két tenyerünk között hengergetve, majd a hüvelyk- és a mutató ujjunk hajlata között mozgatva, ovális alakúra formázzuk. Ha szükséges, hűtőbe tesszük, amíg a csokoládét felolvasztjuk.
  4. A bevonáshoz a felaprított étcsokoládét az olajjal (és a porcukorral) összeolvasztjuk, és bevonjuk vele a szeleteket. Pár percet dermedni hagyjuk, majd a tetejüket egy spatula oldalával vagy hurkapálcika segítségével megmintázzuk. Dermedésig hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:
A masszát 27 cm hosszú dobozformában fagyasztottam le, majd szeletekre vágtam, amiket keresztben kettészeltem.
Az aljukat nem vontam be csokival, mert lehetetlen küldetésnek bizonyult. De kellően viszkózusra olvadó csokoládéval ez könnyebben kivitelezhető.
*A házi Bounty-t először úgy készítettem, hogy a kókusztejet a kókuszzsírral és a kókuszvirágcukorral forráspontig melegítettem, majd hozzákevertem a kókuszreszeléket. Ezzel a módszerrel homogénebbre lehet keverni a masszát, ami ennek köszönhetően némileg könnyebben formázható. De igazából teljesen mindegy, hogy hideg vagy meleg masszával készül a Bounty.

Tipp: 
Kókuszvirágcukor helyett világos nádcukrot vagy répacukrot is használhatunk, ebben az esetben fehér lesz a Bounty belseje.
A bevonáshoz a Bounty-kat tegyük tortarácsra (a rács alá pedig egy tányért vagy sütőpapírt), és teáskanállal csorgassuk rá a csokoládét. A tortarácsot kissé felemelve, kocogtassuk azt a konyhapulthoz, hogy a csokoládé a szeletkék oldalaira is lecsorogjon. Spatulával is rásegíthetünk.






2020. március 18.

Póréhagymás édesburgonya lapcsánka joghurtos mártogatóval







Batátából még sosem készítettem lapcsánkát, de most, hogy kétféle – egy fehér- és egy narancssárga belsejű – édesburgonyám is volt, kínálkozott az alkalom. Az édeskrumplit a szokásos fokhagyma helyett póréval kombináltam. Sejtettem, hogy szeretni fogjuk. :) Nem is ettünk mást ebédre, csak buzgón tunkoltuk a rösztit a mártogatóba. Megbirkóztunk volna dupla adaggal is. :D Természetesen köretként is feltálalhatjuk.






Hozzávalók 2 személyre (14 darabhoz):

Lapcsánkához:
50 dkg reszelt édesburgonya (nálam két különböző fajta vegyesen)
1 póréhagyma (aprítva kb. 15 dkg)
2 tojás
4-5 dkg rizsliszt vagy fehér tönkölyliszt
őrölt fekete bors
currypor ízlés szerint

2 ek. aprított petrezselyemzöldje
növényi olaj a sütéshez

Mártogatóhoz:
20 dkg natúr joghurt
10 dkg tejföl
1 gerezd zúzott fokhagyma
őrölt fehér bors
egy kis csipet só
1 ek extra szűz olívaolaj
1 tk. citromlé
agavé szirup ízlés szerint (elhagyható)

elkészítés:

  1. A mártogatóhoz a hozzávalókat alaposan összekeverjük, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  2. A lapcsánkához a nagy lyukú reszelőn lereszelt édesburgonyát megsózzuk, alaposan átforgatjuk, majd 15 percre félretesszük, hogy ami nedvesség benne van, az a só hatására kioldódjon belőle.
  3. Közben a külső levelétől megfosztott pórét felaprítjuk. A tojást felverjük, őrölt borssal, curryporral és pici sóval fűszerezzük.
  4. A pihentetett batátát a levétől alaposan kinyomkodjuk, hozzákeverjük előbb a pórét, a petrezselyemzöldet, majd a tojást és végül a lisztet.
  5. A masszából fagyiskanálnyi adagokat veszünk ki, a kanál domború felével kissé ellapítjuk, és a lapcsánkákat mindkét oldalukon kisütjük a kisujjnyi mély, felhevített olajban.
  6. Papírtörlőre szedjük, és a mártogatóval együtt tálaljuk. Magában vagy köretként fogyasztjuk.






2020. március 14.

Fahéjas körtekrém-torta (vegán)







Ezt a tortát majdnem nem adtam oda az én kedves edzőmnek. :D Igaz, csak egy leheletnyi vékony darabkát kóstoltam meg belőle, amit a képen látható szeletről vágtam le lézerrel :D Már ennyi is elég volt ahhoz, hogy úgy érezzem, ez a torta nagyon szeretni való. :) A pici darabka másik felét a Kutyafül kapta meg, akiből gyermekien őszinte ábrázattal kísérve buggyant ki a kérés: Macska, ezt ne add oda! :D Természetesen eszem ágában sem volt megtartani magunknak a tortát, de be kell valljam, tényleg sajnáltam, hogy nem ehettünk meg belőle egy-egy szeletet. A piskóta kapcsán eldobtam az agyam, hogy hogy a manóba lehet tojás nélkül is ilyen könnyű, abszolút piskótatésztára hajazó alapot sütni. Hihetetlen, de valóban működik! A narancs aromája pedig kellemesen érezhető benne. Bár körtéből még sosem csináltam ilyen típusú krémet, de más gyümölcsökkel már bejárattam, úgyhogy nem csodálkoztam rajta, hogy kellemes állagú és könnyű lett a végeredmény. A körte-fahéj kombó számomra tényleg imádni való, és a puha tésztával együtt igazán nyerő lett. Azt hiszem, ezentúl saját részre is gyakori vendég lesz nálam a vegán piskóta. :)
Úgyhogy nagy boldogan adtam át a „fizetőeszközt”, mert tudtam, hogy örömet szerzek vele. Ráadásul épp a hétvégére, hiszen az mégsem múlhat el süti nélkül! Alig negyedórával az átadást követően már ki is derült, hogy nem csak mi ketten voltunk oda a tortáért. :D







Hozzávalók 24 cm-es tortához:

Piskótához:
15 dkg bio fehér tönkölyliszt
5 dkg bio teljes kiőrlésű tönkölyliszt
10 dkg fehérítetlen nádcukor
6 g foszfátmentes sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
1 narancs lereszelt héja
1 dl frissen facsart narancslé
1 dl víz
1 tk. frissen facsart citromlé
0,5 dl olívaolaj

Körtekrémhez:
3 körte (pépesítve kb. 50 dkg)
1 vaníliarúd (elhagyható)
0,5 dl frissen facsart citromlé
2 dl kókuszkrém
4 dkg étkezési kukoricakeményítő
15 dkg finomítatlan nádcukor
15 dkg vegán margarin

Díszítéshez:
4 dkg vegán étcsokoládé
1 dkg finomítatlan nádcukor, darálva
25 ml kókuszkrém
1 tk. kókuszolaj

elkészítés:

  1. A piskótához a kétféle lisztet összeszitáljuk a nádporcukorral, a sütőporral, a szódabikarbónával, és hozzákeverjük lereszelt narancshéjat, a citromlével, narancslével kevert vizet, valamint az olívaolajat.
  2. A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt kapcsos tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben megsütjük. A kész piskótát elválasztjuk a forma oldalától, lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és tortarácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.
  3. A tésztát visszatesszük az tortaformába, és rákapcsoljuk a karimát. (A sütőforma helyett tortagyűrűt is használhatunk.)
  4. A körtekrémhez a meghámozott, magházától megfosztott körtéket feldaraboljuk, lábasba tesszük, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait.
  5. A kevés kókusztejjel kevert citromlevet csomómentesre dolgozzuk a keményítővel, majd az őrölt fahéjjal együtt a körtepüréhez keverjük, és felöntjük a többi kókuszkrémmel. Kis lángon, kevergetve felfőzzük. Teljesen kihűtjük.
  6. A margarint a nádporcukorral kihabosítjuk, hozzákeverjük a körtepudingot, és a tésztára simítjuk. Hűtőbe tesszük annyi időre, hogy a krém megdermedjen.
  7. A kókuszkrémet az olajjal felforrósítjuk, a porcukorral édesített, felaprított étcsokoládéra öntjük és simára keverjük. Körkörös mintát rajzolunk a torta tetejére, és dermedésig hűtőbe tesszük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc







2020. március 9.

Kanelsnegle – dán fahéjas csiga








Hopp, még egy dán édesség! Lassan vendégül láthatom Mads Mikkelsent, Viggo Mortensent, Nikolaj Coster-Valdaut és Nikolaj Lie Kaas-t, csak, hogy a legismertebb és általam is kedvelt – persze hímnemű – dán színészeket említsem. Hiába na, csípem az északi pasikat (imádott kandúromnak pl. norvég neve van). :D Mondjuk lehet, hogy nekik már a hócipőjük is tele van a dán édességekkel. :D Sebaj, több marad nekem! :D
Azt hiszem, ennél finomabb fahéjas csigát még életemben nem ettem! A tésztája puha, könnyű, levegős, amit átjár a fahéj imádni való zamata. :)
A dán péksütemények tésztáját a franciák croissant-jához hasonlóan kissé időigényes elkészíteni (lásd: dán mandulás péksütemény), de ez nem igaz a fahéjas csigájukra. Azt ui. nem kell hajtogatni, pihentetni, sőt az élesztőt még felfuttatni sem szükséges. Az eredmény mégis hasonlóan szerethető. Eredetileg nem muffintepsiben sütik, de én már régóta ki akartam próbálni ezt az alternatívát csiga esetében is. Egy szó, mint száz, meg kell sütni! ;) Téli fűszerezés ide vagy oda, egy ilyen péksütit én bizony bármelyik évszakban képes vagyok bepuszilni. :D






Hozzávalók 12 darabhoz:

Tésztához:
30 dkg finomliszt
2,5 dkg cukor
egy csipet só
1 kezeletlen citrom reszelt héja
2,5 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 tojás
8 dkg vaj + a sütéshez

Töltelékhez:
8 dkg vaj
7 dkg nádcukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
1 csapott ek. őrölt fahéj

Tetejére és a cukormázhoz:

3 ek. tej
2 dkg cukor
6-7 dkg porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval, citromhéjjal vegyített liszt közepébe belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a tejben felvert tojást, simára keverjük, és a lisztet fokozatosan hozzádolgozva, sima felületű, kicsit keményebb tésztává gyúrjuk.
  2. A puha vajat több részletben beledagasztjuk a tésztába, majd letakarva, huzatmentes helyen min. 30 percet kelni hagyjuk.
  3. A töltelékhez a puha vajat önmagában felhabosítjuk, majd hozzáadjuk a fahéjjal kevert nádcukrot, és alaposan összekeverjük.
  4. A megkelt tésztát lisztezett felületen 25x40 cm-es téglalap alakúra kinyújtjuk, a teljes felületét megkenjük a fahéjas töltelékkel, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük.
  5. A tésztarudat 12 egyforma darabra vágjuk, és olvasztott vajjal kikent muffin sütőforma mélyedéseibe ültetjük.
  6. A sütőformát lefedjük egy megfelelő méretű másik tepsivel, és kb. 20 percet kelni hagyjuk.
  7. A kenéshez a kristálycukrot összemelegítjük 2 evőkanál tejjel. A mázhoz a többi tejet jó alaposan kikeverjük a porcukorral.
  8. A sütőformát a rajta lévő tepsivel együtt 200°C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és 10 percig így sütjük a fahéjas csigákat. Tepsi nélkül további kb. 10 perc alatt készre sütjük.
  9. A sütőből kivéve, tortarácsra tesszük a muffintepsit, a csigák tetejét lekenjük cukros tejjel, és 2 perc elteltével óvatosan kiemeljük mindegyiket a mélyedésekből. Tortarácsra szedjük, és így hagyjuk kihűlni. A péksütiket meglocsoljuk a mázzal.





2020. március 4.

Cukkinis édesburgonya lepény karamellizált kápia paprikával, juhtúróval, parmezánnal, csípős, szezámmagos tejfölöntettel







Izgalmasnak tartom a zöldséges kajákon való agyalást, amit persze megtehettem volna akkor is, amikor még javában fogyasztottunk húst. Persze azelőtt is készítettem zöldségételeket, de sokkal ritkábban, és általában a hús kísérőjeként. Most viszont épp az az izgi benne, hogy hús az nincs benne. :D Éppen ezért olyannak kell lennie, ami laktató, és önmagában is megállja a helyét. Ilyen lett ez a lepény is, amit végre magam ötlöttem ki. Na nem mintha nem létezne ilyen lepény, de most nem kerestem rá, csak a saját fejem után mentem. Nagy dicséretet kaptam érte a Kutyinyektől, és felhatalmazott arra, hogy máskor is elkészítsem. :) Hozzátette, hogy ilyet majd csináljak a barátainknak is, mert biztos szeretni fogják.
Jó, tudom, mások számára nem egy nagy valami zöldségeket enni, de nekünk ez akkor is örömteli! :D






Hozzávalók 24 cm átmérőjű lepényhez:

Lepényhez:
20 dkg édesburgonya (tisztítva mérve)
1 cukkini (tisztítva kb. 20 dkg)
1 fej lila hagyma
2 tojás
zellersó
őrölt fekete bors
morzsolt bazsalikomlevél
oregánó
2 dkg pirított szezámmag
2,5 dkg vaj + a sütőformához
1 tk. finomítatlan nádcukor
4 dkg zabpehelyliszt

Feltéthez:
7 dkg juhtúró
2 kápia paprika
1 tk. finomítatlan nádcukor

2 dkg vaj
1 ek. aprított petrezselyemzöldje

Öntethez:
20 dkg tejföl
késhegynyi őrölt csípős paprika
agavé szirup ízlés szerint
2 dkg pirított szezámmag


elkészítés:

  1. A lepényhez a nagy lyukú reszelőn lereszelt cukkinit meghintjük a zellersóval, és negyedórát állni hagyjuk.
  2. A lila hagymát félbevágjuk, vékonyra szeljük, és a vajon megdinszteljük – közben sózzuk. Meghintjük a cukorral, és megkaramellizáljuk. Kihűtjük.
  3. A tojást felverjük, simára keverjük a zabpehelyliszttel, beleforgatjuk a karamellizált hagymát, a levétől kinyomkodott cukkinit, a nagy lyukú reszelőn lereszelt batátát, a fűszerekkel ízesítjük és hozzáforgatjuk a zsiradékmentes serpenyőben megpirított szezámmagot.
  4. A masszát a sütőpapírral bélelt, vajjal vékonyan kikent, kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőbe toljuk.
  5. A feltéthez a felhevített vajon, kevés sóval ízesítve megdinszteljük a vékony karikára szelt kápia paprikát, majd a cukorral pirulásig sütjük. Félretesszük.
  6. A lepényt a sütőből kivéve pár percig hűlni hagyjuk. Az öntethez a tejfölt kikeverjük a többi hozzávalóval.
  7. A lepényre rámorzsoljuk a juhtúrót, elosztjuk rajta a karamellizált paprikát, a vékonyra szelt parmezánt, meglocsoljuk az öntettel, és megszórjuk aprított petrezselyemzölddel. A többi öntettel együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc


Tipp:
A lepényt előre is elkészíthetjük, majd hőlégkeveréses sütőben addig sütjük, hogy a sajt megolvadjon rajta.






2020. március 1.

Bounty kocka (vegán)







Izgalmas és érdekes feladat elé állított a sors. Olyan ételeket – elsősorban sütiket és péksütiket – kell készítenem a jövőben, amik nem tartalmaznak tojást és tejtermékeket, sőt még egy csomó mindent nem használhatok, és bizonyos, glutén tartalmú liszteket is csak módjával. Nem, nem mi lettünk érzékenyek ezekre az élelmiszerekre (vagy legalábbis nem tudok róla), hanem egy nagyon kedves ismerősöm – nagyképűen szólva, a személyi edzőm és a családja számára készülnek majd a finomságok. Sajnos nekik elég sok fajta alapanyag tiltólistán van, úgyhogy igencsak fel kell kötnöm a gatyámat, ha ugyanolyan finomakat akarok készíteni, mint amilyeneket a megszokott hozzávalókkal. Most már nem csak a saját kis családom igényeinek kell megfelelnem. Ha már a gépi pilates edzéseket olyan embertől kapom, aki maximalista hozzáállással, magas színvonalon edzi a testem, akkor nekem is kutya kötelességem mindezt azzal honorálni, hogy én is beleadok apait-anyait – és most már nem csak az edzéseken. De hát ez ugyebár nem is kérdés attól, aki maga is maximalista. :D Az edzőmmel szoktunk is mosolyogni egymáson és egyúttal magunkon, hogy Isteni szerencse, hogy 2 ilyen nagy igényű embert hozott össze a sors – tény, hogy nagyon jól együtt tudunk működni mi ketten. :)
Mostantól csak annyi változik, hogy barterezünk: az edzésekért cserébe olyan vegán ételeket adok, ami nemhogy ehető, de finom is. Ha már egy csomó dolog tilos, akkor legalább legyen némi öröm abban, amit mégis megehetnek.
Ezzel a sütivel indul hát a nagy vegán kaland, ami egyébként nekünk is jó, mert így megismerkedhetünk egy számunkra teljesen újfajta táplálkozással, és egyúttal mi is jót teszünk a saját egészségünknek. :)
Az a legszebb az egészben, hogy nem sokkal azután, hogy átadtam a sütit, az edzőm lelkesen telefonált, hogy a Bounty kocka rögtön elnyerte a családtagjai tetszését, és ő is meg a gyerekek is boldogok voltak, hogy nem kell lemondaniuk a házi készítésű édességekről. Örömöt szerezni bizony kellemes érzés, úgy meg pláne, hogy olyan típusú édességért kaptam dicséretet, aminek a készítése még számomra is szűz terület. :) Úgyhogy igazán jól startoltam. :D






Hozzávalók 24 szelethez:

Piskótához:
25 dkg bio fehér tönkölyliszt
12 dkg finomítatlan, bio nádcukor, darálva
3 dkg holland kakaópor
1,5 dl kókuszkrém (pl. Cocomas)
2,2 dl víz
0,5 dl kókuszolaj
12 g foszfátmentes sütőpor (vagy sütőpor+szódabikarbóna fele-fele arányban)

Kókuszkrémhez:
20 dkg kókuszreszelék
7,5 dkg finomítatlan, bio nádcukor, darálva
1 dl víz
0,5 dl kókuszkrém
1 ek. kókuszolaj
8 g útifű maghéj

Csokoládémázhoz:
10 dkg vegán étcsokoládé
1-2 ek. finomítatlan, bio nádcukor, darálva
1,5 dl kókuszkrém
1 ek. kókuszolaj

elkészítés:

  1. A lisztet összeszitáljuk a kakaóporral, a sütőporral, a nádporcukorral, és hozzákeverjük a kókuszkrémmel kevert vizet, valamint a kókuszolajat.
  2. A kissé folyós piskótatésztát a sütőpapírral bélelt (igény szerint kókuszolajjal kikent) 20x28 cm-es tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben megsütjük.
  3. A sütőből kivéve tortarácsra tesszük, és miután teljesen kihűlt, kivesszük a sütőformából, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  4. A krémhez a vizet elkeverjük a kókuszkrémmel, a kókuszolajjal, hozzáadjuk a finomra darált kókuszreszeléket, és miután kicsit állni hagytuk, belevegyítjük az útifű maghéjat.
  5. A krémet egyenletesen elosztjuk a piskótán, és 30 percre hűtőbe tesszük.
  6. A kókusztejszínt a kókuszolajjal felforrósítjuk, a porcukorral kevert, felaprított csokoládéra öntjük és összekeverjük.
  7. A mázat egyenletesen elkenjük a sütemény tetején, és hűtőbe tesszük annyi időre, hogy megdermedjen. Felszeleteljük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 30 perc