Mostanában ritkábban készítek édességet, de azért néha muszáj megörvendeztetnem vele magunkat. :) A napokban a barátainknak sütöttem kuglófot, de mivel azt vendégségbe vittük, ott is hagytuk. Így kellett valami itthonra is. :D Úgyhogy másnap elkészítettem ezt a nagyon csokis tésztájú, a tetején könnyű habos süteményt. Egyébként az ötletet megint egy netes videóreciből vettem.
A tésztája a brownie-hoz nagyon hasonlóan készül, de talán a felvert fehérjehab miatt állagában mégis kissé eltér attól. Ettől függetlenül én azért még brownie-nak nevezném. :D
Mivel szinte csak tejszínhabból álló krémet nemigen szoktam csinálni, most úgy gondoltam, nem árt, ha megint sort kerítek rá. Nem bántam meg, mert ehhez a viszonylag nehezebb tésztához valóban jól illett ez a könnyed, habos állagú krém.
Az ősz kezdetével és a hűvösebb idő beálltával igazán jólesett ez a nagyon csokis süti. :)
A tésztája a brownie-hoz nagyon hasonlóan készül, de talán a felvert fehérjehab miatt állagában mégis kissé eltér attól. Ettől függetlenül én azért még brownie-nak nevezném. :D
Mivel szinte csak tejszínhabból álló krémet nemigen szoktam csinálni, most úgy gondoltam, nem árt, ha megint sort kerítek rá. Nem bántam meg, mert ehhez a viszonylag nehezebb tésztához valóban jól illett ez a könnyed, habos állagú krém.
Az ősz kezdetével és a hűvösebb idő beálltával igazán jólesett ez a nagyon csokis süti. :)
Hozzávalók 28x18 cm-es tepsihez:
Tésztához:
10 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
10 dkg vaj
8 dkg porcukor
2 dkg vaníliás porcukor
2 tojás
8 dkg finomliszt
2,5 dkg holland kakaópor
3 g sütőpor
Csokoládéhabhoz:
5 dl habtejszín
25 dkg étcsokoládé (40-50% kakaótartalmú)
4 dkg porcukor
1 ek. vaníliakivonat
Díszítéshez:
olvasztott csokoládé
elkészítés:
- Az étcsokoládét a vajjal gőz fölött összeolvasztjuk, majd kicsit hűlni hagyjuk. A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
- A tojássárgákat a kétféle porcukorral kihabosítjuk, majd beledolgozzuk előbb a vajas csokoládét, majd a kakaóporral, sütőporral vegyített lisztet.
- Határozott mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérjehab felét, majd óvatosan hozzáforgatjuk a többi fehérjehabot is.
- A tésztamasszát a sütőpapírral bélelt (vagy a kivajazott, liszttel behintett) tepsibe simítjuk (süteménykeretet is használhatunk), és előmelegített sütőben megsütjük. Vigyázzunk, hogy ne süssük túl, különben kiszárad!
- A tepsiben hagyva, tortarácsra tesszük, és teljesen kihűtjük. A tésztát elválasztjuk a tepsi vagy a süteménykeret oldalaitól, majd visszatesszük az elmosott tepsibe (vagy visszahelyezzük rá a tiszta süteménykeretet).
- A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk és hozzáadjuk a vaníliakivonatot. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük, a harmadát az olvasztott csokoládéhoz vegyítjük, majd óvatosan a többi tejszínhabhoz forgatjuk.
- A csokoládés habot a tésztára simítjuk, és legalább 3 órára hűtőbe tesszük. Felszeleteljük, a tetejüket olvasztott csokival díszítjük és tálaljuk.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: 20-25 perc