A paprikás krumpli ritka vendég nálunk, pedig mindketten szeretjük. Idén viszont ez a 3. alkalom, hogy ezt főztem ebédre, úgyhogy behoztam egy kicsit a lemaradásból. :D Mindig picit máshogyan készítem – ezúttal virslivel. Sőt nokedli sem került most bele, és ilyen módon egy kicsit hosszabb lével készítve volt mibe beletunkolni a lepénykenyeret. Ennek hála, nokedli híján is eléggé laktató ebédünk kerekedett. :)
Hozzávalók 4 személyre:
75 dkg lisztesre fövő krumpli (tisztítva mérve)
30 dkg darabolt konzervparadicsom
5 szál frankfurti virsli
15 dkg pácolt, füstölt császárszalonna
1 nagy fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
2 zöldpaprika
1 púpozott ek. őrölt pirospaprika
őrölt csili ízlés szerint
1 tk. őrölt kömény
só
1 púpozott ek. szilárd mangalicazsír
víz
elkészítés:
- Az apró kockákra vágott húsos szalonnát lábasban addig pirítjuk, hogy a zsírját kiengedje, majd hozzáadjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a felkarikázott virslit.
- Beletesszük a lereszelt (vagy késes aprítóval pépesre darált) vöröshagymát, az apró kockákra vágott zöldpaprikát, megsózzuk és megdinszteljük.
- A tűzről lehúzva hozzákeverjük az áttört fokhagymát, a pirospaprikát, a csilit, a köményt, a darabolt paradicsomot, és felöntjük 2 dl vízzel. Fedő alatt, kis lángon pár percig főzzük.
- Beletesszük a meghámozott, nagyobb kockákra vágott krumplit, utánasózzuk, ha szükséges, és felöntjük annyi vízzel, ami másfél ujjnyira ellepi. Félig lefedve, közepes lángon készre főzzük. Friss kenyeret vagy péksüteményt kínálunk hozzá.