Egy, a neten látott videorecept ötletét alapul véve készítettem el ezt a virág alakú pizzát, ami tulajdonképpen úgy készül, mint a hajtovány, csak épp kör alakban kell elrendezni. A tészta a jól bevált pizzámé, bár ezúttal egy kis tk. liszt is került bele. A töltelék persze bármi lehet, de mivel sonkás pizzát alapvetően ritkán sütök, így most az volt soron, sőt abból is a pácolt, főtt prosciutto, mert olyat eddig még nem ettem. Olyan jól vizsgázott ez a pizzavirág, hogy két nap eltéréssel újra megsütöttem. Baráti összejövetelek alkalmával vagy csak úgy, ezeket a kis háromszögecskéket annyira jó beletunkolni a mártásba! :D
a tésztához:
20 dkg finomliszt
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
1 ½ ek. extra szűz olívaolaj
1 tk. cukor
1 csapott tk. só
1,5 dkg friss élesztő
1,5 dl tej+víz fele-fele arányban
a pizzamártáshoz:
1 kis doboz (7 dkg) sűrített paradicsom
2 ek. ketchup
1 fej vöröshagyma
3-4 gerezd fokhagyma
1 csapott tk. őrölt pirospaprika
1 mk. oregánó
1 csapott mk. bazsalikom
¼ mk. rozmaring
őrölt fehér bors
őrölt csili
só
cukor
2 ek. olívaolaj
1 dl víz
a töltelékhez:
10 dkg natúr Philadelphia krémsajt
5 dkg pizzamártás
15 dkg prosciutto cotto szeletelt sonka (pácolt, főzött, pl. Dulano - Lidl)
15 dkg parmezán vagy Grana Padano sajt
a tálaláshoz:
aprított petrezselyemzöldje
elkészítés:
- A tésztához a cukorral vegyített liszt közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük a langyos, vizes tejjelet, egy kis liszttel, és liszttel betakarva felfuttatjuk.
- Beletesszük a többi hozzávalót, és megdagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen megkelesztjük.
- A mártáshoz a lereszelt vöröshagymát az áttört fokhagymával együtt a felhevített olívaolajon megdinszteljük, hozzákeverjük a fűszereket, a sűrített paradicsomot, a ketchupot, felöntjük a vízzel, és majdnem teljesen lefedve 10 percet főzzük. Ezután fedő nélkül, kevergetve addig főzzük még, hogy kissé elforrja a levét, majd cukorral ízlés szerint édesítjük. Teljesen kihűtjük.
- A töltelékhez a krémsajtot elkeverjük a pizzamártással. A sajtot lereszeljük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon kb. 50 cm átmérőjű körlapra nyújtjuk, és gondolatban vízszintesen megfelezzük.
- Egyenletesen elkenjük rajta a krémsajtos mártást úgy, hogy középen (ahol gondolatban megfeleztük) szabadon hagyunk egy kb. 2 cm széles sávot. Kirakjuk a sonkaszeletekkel úgy, hogy a felezővonalat nem fedjük be.
- A tésztalap mindkét felét megszórjuk reszelt parmezánnal, kissé lenyomkodjuk, majd mindkét irányból a felezővonalig felgöngyöljük. A végeket lezárjuk és kissé aláhajtjuk.
- A két tésztarudat a felezővonal mentén kettévágjuk, és mindkettőt háromszög alakú darabokra szeljük.
- Az alján és az oldalán is vékonyan kiolajozott kapcsos tortaforma vagy sütőtál közepére egy kis szufléformát ültetünk, és néhány milliliter meleg vizet öntünk bele.
- A tésztaháromszögeket csúcsukkal felfelé, körkörösen a tortaformába ültetjük, miközben mindegyiket lekenjük egy kevés napraforgóolajjal. Az utolsó sort is lekenjük, hogy ne ragadjon hozzá a tálkához (vagy a tálkát is körbekenhetjük). Előmelegített sütőben pirosra sütjük, majd a formában kicsit hűlni hagyjuk.
- Lekapcsoljuk róla a sütőforma karimáját, és a pizzavirágot tortarácsra csúsztatjuk. Így hagyjuk langyosra hűlni, majd tortatálra tesszük.
- A közepében lévő tálkát megtöltjük a félretett pizzamártással (a mártás másik feléhez tejfölt is keverhetünk), és a pizzát megszórjuk aprított petrezselyemzölddel.
sütési mód: alul-felül
sütési idő: kb. 30 perc