Kategóriák

2019. április 25.

Túrós-olívaolajos kalácska





Bár a húsvét már elmúlt, de kalácsot bármikor ehetünk. Hátha valakinek nem volt elég belőle az ünnepekkor – példának okáért nekem. :D És ha a kalács krémsajttal működik, akkor biztos túróval is. Vaj helyett pedig ezúttal olívaolaj került bele, hiszen a hamburgerzsemle esetében már bizonyított. Az eredmény, ez a finom, puha péksütemény, amit mi a megmaradt sonkával ettünk, jól megpakolva főtt tojással, lila hagymával és a tetejébe majonézes tormával. :)


Hozzávalók 10 darabhoz:

38 dkg finomliszt
8 dkg fehér tönkölybúzaliszt
4 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
15 dkg túró
5 dkg olvasztott vaj
4 dkg cukor
1 csapott ek. só
5 ek. olívaolaj
2 tojássárgája
3 dkg friss élesztő
kb. 1,5 dl tej
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsolt élesztőt elkeverjük egy kevés langyos tejjel, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A tojássárgákat a többi tejhez adjuk, majd kiveszünk belőle egy keveset a kenéshez, és azt félretesszük.
  3. Az áttört túrót kikeverjük a sóval, az olívaolajjal, a tojásos tejjel, az élesztős liszthez adjuk, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Vékonyan kiolajozott tálban, letakarva, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
  4. A megkelt tésztából 10 egyforma gombócot formázunk, és negyedórát letakarva pihentetjük.
  5. A tésztagombócokat kettévágjuk, mindegyik darabot megsodorjuk, és párosával összecsavarjuk. A végeiket kissé aláhajtjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és letakarva kelesztjük 20 percet.
  6. A kis kalácsokat lekenjük a félretett tojásos tejjel, és előmelegített sütő középső sínjébe tolva megsütjük. Rácsra szedve hagyjuk kihűlni.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 25 perc