Kategóriák

2018. július 12.

Hacsapuri falatok fűszeres-sajtos túróval töltve, lila hagymás tejföllel







 
Ahogy az a blogon is jól látható, újabban megint rákaptunk a naanra. :D Ennek folyományaként pedig más népek lepénykenyerei is az eszembe jutottak. Mivel anno a hacsapurit is imádtuk, de aztán elfelejtődött, most újra előkerült emlékeimben a receptje. Most azonban picit más formában képzeltem el, és nem nagy méretű lepény, hanem ezek a kis falatkák lettek belőle. Ezúttal a töltelék sem ugyanaz. Ha lehet, mi így még jobban szerettük, mert a kis mérete miatt könnyebb enni, és klasszul bele lehet tunkolni a tejfölbe vagy egyéb mártogatóba. Csak az a baj vele, hogy hipp-hopp be lehet termelni belőle egy egész tetemes mennyiséget. :D Reggelire, uzsonnára, vacsorára, előételnek vagy vendégvárónak tökéletes választás. ;)






Hozzávalók 32 darabhoz:

a tésztához:

50 dkg finomliszt

1 csapott ek. só

3 ek. extra szűz olívaolaj

2,5 dkg friss élesztő

15 dkg natúr joghurt

1,5 dl víz

1 ek. cukor

napraforgóolaj a sütéshez


a töltelékhez:

18 dkg túró

8 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, trappsita, eidami, cheddar)

1 kis tojás

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csapott ek. grillfűszer (pl. Kotányi Grill Klasszikus)

őrölt fehér bors


a lila hagymás tejfölhöz:

40 dkg 20% zsírtartalmú tejföl

1 kis fej lila hagyma

1 tk. morzsolt oregánó

zöldfűszeres citrombors

őrölt fehér bors


elkészítés:

  1. A mártogatóhoz a tejfölt kikeverjük a nagyon finomra aprított lila hagymával, a fűszerekkel, és letakarva hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
  2. A hacsapuri tésztájához a lisztet tálba szitáljuk, közepébe morzsoljuk az élesztőt, simára keverjük a cukorral, a langyos vízzel, egy kevés liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
  3. Hozzáadjuk a sót, a meglangyosított joghurtot, az olajat, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a kétszeresére kelesztjük.
  4. A töltelékhez a tojást felverjük, alaposan elkeverjük a többi hozzávalóval, és a tölteléket 32 adagra osztjuk.
  5. A megkelt tésztát nyolcfelé vágjuk, mindegyik darabot meggömbölygetjük, majd 15 perc pihentetés után liszttel hintett felületen kb. 15 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk.
  6. A kinyújtott körlapokat 4-4 cikkre vágjuk, kissé széthúzzuk, és a közepükre halmozunk 1-1 teáskanálnyi tölteléket.
  7. A töltelék fölött mindkét oldalról összefogjuk a tésztát, és a széleket jól összenyomkodjuk. A töltött háromszögeket az alapjuknál is összedolgozzuk. Letakarva addig kelesztjük, amíg mindegyikkel elkészülünk.
  8. A serpenyőt kikenjük pár csepp olajjal, felforrósítjuk és kör alakban elrendezzük benne a kis hacsapurikat. Lefedve, kis lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük. Így járunk el a többivel is, miközben a serpenyőt minden sütés előtt kiolajozzuk. (A kész falatkákat konyharuhával letakarva melegen tartjuk, amíg mindegyikkel elkészülünk.)
  9. A hacsapuri falatokat azon melegében, a lila hagymás tejföllel együtt tálaljuk.