Régóta szemezek Ági barátnőm vaníliás briósaival, és most, hogy a muffintepsi egymás után kétszer is előkerült, eszembe jutott a fent említett péksüti. Úgyhogy harmadjára is elővettem a tepsit. :D Bár Ági receptjeit nagyon szeretem, mégsem az övét vettem át, csak a muffintepsiben való sütés ötletét kölcsönöztem tőle. :) Olyan jópofa így ez a finom, könnyű tésztájú kalács – igazi dísze lehet az ünnepi asztalnak húsvétkor. :)
30 dkg finomliszt
5 dkg mascarpone
3 dkg olvasztott vaj + a kelesztéshez és a sütéshez
1 tojássárgája
4 dkg cukor
1 tk. só
2 dkg friss élesztő
1,5 dl tej
1 kis tojás a kenéshez
kristálycukor a szóráshoz
elkészítés:
- A fele mennyiségű tejben felolvasztjuk a vajat, és belekeverjük a mascarponét. Hűlni hagyjuk.
- A lisztet tálba szitáljuk, a közepébe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, és a langyos tej másik felével simára keverjük. Letakarva felfuttatjuk.
- Hozzáadjuk a többi cukrot, a sót, a vajas-mascarponés tejet, a tojássárgáját, és robotgéppel pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát.
- Kézzel jól kidolgozzuk – közben kevés lisztet adhatunk még hozzá –, majd vajjal vékonyan kikent tálba tesszük, a tetejét meghintjük liszttel, és letakarva, huzatmentes helyen a kétszeresére kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett munkalapon finoman átgyúrjuk, majd 12 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket meggömbölygetjük. Letakarva negyedórát pihenni hagyjuk.
- A tésztagombócokat 20 cm hosszú rudakat sodrunk, hosszában, középen kettévágjuk, majd összecsavarjuk és csigaalakban feltekerjük.
- A megformázott briósokat a muffintepsi olvasztott vajjal vékonyan kikent mélyedéseibe ültetjük, és letakarva negyedóra alatt megkelesztjük.
- Lekenjük felvert tojással, megszórjuk kristálycukorral, és előmelegített sütőben megsütjük. Tortarácsra szedve hagyjuk langyosra hűlni.
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc
Megjegyzés, tipp:
Ha a tetejét nem szórjuk meg cukorral, húsvéti kalácsként is kínálhatjuk a sonkához.