Kategóriák

2018. március 2.

Almás-mazsolás túrótorta







Ez a süti olyan népszerű lett nálunk, hogy pár nap eltéréssel kétszer is megsütöttem, és majdnem harmadjára is. :D Az a vicc, hogy az ezt követő süteménnyel is úgy jártam, hogy amint elfogyott, azt is azonnal újra meg akartam sütni. :D No, de ne szaladjunk ennyire előre!
Ez a túrótorta igazából egy, a blogon már fent lévő sütim tortásított és almásított változata. :D Mert, hogy az a régi sütike szögletes tepsiben készült, és körtével. Az ott leírt mennyiséghez méretesebb tepsi kellett, az a tepsi viszont már a múlté, úgyhogy kisebb sütőformára kellett átszámolnom a hozzávalókat. Számolgatás közben kitaláltam, hogy ezúttal nem szögletes, hanem kerek lesz a sütemény, és mivel körtém nem volt itthon, alma került bele. Már csak azért is, mert az a fajta alma, amit felhasználtam hozzá, nem igazán alkalmas arra, hogy a kedvenc gyümölcsprésemmel kifacsarjam és megigyam a levét, ui. ivólének számomra túlzottan rostos/kásás. Így aztán ezek az almák ott árválkodtak a spájzpolcomon. Árválkodás közben pedig biztos ők súgták meg nekem, hogy túrótortába álmodva szeretnének bejutni a Mennyek országába. :D
Nagyon jó ötletnek bizonyult ezt az almát süteménybe tennem, mert éppen arra való. A tésztával együtt ugyanis ízében kissé körtés érzete van, és nagyon jól harmonizál a túróval. Ennek örömére pár nappal később már direkt ilyen almát vettem, hogy újra asztalra kerülhessen a torta. :) Abszolút jó választás volt, mert nem csak nekünk ízlett olyan nagyon, hanem egy kedves vendégünk is igen jót evett belőle. Később elárulta, hogy még aznap rájárt a számára elcsomagolt szeletekre, sőt még a blogon való megjelenése előtt elkérte tőlem a receptjét, és egyből tovább is adta másoknak. :D
A képeken látható tortát pedig ajándékba készítettem el egy szintén nagyon kedves ismerősömnek, úgyhogy ezúttal ő és a családja lett a süti boldog tulajdonosa. :)
Úgyhogy ezt az abszolút nyerő receptet itt és most közzé is teszem. :)






Hozzávalók 24 cm átmérőjű pitesütőformához:

Linzertésztához:
10 dkg finomliszt
10 dkg fehér tönkölybúzaliszt
12 dkg vaj
8 dkg kristálycukor
1 kezeletlen citrom reszelt héja
egy csipet só
½ tojás

Almakompóthoz:
30 dkg Golden alma (tisztítva mérve)
1 púpozott ek. cukor
1 dkg vaj
½ citrom leve
6 dkg mazsola
1 ek. zsemlemorzsa a töltelék alá

Krémhez:
25 dkg túró (nem morzsalékos)
15 dkg 20% zsírtartalmú tejföl
3 ½ tojás
13 dkg cukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
1 cs. vaníliaízű pudingpor

Tetejére:
3 dkg mandulapehely
kb. 1 dkg vaj
1 ek. porcukor

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval, citromhéjjal vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a kis kockákra vágott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojás felét, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen akkora körlapra nyújtjuk, amekkora a sütőformánk a peremét is beleszámolva (kb. 27 cm).
  2. A kinyújtott tésztát a formába illesztjük, a felületét villával több helyen megszurkáljuk, és nejlonzacskóba húzva hűtőbe tesszük.
  3. A kompóthoz a meghámozott, magházától megfosztott almákat nagyon apró kockákra vágjuk, a vajat, a cukrot, a citromlevet is hozzáadva lábasba tesszük, és felengedjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi. Forrástól számítva 1-2 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük, és a mazsolát is hozzáadva tálba tesszük. Teljesen kihűtjük.
  4. A krémhez a tojásokat felverjük, hozzáadjuk az áttört túrót, a tejfölt, a kétféle cukrot, és simára keverjük benne a pudingport (ha szükséges, botmixerrel csomómentesre dolgozhatjuk).
  5. A tésztával bélelt sütőformát kivesszük a hűtőből, meghintjük zsemlemorzsával, elrendezzük rajta a mazsolával vegyített almakompótot, és ráöntjük a krémet.
  6. A süteményt előmelegített sütőben, alulról a 2. rácson 40 percig sütjük, majd egyenletesen elosztunk rajta 8-10 kis körömnyi vajdarabkát, rászórjuk a mandulapelyhet, rászitáljuk a porcukrot, és további 10 percig sütjük. A sütőt ezután hőlégkeverésre állítjuk, és kb. 5 perc alatt készre sütjük a tortát. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd felszeleteljük, meghintjük porcukorral, és tálaljuk.
sütési hőfok: 180°C

Tipp: 
Úgy is készíthetjük, hogy az almakompótot pürésítjük, a tésztára simítjuk és elrendezzük rajta a mazsolát.