Egy kezemen is meg tudom számolni, hányszor főztem tejbegrízt: 2-szer. :D Először poharas desszertnek készült, egy másik alkalommal – évekkel később – pedig sütemény krémje lett belőle. Csak úgy magában, azaz mint sima tejbegrízt gyerekkoromban ettem utoljára. Valahogy sosem rajongtam érte, főleg azok után, hogy előtte már találkoztam a tejberizzsel. Az bezzeg elsőre szerelem lett, úgyhogy a tejbedarának ezek után már nem volt sok esélye labdába rúgni.
A napokban valahogy mégis eszembe jutott, de megint nem azért, hogy magában egyem. :D Sőt igazából az alábbi édességet először tejberizzsel képzeltem el, mert azzal egyszer már működött, de utóbb kitaláltam, hogy miért ne sikerülhetne tejbegrízzel is. Az elképzelést tett követte, és 1 órával később már ott sorakoztak a kis grízpalacsinták a tányéron. :D Már csak fel kellett dobni valamivel, ami eperszezon lévén mi más is lehetett volna, mint földieper. :) Csak gyümölccsel azonban túl „száraznak” éreztem, ezért készítettem hozzá egy kis ricottahabot, ha már az utóbbi időben olyan klasszul egymásra találtunk, én meg a ricotta. :) Így lett kerek egész ez a kerek desszert. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt palacsintásítani a tejbegrízt. :) Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és legalább nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt. :)
A napokban valahogy mégis eszembe jutott, de megint nem azért, hogy magában egyem. :D Sőt igazából az alábbi édességet először tejberizzsel képzeltem el, mert azzal egyszer már működött, de utóbb kitaláltam, hogy miért ne sikerülhetne tejbegrízzel is. Az elképzelést tett követte, és 1 órával később már ott sorakoztak a kis grízpalacsinták a tányéron. :D Már csak fel kellett dobni valamivel, ami eperszezon lévén mi más is lehetett volna, mint földieper. :) Csak gyümölccsel azonban túl „száraznak” éreztem, ezért készítettem hozzá egy kis ricottahabot, ha már az utóbbi időben olyan klasszul egymásra találtunk, én meg a ricotta. :) Így lett kerek egész ez a kerek desszert. :D Úgy érzem, nagyon jó ötlet volt palacsintásítani a tejbegrízt. :) Egyszerű, gyorsan elkészíthető, és legalább nem kell bekapcsolni hozzá a sütőt. :)
Hozzávalók 10-12 darabhoz:
Tejbegríz palacsintához:
5 dl tej
8 dkg búzadara
10 dkg finomítatlan nádcukor
1 kis kezeletlen citrom reszelt héja
egy kis csipet só
3 dkg puha vaj
2 tojás
10 dkg finomliszt
2-3 ek. napraforgó- vagy kókuszolaj a sütéshez
Ricottahabhoz:
15 dkg krémes ricotta
1,5 dl habtejszín
4 dkg porcukor
1 dkg vaníliás porcukor
½ cs. zselatin fix por
Továbbá:
4-5 szem földieper/palacsinta
citromfű- vagy mentalevélkék
elkészítés:
- A tejet felforraljuk, állandó keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és kis lángon, kevergetve sűrűre főzzük.
- Elzárjuk alatta a lángot, és belevegyítjük a cukrot, a sót, a puha vajat, valamint a citromhéjat. Langyosra hűtjük.
- A ricottát összekeverjük a kétféle porcukorral, majd hozzáforgatjuk a zselatin fix porral kemény habbá vert tejszínt. A habot sima csöves habzsákba töltjük és hűtőbe tesszük fél órára.
- A megtisztított földiepret felkarikázzuk vagy félbe-/negyedbe vágjuk, esetleg felkockázzuk és félretesszük.
- A grízmasszához hozzádolgozzuk a tojások sárgáját, majd felváltva beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét és a lisztet.
- A tésztából evőkanállal kis halmokat teszünk a serpenyőben felhevített olajra, a kanál hátával kb. 10 cm átmérőjű kör alakúra formázzuk, és kis-közepes lángon mindkét oldalukon pirosra sütjük a palacsintákat. Papírtörlőre szedjük és hűlni hagyjuk.
- A palacsintákra csigavonalban rányomjuk a habot, és elosztjuk rajta a feldarabolt epret. Citromfű- vagy mentalevélkékkel díszítve tálaljuk.
(Ha az eper nem elég édes, közvetlenül tálalás előtt meghintjük porcukorral.)
Tipp:
Ricotta helyett mascarponét is használhatunk.
Tarkedli sütőben is készíthetjük, úgy még formásabbak lesznek.
Egyszerűbben is kivitelezhetjük, ha nem készítünk hozzá ricottahabot, és az epret közvetlenül a még meleg grízpalacsintákra halmozzuk. Porcukorral hintve tálaljuk.
Ricotta helyett mascarponét is használhatunk.
Tarkedli sütőben is készíthetjük, úgy még formásabbak lesznek.
Egyszerűbben is kivitelezhetjük, ha nem készítünk hozzá ricottahabot, és az epret közvetlenül a még meleg grízpalacsintákra halmozzuk. Porcukorral hintve tálaljuk.
Nagyon klassz fotók egy finom desszertről. :) ...habár én most vacsorára is szívesen elfogadnám. :D
VálaszTörlésKöszönöm! ♥ Ó, hát akkor pont időben vagyunk, vacsira küldöm extra adag ricottahabbal. ;)
VálaszTörlésFinom volt nagyon! :) ♥
Törlés♥ Örülök, ha ízlett, egészségedre! ;)
Törlés