Valószínűleg nem szerencsés dolog, hogy a blogomon viszonylag kevés a sütés nélküli édesség, hiszen az ilyen típusú desszert hamarabb elkészül, így időt spórolhatunk vele. Kánikula idején kifejezetten üdvözítő tud lenni, hogy mellőzhetjük a sütő bekapcsolását, ráadásul sok esetben éppen olyan finom a poharas desszert is, mint bármilyen más, sütőben készült édesség.
Gondolatban általában minimum 1 nappal előtte rákészülök a sütisütésre, de előfordul, hogy vagy kedvem vagy épp időm nincs arra, hogy „komolyabb” édességet készítsek. Az elmúlt vasárnap az előbbi eset forgott fenn – egy csepp kedvem sem volt a konyha felé nézni, de a Kutyafül délután már „vonyított” az édesség után. :D Így hát – elsősorban neki kedvezve – nekifogtam egy gyors desszertnek. Szinte rögtön a bodzaszörpös üveg került a kezembe, és elég hamar kialakult belőle ez a finom, nyáriasan üde krém. A maradék babapiskóta sem maradhatott parlagon, úgyhogy rögtön frigyre is lépett a bodzás krémmel. :) Kóstoláskor úgy éreztem, néha kifejezetten jó nem rákészülni az édességkészítésre, mert a sütisütési kedv hiányából és a spontán ötletekből olykor kimondottan szeretni való desszert kerekedhet ki. :)
Gondolatban általában minimum 1 nappal előtte rákészülök a sütisütésre, de előfordul, hogy vagy kedvem vagy épp időm nincs arra, hogy „komolyabb” édességet készítsek. Az elmúlt vasárnap az előbbi eset forgott fenn – egy csepp kedvem sem volt a konyha felé nézni, de a Kutyafül délután már „vonyított” az édesség után. :D Így hát – elsősorban neki kedvezve – nekifogtam egy gyors desszertnek. Szinte rögtön a bodzaszörpös üveg került a kezembe, és elég hamar kialakult belőle ez a finom, nyáriasan üde krém. A maradék babapiskóta sem maradhatott parlagon, úgyhogy rögtön frigyre is lépett a bodzás krémmel. :) Kóstoláskor úgy éreztem, néha kifejezetten jó nem rákészülni az édességkészítésre, mert a sütisütési kedv hiányából és a spontán ötletekből olykor kimondottan szeretni való desszert kerekedhet ki. :)
Hozzávalók 4 személyre:
Csokoládés piskótához:
10 dkg babapiskóta
4 dkg vaj
3 dkg porcukor
1 csapott ek. holland kakaópor
2 ½ ek. tej
Bodzahabhoz:
13 dkg tejföl
13 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
2 cs. Bourbon vaníliás cukor darálva
5 dkg finomítatlan nádcukor darálva
1 dl bodzaszörp
4 zselatinlap
Bodzazseléhez:
1 dl bodzaszörp
1 ½ zselatinlap
elkészítés:
- A csokoládészószhoz a hozzávalókat fém tálba tesszük, és gőz fölé állítva összemelegítjük. A babapiskótákat kis kockákra vágjuk, és a csokoládészószhoz forgatjuk.
- 2 evőkanál bodzalevet felforrósítunk és feloldjuk benne az előzőleg hideg vízbe áztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapokat.
- A tejfölt kikeverjük a mascarponéval, a vaníliás porcukorral, a nádporcukorral, a többi bodzaszörppel, és néhány evőkanál krémet a zselatinos bodzaléhez keverünk.
- A zselatinos krémet a többihez vegyítjük, hűtőbe tesszük annyi időre, amíg dermedni nem kezd, majd óvatosan hozzáforgatjuk a kemény habbá vert tejszínt.
- Előkészítünk 4 üvegpoharat, mindegyik aljába lerakunk 1 réteg csokis babapiskótát, és ráhalmozunk néhány evőkanál bodzahabot.
- A poharak alját a tenyerünkkel megütögetjük, hogy a krém felülete sima legyen, majd elosztunk rajta egy újabb adag csokis piskótát és habot. A poharak alját ismét megütögetjük.
- A bodzazseléhez 1 evőkanál bodzaszörpöt felforrósítjuk, és feloldjuk benne az előzőleg beáztatott, majd alaposan kinyomkodott zselatinlapot.
- Hozzákeverjük a többi szörpöt, és a desszertek tetejére csorgatjuk. Hűtőbe tesszük annyi időre, hogy a zselé teljesen megszilárduljon a tetején, majd bodzavirággal és/vagy citromfűvel díszítve tálaljuk.
Hű! Imádom a bodzát; így azt hiszem nagyon szeretném ezt a mutatós és minden bizonnyal finom desszertet. :)
VálaszTörlésKöszi! :) De jó, akkor két teli pohárral küldök nektek, mellé pedig egy kis saját bodzaszörpöt is. ;)
TörlésMúlt hétvégén elkészítettem kapásból 2 adagot. Ma fogom újra, mert annyira bejött mindenkinek. Kicsit módosítottam az egyszerűség kedvéért, én a zselatint kihagytam az egész krémből és nem csináltam a tetejére sem zselét, de így is fantasztikus lett! Köszönöm a receptet. Továbbra is imádom a blogodat! :)
VálaszTörlés