Kategóriák

2017. november 27.

Réteges sajtos kifli






Ez életem egyik legfinomabb péksütije! De hogy annyi – szintén jól sikerült – kelt tészta után miért pont ez lett annyira imádni való, ahhoz el kell olvasni az alábbi rövidke történetet. ;)
Egy ideje már szinte csak zsemlét sütök, hogy reggelire a Kutyafülnek legyen mit ennie. A friss péksütiket lefagyasztom, és neki reggelente csak ki kell vennie a mélyhűtőből egy darabot, ami a mini grillerben felmelegítve éppen olyan, minta frissen került volna ki a sütőből. :) A zsemletésztát egyébként mindig a hamburgerzsemlém tésztájából készítem. A jó múltkor azonban kifli módra feltekertem, fő a változatosság alapon. :D A következő alkalommal is tekerni akartam a tésztát, de a paprikaszószos kiflimen felbuzdulva, ezúttal rétegesre szerettem volna megoldani. Neki is fogtam, és amikor a kiflik már a sütőben csücsültek, nagyon mosolyogtam, olyan csodásan domborodott a hátuk. :) Már javában ettük nagyokat sóhajtozva a gyönyörtől, amit a kifli állaga és íze miatt éreztünk, közben pedig elcsodálkoztam azon, hogy mitől lehet ennyire könnyű és levegős. Amikor is ráeszméltem, hogy tej helyett vizet használtam. :D Bár tejjel is épp eléggé légies a péksüti, a víz hatására mégis más jellegű. Kicsit olyan croissant-osan könnyű. A vajnak köszönhetően szépen szétválnak a rétegek, a sajttól pedig imádni való az íze. Ennek a kis vizes „malőrnek” hála megszülethetett hát a mi legújabb kedvencünk. :)
Önmagában is feledhetetlen élményt nyújt, de házi, paprikás szalámival, tejföllel, lila hagymával, hegyes erős paprikával, és a mellé kortyolgatott (birsalma főzőléből készült) citromos teával fokozva, igazi katarzist élhetünk át. Szerintem nem túloztam. :D



Hozzávalók 12 darabhoz:

a tésztához:
50 dkg fehér tönkölybúzaliszt (vagy finomliszt)
1 tojás
3 dkg cukor
1 ek. só
3 ek. olívaolaj
3 dkg friss élesztő
kb. 3 dl víz

a töltelékhez:
3-4 dkg vaj, felolvasztva
kb. 20 dkg reszelt Pannónia sajt

a tetejére:
1 kis tojás
1 ek. tej
szezámmag

elkészítés:

  1. A lisztet tálba mérjük, a közepében kialakított mélyedésbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 dkg cukrot, egy kevés lisztet, és csomómentesre keverjük a langyos vízzel. Letakarva felfuttatjuk.
  2. A felfutott élesztővel együtt a liszthez adjuk a többi cukrot, a sót, az olívaolajat, felvert tojást, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Olajjal vékonyan kikent tálba tesszük, letakarjuk, és meleg helyen megkelesztjük.
  3. A tésztából 3 egyforma gombócot gömbölygetünk, és letakarva kelesztjük további 20 percig (így könnyebb lesz kinyújtani).
  4. A cipókat lisztezett munkalapon egymás után 35 cm átmérőjű körlapokra nyújtjuk. Az első lapot megkenjük a langyos olvasztott vaj felével, megszórjuk egy adag reszelt sajttal, és befedjük a 2. tésztalappal. Ezt is megkenjük vajjal, megszórjuk sajttal, és rátesszük a 3. tésztalapot.
  5. A réteges tésztát 12 körcikkre vágjuk, a cikkeket az alapjuk felőli oldalukon a csúcsaiknál fogva kissé széthúzzuk és feltekerjük. A duci kifliket kissé lenyomjuk, majd sütőpapírral bélelt gáztepsire sorakoztatjuk. Letakarva kb. 20 percet kelesztjük.
  6. A tetejüket lekenjük tejjel felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal, és előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amint megsültek, a kifliket tortarácsra szedjük, és így hagyjuk langyosra hűlni.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (középső sín)
sütési idő: kb. 20 perc