Kategóriák

2017. április 13.

Kukoricás tönkölykalácska





A húsvét közeledtével egyre többet gondolok arra, milyen péksüteményt süthetnék, ami küllemre is méltó az ünnephez, mégis más, mint a hagyományos fonott kalács. Nem mintha azzal baj lenne, sőt most is kerül majd „rendes” kalács az asztalra. Egyszerűen csak arról van szó, hogy szeretek kipróbálni mást is. Emlékeztem rá, hogy korábban jártam már Tortelina blogján, és ott láttam nekem tetsző péksüteményeket. Gyorsan rá is kerestem az oldalra, és rábukkantam egy jópofa formázási technikára, sőt továbbiakra is. A recept azonban teljesen más, hiszen most a technika volt a lényeg. Bár ebben a tésztában most nincs tojás, mégis kalács jellege van, és a helyes kis formájának köszönhetően a húsvéti asztal dísze lehet. :)
 
 
 
Hozzávalók 10 darabhoz:

40 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg kukoricaliszt
8 dkg olvasztott vaj
3 dkg cukor
1 csapott ek. só
3 dkg friss élesztő
3 dl tej
1 kis tojás a kenéshez
szezámmag a szóráshoz

elkészítés:

  1. A cukorral vegyített lisztkeverék közepébe morzsoljuk az élesztőt, és elkeverjük egy kevés tejjel, valamint liszttel. Kevés liszttel betakarva felfuttatjuk.
  2. Hozzáadjuk a sót, a többi tejet, a langyos olvasztott vaj felét, és megdagasztjuk. Vajjal vékonyan kikent tálban, letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, meggömbölygetjük, és 10 perc pihentetés után lisztezett munkalapon kb. 30 cm hosszú 10 cm széles ovális alakú tésztalapokra nyújtjuk.
  4. A kapott tésztalapok felületén egymással párhuzamos, hosszanti vágásokat ejtünk (úgy, hogy a tésztát nem vágjuk végig), majd megkenjük olvasztott vajjal.
  5. A csíkos tésztát a csúcsosabbik oldalától kiindulva átlósan felgöngyöljük, és az így kapott vékony tésztarudat csigavonalban feltekerjük. Így járunk el a többi tésztával is.
  6. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és fél órát kelesztjük. A tetejüket lekenjük felvert tojással, és megszórjuk szezámmaggal.
  7. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. Sonkával, tojással, retekkel, újhagymával, tormával együtt tálaljuk.
sütési hőfok: 190°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 20 perc

Megjegyzés, tipp:
A tésztalapokat ízesített, pl. fokhagymás vajjal is megkenhetjük, de vaj helyett pesztót is használhatunk. Sőt kakaós vagy fahéjas töltelékkel is készülhet. A fantáziánkra van bízva. ;)
A csigavonal kialakításakor egymástól kicsit eltérő formákat kaphatunk attól függően, hogy melyik végétől kezdjük el feltekerni a tésztakígyót. Meglepő, de így van, a vágások ui. máshogy nyílnak ki, ha az egyik, vagy ha a másik végétől indítjuk a tekerést. :D
Ha nem akarjuk, hogy a kalács közepe kiemelkedjen, és turbánhoz hasonló alakja legyen, akkor csak simán feltekerjük anélkül, hogy a kiinduláskor csúcsot képeznénk a tésztából. Sőt készíthetünk ilyet is, olyat is. :)
Az elkészítés fázisképei.