Kategóriák

2017. szeptember 30.

Csokoládés-banános kalácspuding-torta







Azt hiszem, ilyen még nem történt soha: egy kicsit felszaporodott nálunk az édesség. :D Dönteni kellett hát, hogy a tortát esszük meg, vagy a kalácsot. Mivel az utóbbit könnyebb átmenteni más édességbe, így aztán a tortára esett a választás. A kalácsból pedig pár nappal később végre tortaformában sütött felfújt lett. :D Ebben a formában ui. még sosem készítettem kalácspudingot, pedig régóta terveztem. És ha már torta, akkor a díszítés is ahhoz méltó kell legyen – naná, hogy mascarponés krém. Úgy érzem, ízre igazán pazar édességet sikerült gyártanom, úgyhogy napokon át jól elvoltunk vele. :)






Hozzávalók 24 cm-es kapcsos tortaformához:

Kalácspudinghoz:
60 dkg csokoládés-banános kalács
4 tojás
2,5 dl tejszín
1,5 dl tej
9 dkg cukor
1 cs. Bourbon vaníliás cukor
3 dkg vaj

Díszítéshez:
18 dkg mascarpone
0,5 dl tejszín
2 dkg porcukor
holland kakaópor a szóráshoz

elkészítés:

  1. A kalácsot vastagabb szeletekre vágjuk, felkockázzuk, és 2 rétegben, körben kirakjuk vele az alján és az oldalán vajjal kikent kapcsos tortaformát.
  2. A tejes tejszínt összemelegítjük a cukorral, a vaníliás cukorral és a vajjal, hűlni hagyjuk, majd hozzákeverjük a tojásokat. A keveréket a kalácskockákra öntjük. Kissé lenyomkodjuk és állni hagyjuk, amíg a sütő bemelegszik.
  3. Sütőbe toljuk, készre sütjük, majd tortarácsra tesszük, és fél órát a formában pihentetjük. Ezután lekapcsoljuk róla a forma peremét, teljesen kihűtjük, majd óvatosan átemeljük/áttoljuk a tortatálra.
  4. A díszítéshez a mascarponét a tejszínnel és a porcukorral kihabosítjuk, kerek végű csővel ellátott habzsákba töltjük, és körkörös alakban kidíszítjük a sütemény tetejét. Meghintjük kakaóporral, és tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 45 perc

Tipp:

Csokoládés-banános kalács helyett sima kalácsot is használhatunk. Ebben az esetben a kalácskockák közé szórjunk 8-10 dkg durvára tört étcsokoládét, és pötyögtessünk rá 15 dkg pépesített banánt.












2017. szeptember 26.

Fokhagymás, mini húsroládok zöldfűszeres hagymamártásban, parmezános burgonyagombóccal

 





Ezt az egyszerű, serpenyős húsételt már másodjára készítettem el, annyira ízlett a pár hónappal ezelőtti első alkalommal. Bár sem a hozzávalók, sem pedig a készítési mód tekintetében nincs benne semmi különleges, mégis akár ünnepi fogás is lehetne belőle. A hagyományos köretek bármelyike illik hozzá: sült krumpli, rizs, köles, tócsni, sőt még főtt tésztával is ehetjük, de én most gombóc formára készített krokettet adtam mellé. Viszonylag gyorsan elkészíthető, viszont annál hamarabb elfogy. :D






Hozzávalók 4 személyre:

Fokhagymás húsroládokhoz (18 db-hoz):
1 egész (kb. 60 dkg) csirkemellfilé
18 gerezd fokhagyma
Provence-i fűszerkeverék (sómentes)
teljes kiőrlésű búzaliszt
1 púpozott ek. mangalicazsír

Zöldfűszeres hagymamártáshoz:
1 fej vöröshagyma
3 dl tej
1,5 dl tejszín
1 tk. aprított, friss oregánó
1 tk. aprított, friss bazsalikom
1 kis csokor petrezselyemzöldje, aprítva
őrölt szerecsendió
őrölt fehér bors

½ tyúkhúshúsleves-kocka
1 púpozott ek. vaj
2 ek. fehér tönkölybúzaliszt

Parmezános burgonyagombóchoz (20 db-hoz):
35 dkg héjában főtt krumpli (tisztítva mérve)
1 dkg olvasztott vaj
0,5 dl tejszín
1 tojás
1 tojássárgája
10 dkg reszelt parmezán
5 dkg fehér tönkölybúzaliszt
őrölt fekete bors

tönköly- vagy teljes kiőrlésű lisztből nyert zsemlemorzsa
kókuszolaj a sütéshez

elkészítés:
  1. A belső filéktől megfosztott két fél csirkemellet 4-4 szeletre vágjuk, amiket hosszában kettévágunk. Az így kapott 16 hússzeletet az egészben hagyott belső filékkel együtt folpack alatt kiklopfoljuk. Összesen 18 db keskeny hússzeletünk lesz.
  2. A hússzeleteket enyhén megsózzuk, a fűszerkeverékkel ízesítjük, a felül lévő felüket megkenjük az 1-1 fokhagymagerezdből nyert péppel, majd szorosan feltekerjük. (Nem szükséges megtűzni.)
  3. Az így kapott kis tekercseket megforgatjuk a teljes kiőrlésű lisztben, és egy nagyobb serpenyőben, a felhevített zsíron minden oldalukon hirtelen kisütjük. Kivesszük a serpenyőből, és félretesszük.
  4. Ugyanabban a serpenyőben, amiben a húst sütöttük, vajat hevítünk, megdinszteljük rajta a lereszelt vöröshagymát, rászórjuk a lisztet, és kevergetve fél percig pirítjuk.
  5. Felöntjük a leveskockával, oregánóval, bazsalikommal, szerecsendióval, kevés sóval ízesített tejszínes tejjel, és besűrítjük.
  6. A roládokat a mártásba tesszük, összeforgatjuk, és miután készre főztük az ételt, hozzákeverjük a felaprított petrezselyemzöldet. Melegen tartjuk.
  7. A burgonyagombóchoz a még meleg, héjában főtt krumplit kikeverjük a vajjal, a tejszínnel, és sóval, borssal ízesítjük.
  8. Miután langyosra hűlt, beledolgozzuk a tojást, a tojássárgáját, és alaposan összekeverjük a reszelt parmezánnal, valamint a liszttel. (Utóbbit apránként adagoljuk, amíg a keverék formálható állagú nem lesz.)
  9. A masszából diónyi méretű gombócokat formázunk, megforgatjuk a zsemlemorzsában, és bő kókuszolajban közepes lángon kisütjük.
  10. Lecsepegtetjük, papírtörlőre szedjük, majd 5-5 darabot a személyenként számolt 4 db húsrolád mellé rendezünk.

Tipp:
A mini roládokat úgy is elkészíthetjük, hogy a kiklopfolt hússzeleteket egészben hagyva tekerjük fel, és ezután vágjuk ketté vagy nagy szeletek esetén akár három kis roládra.












2017. szeptember 22.

Lecsós-kukoricás papucs flantésztából








Ha lecsót főzök, akkor általában annyit szoktam, hogy ne csak 1 evésre való adag legyen belőle, hanem az elkészülte utáni napokban még lehessen belőle ezt-azt sütni. Így aztán a lecsós húst követően ezekbe a kis papucskákba töltöttem a többit. Eredetileg a lecsós batyut akartam újrafotózni, de aztán úgy döntöttem, hogy most inkább más formájú lesz. Tény, hogy ez a papucs és a korábbi batyu jellegükben hasonlítanak egymásra, de a lecsóhoz ezúttal nem répát, hanem kukoricát kevertem, ill. maga a tészta is más lett. Ez a két kis különbség pedig pont elegendő volt ahhoz, hogy ne csak külalakra, hanem ízre is különbözzenek egymástól. :)
Ezeket a falatnyi sós sütiket bátran ajánlom sör- vagy borkorcsolyának, mert nagyon etetik magukat, és méretüknél fogva is tökéletesek arra az esetre, ha vendégeket akarunk hívni.






Hozzávalók kb. 58 darabhoz:

a flantésztához:
20 dkg fehér tönkölybúzaliszt + a nyújtáshoz
5 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
12,5 dkg vaj
1 tojás
1 ek. cukor
1 csapott tk. só
kb. 20 ml víz
1 kis tojás a kenéshez

a töltelékhez:
kb. 40 dkg konyhakész kolbászos lecsó
6 dkg konzerv kukorica

elkészítés:

  1. A tésztához a cukorral, sóval elvegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, hozzáadjuk a felvert tojást, és a hideg vízzel összeállítjuk a tésztát.
  2. Lisztezett felületen 35x45 cm-es téglalapra nyújtjuk, majd 30x40 cm-esre szabjuk, hogy a szélei egyenesek legyenek. (A lehulló tésztaszéleket ismét begyúrjuk és kinyújtjuk.)
  3. A tésztalapot 12 db 10x10 cm-es négyzetre vágjuk, amiket függőlegesen és vízszintesen is további négyzetekre szelünk. (Egy 10x10 cm-es négyzetből ilyen módon 4 db 5x5 cm-es kis négyzetet kapunk)
  4. A lecsót elkeverjük a kukoricával, és belőle 1-1 mokkáskanálnyit a kis tésztanégyzetek közepére halmozunk.
  5. A két egymással szemben lévő tésztacsücsköt kissé széthúzzuk, hogy a tészta megnyúljon, és a töltelék fölött összecsippentjük.
  6. A töltött papucsokat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, a tetejüket megkenjük felvert tojással, és előmelegített sütőben pirosra sütjük.
  7. Tálra szedjük, és langyosan vagy teljesen kihűlve kínáljuk.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 15 perc











2017. szeptember 19.

Hagymás-kaliforniai paprikás pite







Már megint pite... sőt piték! :D Hiába na, imádom – húsosan vagy csak zöldségekkel is. :) Most ezzel a töltelékkel készült, és így is kedvenc lett. Egyszerűen nem tudok betelni vele, és az örömömet már csak az tudná fokozni, ha más is hozzám hasonlóan érezne, mert mondjuk sorra elkészítette az én pitéimet. :D
Számomra a zabpehelyliszt elengedhetetlen kelléke ennek a cseppet édes, de mégis inkább sós, omlós tésztának, és talán már nem is készíteném másként. :) Igaz, most Graham-liszt is került bele, amitől egy cseppet nehezebb, „rostosabb” a tészta, de így is nagyon ízlett. Úgy tűnik, a pite számomra örök kedvenc marad akárhogyan is variálom a liszteket. :)






Hozzávalók 4 db, 12 cm átmérőjű pitesütőformához:

Tésztához:
15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
10 dkg Graham-liszt
12,5 dkg zabpehelyliszt
18,75 dkg vaj
1 ½ tojás
1 púpozott ek. finomítatlan nádcukor
1 csapott tk. só
kb. 25 ml hideg víz

Töltelékhez:
15 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
20 dkg kaliforniai paprika (piros, sárga, zöld vegyesen)
10 dkg konzerv kukorica
4 kisebb fej fehér hagyma (tisztítva kb. 25 dkg)
6 gerezd fokhagyma
grill fűszerkeverék
só (elmaradhat)
10 dkg tejföl
1 tojássárgája
½ tojás
kevés mangalicazsír (elmaradhat)
4 csapott tk. teljes kiőrlésű lisztből nyert zsemlemorzsa

Díszítéshez:
petrezselyemlevélkék

elkészítés:

  1. A tésztához a lisztkeverékhez adjuk a többi hozzávalót, morzsalékossá dolgozzuk, a vízzel összeállítjuk, és sima felületű tésztává gyúrjuk.
  2. Lisztezett felületen 30 cm átmérőjű kör alakúra kinyújtjuk, a nyújtófa segítségével a piterácsozóra fektetjük és áthengerítjük rajta a nyújtófát, hogy a tészta a rácsmintába nyomódjon.
  3. A rácsbetétet a tésztával együtt kiemeljük a mintázó alsó részéből, majd a rácsos tésztára ráfektetjük a 4 db kis piteformát, és erőteljesen rájuk nyomunk, hogy a sütőforma méretre vágja a tésztát, és megkapjuk a megfelelő méretű tésztarácsokat.
  4. A kapott tésztarácsokat a betéten hagyjuk és folpackkal letakarva hűtőbe tesszük.
  5. A lehulló tésztadarabokat összegyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, liszttel enyhén hintett felületen, egymás után kb. 16 cm átmérőjű körlapokká kinyújtjuk, és a pitesütő formákba illesztjük. Villával több helyen megszurkáljuk, majd folpackkal lefedve hűtőbe tesszük.
  6. A töltelékhez a szalonnát üvegesre sütjük (ha szükséges, adunk még hozzá zsírt), majd megdinszteljük rajta a félbevágott, vékonyra szelt vöröshagymát.
  7. Hozzáadjuk az aprított fokhagymát, a háromféle színű, aprított kaliforniai paprikát, a fűszerkeverékkel ízesítjük, és a zöldségeket puhulásig sütjük. Ha szükséges, utánaízesítjük még egy kis fűszerkeverékkel vagy sóval.
  8. Belekeverjük a kukoricát, és miután a zöldségragu langyosra hűlt, eldolgozzuk a fél tojással, tojássárgájával kevert tejföllel.
  9. A tésztakosarakat meghintjük a zsemlemorzsával, elosztjuk bennük a tölteléket, mindegyiket befedjük 1-1 rácsos tésztával, majd a pitéket előmelegített sütőben készre sütjük.
  10. A sütőformákban kicsit hűlni hagyjuk, majd kivesszük belőlük, és tányérokra helyezzük. A tetejüket petrezselyemlevélkékkel díszítjük, és melegen vagy langyosra hűlve tálaljuk.
sütési hőfok: 170°C
sütési mód: hőlégkeverés
sütési idő: kb. 35 perc

Megjegyzés:
Ugyanezekkel az arányokkal 24 cm-es pitesütő formában is elkészíthetjük.











2017. szeptember 15.

Zserbó meggylekvárral

 

 


 


Hosszú évekig nem igazán szerettem a zserbót, mígnem egyszer valahol abban a szerencsében volt részem, hogy megkínáltak egy igazán finom házi készítésűvel. Már nem is emlékszem, hol történt mindez, csak arra, hogy alig bírtam abbahagyni, annyira ízlett. :) Tervben is volt, hogy egyszer nekifogok, de a dolog csak halasztódott. Aztán a neten több helyen is szembe jött velem a zserbó meggyes-mákos változata. Mivel mi a mákot még mindig nem túlzottan szeretjük, ezért diót vettem elő, de a meggylekvár használatánál maradtam. Úgyis van most jó pár üveg saját főzésű, úgyhogy amibe csak lehet, igyekszem beletenni. :)
A hozzávalók arányán csak egy csöppet változtattam, mert nem akartam már elsőre nagyon „belenyúlni”. A mák dióra való lecserélése mellett ezért csak annyit alakítottam rajta, hogy kevesebb cukrot és lekvárt tettem bele, ill. a tetejére olvasztott csokoládé került, és nem kakaóporból, cukorból és vajból főzött csokimáz, én ui. így jobban szeretem.
A süteményeket mindig pontoztatni szoktam, ezért a Kutyafül ezt a zserbó kapcsán sem úszta meg. :D A készítés napján – még a pihentetés előtt – 8-asra ítélte, másnap pedig Anyával együtt 10 pontot adtak rá. Én közben úgy vigyorogtam, mint a vadalma. :D
Úgy érzem, ez a süti inkább ünnepi alkalmakra való, de tesztelni bármikor lehet. ;)

 



Hozzávalók 35x27 cm-es tepsihez:

Tésztához:
50 dkg finomliszt
7 dkg porcukor
egy csipet só
25 dkg vaj
2 tojássárgája
kb. 1 dl tej
1,5 dkg friss élesztő

Töltelékhez:
50-60 dkg házi meggylekvár
30 dkg darált dióbél
23 dkg porcukor
2 dkg Bourbon vaníliás cukor
1 tk. őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja

Tetejére:
20 dkg tejcsokoládé

elkészítés:
  1. A tésztához a langyos tejben pici cukorral csomómentesre keverjük az élesztőt, és letakarva felfuttatjuk.
  2. A porcukorral, sóval vegyített átszitált lisztet elmorzsoljuk a nem túl hideg, felkockázott vajjal, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojássárgákat, és összegyúrjuk.
  3. A tésztát négy egyenlő részre vágjuk, meggömbölygetjük, és tálba tesszük. Letakarva, huzatmentes helyen 1 óra alatt megkelesztjük.
  4. A töltelékhez a darált diót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a fahéjjal, a reszelt citromhéjjal, és háromfelé vesszük.
  5. A tésztagombócokat lisztezett felületen, egyenként tepsi méretűre nyújtjuk, és az első lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
  6. Megkenjük a lekvár harmadrészével, rászórjuk a cukros dió harmadát, majd befedjük a második tésztalappal. Így járunk el a többi tésztával és töltelékkel is.
  7. A betöltött süteményt hústűvel több helyen az aljáig átszúrjuk, majd fél órát kelni hagyjuk. Előmelegített sütőben világos színűre sütjük.
  8. A kész süteményt kivesszük a sütőből, és tepsistől tortarácsra tesszük. Így hagyjuk teljesen kihűlni, majd átfordítjuk egy vágódeszkára, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.
  9. A mázhoz a csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk és bevonjuk vele a süteményt. Dermedni hagyjuk, majd letakarva pár órára vagy másnapig hűtőbe tesszük.
  10. Recés pengéjű késsel tetszés szerinti méretű szeletekre vágjuk és tálaljuk.
sütési hőfok: 175°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idő: kb. 40 perc

Megjegyzés:
Néha nekem sem sikerül a fenti méretűre nyújtani a tésztát, és akkor megelégszem a 30x25 vagy a 32x26 m-es lapokkal. :D A kisült zserbó küllemre szinte pont olyan lesz így is, mint amikor egészen nagyra tudjuk nyújtani a tésztát. ;)

Tipp:
Az olvasztott csokiból megmenthetünk egy keveset, és a már bevont szeleteket utólag tetszés szerint megmintázhatjuk vele.

 



2017. szeptember 12.

Sajtos-petrezselymes palacsinta túrós húsraguval töltve







Ez a palacsinta amolyan hipp-hopp ötletből, valamint részben a maradékokból, ill. egy elmetett receptnek köszönhetően született. :D Történt ui., hogy már megint a Pinteresten megláttam egy jónak tűnő palacsintareceptet, és úgymond félreraktam későbbi használatra. Továbbá a hét közepén vendégeket hívtunk, akiket vacsorára túrós-hagymás hússal töltött pitével kínáltam. Olyan sok tölteléket sikerült azonban gyártanom, hogy egy része megmaradt. Bár a hűtőben várta a mielőbbi felhasználást, mivel nyers tojást tartalmazott, nem tartogathattam 1 napnál tovább. Úgyhogy gyorsan ki kellett találnom, mi legyen belőle. A maradék töltelék elég kevés lett volna egy komolyabb ételhez, de 2-3 kenyérszeletre nyugodtan rákenhettem volna, hogy melegszendvics legyen belőle. Ám akkor hirtelen megláttam a képernyőmre kirakott receptes doksik között az előző nap elmentett palacsintát, és úgy gondoltam, pont ez kell nekem. :D Úgy is régen ettem már palacsintát.
A meglévő husihoz – a vendégeknek felszolgált pitéhez hasonlóan – ismét túró, hagyma és kukorica került, a palacsinta receptjét pedig egy csöppet átdolgoztam. Nem akartam csak úgy egyszerűen betöltve fogyasztani, ezért öntet is került rá, hogy a sütő végezze el az utolsó lépést a készítés kapcsán. :) Úgy érzem, elég jól sikerült, és attól függetlenül, hogy csak 10 palacsintából áll ez a fogás, simán elég lehet 4 személyre is.






Hozzávalók 24-26 cm-es sütőtálhoz:

Palacsintához (10 db-hoz):

15 dkg fehér tönkölybúzaliszt
6 g sütőpor
2 tojás
3 dl tej
1,5 dl kaukázusi kefir
5 dkg olvasztott vaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mk. cukor
1 mk. só
10 dkg reszelt Pannónia sajt
1 kis csokor metélőpetrezselyem
kókuszolaj a sütéshez

Töltelékhez:
20 dkg darált sertéshús
20 dkg túró
10 dkg kockázott, füstölt császárszalonna
10 dkg darabolt konzervparadicsom
10 dkg konzerv csemegekukorica
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 dl tejszín
1 tojás
grillfűszer
őrölt fekete bors
1 csapott ek. cukor
1 tk. mangalicazsír

Öntethez és a tetejére:
10 dkg tejföl
1 tojás
1 tojássárgája
2 ek. tejszín
1 tk. dijoni mustár
1 tk. nádcukor
őrölt fekete bors

1 cs. (125 g) mozzarella

elkészítés:

  1. A palacsintához a sóval, cukorral ízesített tojást habosra felverjük, majd hozzáadjuk a fokhagymával ízesített, langyosra hűlt, olvasztott vajat.
  2. Felváltva csomómentesre dolgozzuk benne a sütőporral vegyített lisztet és a kefires tejet, majd elkeverjük a felaprított petrezselyemmel és a reszelt sajttal. A tésztamasszát folpackkal letakarva fél órára hűtőbe tesszük.
  3. A palacsintasütő serpenyőben felhevítünk egy kevés kókuszolajat, merőkanállal elosztunk benne egy adag tésztamasszát, és a palacsintát mindkét oldalán, kis-közepes lángon kisütjük. (Akkor kell megfordítani, amikor a palacsinta felül lévő fele kezd megszáradni.) Ezt a műveletet ismételjük, amíg van tésztánk.
  4. A töltelékhez a zsíron üvegesre sütjük a szalonnát, rátesszük a félbevágott, majd vékonyra szelt vöröshagymát, és elkezdjük dinsztelni. Félidőben hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, és a hagymát pirulásig sütjük.
  5. A szalonnás hagymát szűrőkanálba öntjük, hogy a felesleges zsír lecsepegjen róla, majd a hagymát visszatesszük a serpenyőbe.
  6. Rátesszük a grillfűszerrel, borssal ízesített húst, ha szükséges, hozzáadunk még egy kevés kisült szalonnazsírt, és fehéredésig sütjük. Belekeverjük a darabolt paradicsomot, felöntjük a tejszínnel, cukorral ízesítjük, és addig főzzük, amíg a levét teljesen el nem fövi.
  7. Szükség esetén a húsról is leszűrjük a kisült zsírt, és miután a hús kihűlt, összekeverjük a túróval, a kukoricával és a felvert tojással.
  8. A töltelékből 1-1 evőkanálnyi mennyiséget a palacsinták közepére halmozunk és kissé elkenjük. A tésztát jobbról és balról ráhatjuk a töltelékre, majd feltekerjük a palacsintákat.
  9. A töltött palacsintatekercseket középen kettévágjuk, és körkörösen elrendezzük a húsból kisült zsírral vékonyan kikent sütőtálban. A közökbe nyomkodjuk a feldarabolt mozzarellát.
  10. Az öntethez a hozzávalókat alaposan elkeverjük, egyenletesen a palacsintára öntjük, majd az ételt előmelegített sütőben pirulásig sütjük.
  11. Kicsit hűlni hagyjuk, majd tálaljuk, és tetszés szerinti zöldségköretet kínálunk mellé.
sütési hőfok: 200°C
sütési mód: alul-felül sütés (alulról a 2. rácson)
sütési idő: kb. 45 perc